Pilsel: Đokoviću od srca želim da se opameti: nije sve u titulama - Monitor.hr
19.01. (14:00)

Gdje je tu zrelost?

Pilsel: Đokoviću od srca želim da se opameti: nije sve u titulama

Prvo: pravo je Novaka Đokovića da se ne cijepi. Nerazumno je to ponašanje, ali je to njegovo pravo. To se pravo kosilo s imigracijskom politikom Australije. Drugo: pravo je australskih vlasti da ne rade protiv vlastitih zdravstvenih politika i ne dovode vlastite građane u temeljne nesporazume apliciranjem ”dvostrukih pravila ponašanja”… Novak Đoković nam, rekoh, otvara neke važne dileme. Imamo li obavezu ili nemamo kada do nas stižu medicinske spoznaje ili kada tražimo pomoć doktora? Imamo li obavezu prema patnicima i bolesnicima ili ju nemamo? Smije li naš svjetonazor i ono što ga određuje, makar privremeno, biti važnijim od općeg dobra i blagostanja, od potrebe da svijet bude solidarnije, a prilike u njemu humanije? Pita se Drago Pilsel za Autograf


Slične vijesti

05.05. (17:00)

Film pun fabrikacija

Pilsel: Sedlar vam neće kazati o čemu su razgovarali Tito i Stepinac

Suština toga razgovora, ali u filmu, je opetovani pokušaj Tita da uvjeri Stepinca da okrene leđa Vatikanu (Svetoj Stolici) i stvori neku nacionalnu hrvatsku Crkvu koja bi bila partner Titu i komunistima u stvaranju nove Jugoslavije. A to je povijesna laž i konstrukcija ekstremne katoličke i svjetovne desnice. To može proći u knjigama postulatora Jurja Batelje, šefa kauze i propagande u Stepinčevim stvarima, u glavicama neobrazovanih katolika, u Glasu Koncila, u propovijedima onih koji se bave hagiografijom ali ne i historiografijom, ali ne pije vodu na temelju već jako velike povijesne građe dostupne svima zainteresiranima. Znamo i o čemu se razgovaralo i to nije ono o čemu vam pripovijeda Sedlar mlađi. Više puta se, posebno u katoličkoj publicistici, elaborirao susret Tita i Stepinca. Najopširnije je to napravio prvi pouzdani hrvatski katolički biograf Alojzija Stepinca, fra Aleksa Benigar, a svrha je bila da se prilike srede i spriječe sukobi između svjetovne i crkvene vlasti. Pojašnjava Drago Pilsel za Autograf.

09.02. (19:00)

Yutel

Pilsel: Milanović na novinare nasrće jače i opasnije od Tuđmana

Predsjednik Republike se odvratnim huškanjem i govorom mržnje obrušio na Jutarnji list. Premda mu je odgovorio glavni urednik Goran Ogurlić (1. veljače), i pokazao da Zoran Milanović ne čita dalje od naslova, a i naslove ne razumije, kao redovni član te bivši član Izvršnog odbora i kao bivši dopredsjednik Hrvatskog novinarskog društva smatram svojom dužnošću protestirati i prozvati sadašnje vodstvo HND-a. Nazivajući Jutarnji list ”Handžar media”, predsjednik Republike želi reći da je taj list u službi okupacijske sile nazvane NATO pakt, kao što su vojnici u tim redovima SS-a u BiH (NDH) služili okupatorima/nacistima. Osim toga, Milanović tim nazivom sugerira da su novinari/novinarke/urednici/urednice Jutarnjeg lista kvislinzi i zločinci. Još jedan je to u nizu razloga zbog kojeg je važno podsjetiti da svi imamo ulogu u prevenciji i suzbijanju takvog izražavanja, nespojivog s ljudskim pravima i slobodama. Drago Pilsel za Autograf.

07.12.2021. (16:00)

Pogubljeni pastiri

Drago Pilsel: Josip Bozanić je neodgovoran čovjek. I to košta ljudske živote!

Kako je, dakle, moguće, da (nad)biskupi i njihovi mediji papagajski govore o ”kulturi ravnodušnosti” i da istovremeno bivaju ravnodušni prema oboljelima, prema članovima obitelji u kojima ima sve više mrtvih od bolesti COVID-19 i osobito prema radnicima u zdravstvu?! Ovo je pitanje naočigled jednostavno i ima kratak odgovor. Dao ga je Albert Einstein: ”Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran”. Kada dopušta još jedan eksces desnice nakon misa pred svojim župama, Josip Bozanić iznova pokazuje da je, jednostavno rečeno, glup i neodgovoran čovjek. Međutim, moja je dužnost upozoriti da se ova njegova glupost i neodgovornost, neodgovornost i glupost njegovih kolega (nad)biskupa plaća i plaćat će se ljudskim životima. Kako ja vidim stvar, Bozanić ne mari za to što na duši već ima, a imat će golemi broj mrtvih. Piše Drago Pilsel za Autograf

09.11.2021. (13:00)

O kritičkom propitkivanju stvarnosti

Pilsel: Čemu 30 godina mog novinarskog rada u Hrvatskoj?

Valja ovih dana obnoviti gradivo i zapitati se, moramo to učiniti mi, novinarke i novinari koji promatramo nasrtaj i prijetnje na novinara Borisa Dežulovića, zašto se uopće bavimo ovim poslom. Čemu ono služi, to jest čemu bi trebao služiti? Boris Dežulović zna, cijeli svoj profesionalni put zna i u tom znanju biva sve uvjereniji, da kulturi laži i kojekakvim mitologijama i parazitiranjima na žrtvi ljudi, osobito kada se radi o siromašnima i obespravljenima, zakinutima i zgaženima, treba suprotstavljati kulturu istine i života. Istina tu ne znači tek puka točnost, suglasnost. Ona nije nešto što se može konstruirati i čime se može manipulirati. Novinar ne smije pitanje istine ostaviti otvorenim. On stoji pod pritiskom da se suoči s njome. Situacija je sljedeća: Dežulović je novinarska gromada i nije jedina: hvala Bogu da u našem društvu i regiji ima jako dobrih novinarki i novinara. Drago Pilsel za Autograf.

27.10.2021. (01:00)

Nadbiskupski prioriteti

Drago Pilsel: Poruka iz sela koji odumire i pamti mojega brata heroja

Stojim tako na groblju u selu Doli, promatram praznu, trajno zatvorenu osnovnu školu, Zadružnu kuću braće Mihanović, selo koje nestaje pred našim očima, poput mnogih drugih mjesta Domovine, i kažem si: tko će ovdje biti kada nas više ne bude? I zbog čega su se borili ovi zanesenjaci koji su u leutu, manjem čamcu sa sporim motorom, na izuzetno hrabar ali istodobno jako glup način jurišali na patrolni čamac naoružan Boforsom od 40mm? Jesu li život dali za praznu, opljačkanu, prevarenu, nepravednu, siromašnu i od HDZ-ovskih i drugih termita zglodanu zemlju iz koji nam mladi bježe dok se hrvatski (nad)biskupi kao pura dreku čude i tri puta krste? Piše Drago Pilsel za Autograf

31.08.2020. (14:00)

Traži se istina

Pilsel: Milan Levar, mučenik za jednu bolju Hrvatsku

Milan Levar je postao sinonim za građansku Hrvatsku koja nije željela i nije smjela prešutjeti tamnu stranu Domovinskog rata, onu u kojoj su civili, mahom Srbi, premda pamtimo i Documenta bilježi sva mjesta stradanja Hrvata, kao i pripadnika manjina, postali predmetom iživljavanja i strašnih zločina. Ove riječi trebaju poslužiti svima onima koji su, iz bilo kojeg razloga, zaboravili na Milana Levara, na njegova sina Leona, svjedoka ubojstva, i na njegovu hrabru suprugu Vesnu. Piše Drago Pilsel za Autograf

17.12.2018. (17:30)

Svi smo mi Srbi

Drago Pisel: Ostajem u Hrvatskoj jer sam Srbin i pravoslavac

Dobru kolumnu je napisao Drago Pilsel za Autograf: Mene nije sram kazati da sam Srbin i da sam, što se duhovnog života tiče, pravoslavac. A vi ćete sada kazati da je jasno da nemam taj osjećaj srama jer nisam ni Srbin ni pravoslavac. Premda ću vam odmah reći: A kako vi znate da nisam ni Srbin ni pravoslavac? Odakle vama pravo da mi niječete moje srpstvo i moje pravoslavlje? Smatram groznim oblikom šovinizma i rasizma izjavu predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji Zlatka Hasanbegovića smatra izdajicom bošnjaštva, jer se rečeni desni (pa makar nekima bio i ekstremno desni) političar, koliko mi je poznato, smatra Hrvatom koji je i musliman… … …Ne vidim drugi izlaz nego da Hrvati budu Srbi i da Srbi budu Hrvati.

10.12.2018. (00:00)

Halo Bing, kako brat?

Sanja Modrić: Obiteljaško kadroviranje razara Hrvatsku

O autohtonom katoličkom oprostu Mariću i Dalićki u aferi Agrokor, o tome zašto hrvatski kipari zapravo mrze Tuđmana, novom autobiografskom romanu Drage Pilsela “Povratak Adolfa Pilsela” i svepristunom, nezamjenjivom braćom i kumovima Vlade obiteljaša na primjeru Marićeve sestre Ljiljane Orlovac, kao i uhićenjima u Vukovaru čitajte u tjednom pregledu Sanje Modrić za Novi list.

16.05.2016. (20:23)

Nova stara shema

Pilsel o novom Dnevniku: Oni nisu samo ludi, oni su i glupi

“Osim što se novo vodstvo HRT-a ku*či tehničkim postignućima prethodne uprave, počevši s velikih videozidom koji je nabavljen lani za ravnateljstva Radmana, Informativni je program i novim Dnevnikom pokazao nedoraslost novinarskom poslu. Ništa se tu nije promijenilo u pristupu informaciji i HTV ostaje na liniji političke (tele)dirigirane propagande”, komentira Drago Pilsel.

16.05.2016. (13:48)

Vole je tako što je lome

Rašeta o Dnevniku: Domoljubno olajavanje – kad desnica ogovara svoju državu

“U očima desnice, ogovaranje svoje države u stranima smatra se veleizdajničkom klevetničkom djelatnošću, ali ako to rade mangupi iz naših redova, onda frke nema, to je tada domoljubno olajavanje. Minus HTV-u. Tako se radi u agitpropu, a ne na javnom servisu”, piše Boris Rašeta za Novosti o Dnevniku HTV-a te za izjavu predsjednice Grabar-Kitarović danu u istoj emisiji kaže da bi “bilo puno pametnije da je tih petnaestak goropadnih minuta istutnjila u nekoj teretani”. Drago Pilsel na Autografu o Dnevniku kaže da nije “ni mediokritetstvo, to je zločinački nasrtaj na psihu i dušu gledatelja”.