Paprika, neizostavan sastojak mnogih jela u Hrvatskoj, nije samo ukusna već i izuzetno zdrava - Monitor.hr
22.03. (13:00)

Paprika, to je moj beat, papriku voli cili svit

Paprika, neizostavan sastojak mnogih jela u Hrvatskoj, nije samo ukusna već i izuzetno zdrava

Paprika obiluje vitaminima i mineralima koji pozitivno utječu na zdravlje. Stručnjaci ističu da redovita konzumacija paprike donosi četiri ključne dobrobiti za tijelo. Prvo, paprika posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva, smanjujući rizik od upalnih bolesti. Također, bogata je vlaknima koja podržavaju zdravu probavu i crijevni mikrobiom, čime se osigurava stabilna razina energije. Drugo, paprika jača imunološki sustav zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, što je ključno za borbu protiv infekcija. Nadalje, istraživanja sugeriraju da paprika može doprinijeti zdravlju mozga te smanjiti rizik od gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Ova činjenica dodatno naglašava važnost uključivanja ovog povrća u svakodnevnu prehranu. (N1)


Slične vijesti

15.01. (23:00)

Začin na vlastitu odgovornost

Pepper X je najljuća sorta čili papričica na svijetu

Ovu titulu joj je službeno dodijelila Guinnessova knjiga rekorda u 2023. godini, prenio je BBC. Svrgnula je s trona Carolina Reaper čili papričicu nakon 10 godina. Stvorio ju je uzgajivač Ed Currie, kao i Carolinu Reaper. Koliko je ljuta govori usporedba s habanerom paprikom čija ljutina dostiže 100.000 Scovilleove skale (skala kojom se opisuje ljutina u paprikama, koja ovisi od količine alkaloida kapsaicina u kori), dok Pepper X bilježi 2,69 milijuna jedinica. Njen uzgajivač je jedan od pet ljudi koji su do sada pojeli cijeli plod najljuće sorte. Svoju ljutinu može zahvaliti specifičnom obliku i većoj površini posteljice, tkivu koje drži sjemenke, u kojoj se nalazi kapsaicin. Osjećao sam vrućinu tri i po sata. Onda su se pojavili grčevi koji su užasni. Ležao sam na mramornom zidu otprilike sat vremena na kiši, stenjajući od boli. Agroklub

22.05.2021. (22:30)

Pikantni plodovi zemlje

Leon iz Koprivnice uzgaja najljuće papričice na svijetu, kilogram doseže cijenu i do 25 tisuća dolara

Iako tržište vrvi raznim umacima i začinima, rijetko tko se upušta u proizvodnju svojih. Jedan od njih je Leon iz Koprivnice koji je već osam godina u tome i danas uzgaja 40 raznih vrsta papričica. Svake godine sam povećavao svoj uzgoj za po nekoliko sorti te i dalje radim na širenju. Sjeme papričica nabavljam preko prijatelja koji se također bave uzgojem – otkrio je Leon za Glas Podravine pokazavši tako najskuplju papričicu na svijetu, Aju Charapitu, koju, međutim, nije počeo uzgajati zbog zarade. Osim umaka, od njih radi razna ulja i kreme. Svi koji su probali ulje i kreme, a imaju stvarno tešku reumu ili artritis rekli su mi da im ni jedna krema dosad nije pomogla, a kad su probali moju, kazali su mi da uopće nije bitna cijena samo neka im prodam sve što imam.