Pevecima odbijen zahtjev da im država nadoknadi pola milijarde kuna štete - Monitor.hr
06.04.2016. (14:37)

Pevecima odbijen zahtjev da im država nadoknadi pola milijarde kuna štete

Bjelovarski Županijski sud odbio je žalbu Zdravka i Višnje Pevec i u cjelosti potvrdio presudu nižeg suda koji je u lipnju 2014. odbio njihov tužbeni zahtjev da im država nadoknadi 502 milijuna kuna štete zajedno s pripadajućom zateznom kamatom.

Bivši vlasnici tvrtke “Pevec” još su u veljači 2012. tužili državu od koje su u parnici na bjelovarskome Općinskom sudu tražili 502 milijuna kuna naknade štete koja im je, tvrde, prouzročena u nepotrebnom stečajnom postupku.

No, presudom od 24. lipnja 2014., koja je sada postala pravomoćna, odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtjev bračnog para Pevec kojima je također naloženo da tuženoj Republici Hrvatskoj naknade troškove parničnog postupka u iznosu od oko 400 tisuća kuna, izvijestilo je u srijedu bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo koje je u tom slučaju zastupalo interese države.

Pevecovi su tvrdili da im je temeljem nezakonitih i nepravilnih odluka Ministarstva financija, Trgovačkog suda u Bjelovaru, stečajnog suca i stečajnog upravitelja u stečajnim postupcima koji su vođeni nad tvrtkama Pevec d.o.o. Bjelovar i Pevec Zagreb d.o.o. uzrokovana šteta i to Zdravku Pevec oko 261 milijuna, a Višnji Pevec oko 241 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru osporavalo je navode tužitelja i to u postupku mirnog rješenja spora, kao i u parničnom postupku, dokazujući da su sve odluke koje su donijete kako u upravnom postupku vođenom pred Ministarstvom financija i Upravnim sudom Republike Hrvatske, tako i u stečajnim postupcima koji su vođeni pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru pravilne i zakonite.

Budući da je tužbeni zahtjev obaju tužitelja u cijelosti pravomoćno odbijen, tužitelji moraju državi naknaditi troškove parničnog postupka – Zdravko Pevec u iznosu od oko 208 tisuća kuna, a Višnja Pevec parnične troškove u iznosu od oko 192 tisuće kuna.

Nakon provedenog stečaja tvrtka Pevec je počela uredno poslovati i ostvarivati dobit.

Peveci osuđeni i u kaznenom postupku

Zdravko Pevec je u siječnju 2015. na bjelovarskom Županijskom sudu osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci što znači da će u zatvoru, postane li presuda pravomoćna, morati provesti tek polovinu kazne, dok je jednogodišnja zatvorska kazna njegovoj supruzi Višnji zamijenjena radom za opće dobro.

Djelomično uvjetna kazna znači da se Zdravku Pevecu polovina kazne, točnije godina i pet mjeseci zatvora, pretvara u uvjetnu kaznu koju neće izdržavati ako u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo, kazala je Hini glasnogovornica bjelovarskog suda Dajana Barberić-Valentić.

Prema nepravomoćnoj presudi Višnja Pevec neće ni dana provesti u zatvoru jer joj je kazna od godinu dana zamijenjena radom za opće dobro.

Optužnicu protiv Višnje i Zdravka Peveca bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u kolovozu 2010. tereteći ih za tri kaznena djela – zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Od početka postupka supružnici su tvrdili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice.Slične vijesti

11.06. (12:00)

Pevec isplaćuje 99,4 milijuna kuna dividende dioničarima, svih 1.855 zaposlenika primilo regres od 1.000 kuna, a 20% najboljih radnika primit će i 13. plaću

03.05. (09:45)

Pevec lani imao 1,95 milijardi kuna prihoda i 139,6 milijuna kuna neto dobiti, kažu da su odlučili promijeniti ime

16.10.2018. (15:12)

Pevec podiže minimalnu plaću za 1.000 kuna, a u 2019. uložit će 20 milijuna kuna u prosječne bruto plaće zaposlenika

11.05.2017. (10:36)

Pevec preuzeo Z1 televiziju

04.04.2017. (14:05)

Bjelovar: Ruše Pevecovu trgovinu da bi napravili – drugi trgovački centar

29.12.2016. (20:37)

Razlozi za batine

Motiv napada na Pevecovog Bubala – spremao prijave od 29 milijuna kuna

Bivši gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo je sredinom mjeseca postao član uprave za financije Peveca nekad posrnule tvrtke u kojoj sada traje sukob dioničara za prevlast. Iako policija tek radi na otkrivanju motiva jučerašnjeg napada na njega predsjednik uprave Peveca Jurica Lovrinčević i članovi Nadzornog odbora tvrtke uvjereni su da je napad motiviran istragama koje je upravo Bubalo provodio u Pevecu u zadnja dva mjeseca. Upravo pretučeni Bubalo spremao je barem dvije kaznene prijave s opsežnom dokumentacijom, saznaju 24sata. Potencijalna šteta samo u ta dva slučaja je oko 29 milijuna kuna.

21.10.2016. (12:59)

Kukuriku koalicija

Pevec preuzima slovenski Merkur?

Hrvatski trgovački lanac Pevec zainteresiran je za kupnju slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Merkura, o čemu se već vode pregovori, a preuzimanje će se izvesti sredstvima hrvatskih mirovinskih fondova, pišu slovenski mediji. Za razliku od Merkura, Pevec je nakon financijske krize uz pomoć dobavljača, banaka i hrvatske države oporavljen i sada dobro posluje, a ulogu mirovinskih fondova u kupnji Merkura navodno je olakšao Ivica Todorić koji je u dobrim odnosima s upravom Peveca. Merkur u Sloveniji ima 23 trgovačka centra. Poslovni

26.07.2016. (13:41)

Prihodi Peveca rasli 26 posto, pripremaju se za uvrštenje na službeno tržište Zagrebačko tržište

14.07.2016. (13:57)

Zbog izvrsnih poslovnih rezultata Pevec svojim zaposlenicima isplaćuje regres

31.03.2016. (16:28)

Otišao čovjek, ali ostalo dobro prezime

Prihodi Peveca 1,1 milijardu, dobit porasla 61%

Trgovački lanac Pevec lani je ostvario prihode od 1,1 milijarde kuna, što je 28% više nego lani, dok je dobit porasla još i više, za 61%, na 24 milijuna kuna. Poslovnu godinu Pevec je završio s 19 prodajnih centara i 1285 zaposlenih što je povećanje broja zaposlenih za 13,5% u odnosu na godinu prije. Ove će godine otvoriti još jedan centar, u Virovitici. Poslovni, T-Portal