Plenković usosio Ursulu von der Leyen zbog pojavljivanja u HDZ-ovu spotu - Monitor.hr
06.07.2020. (20:00)

Andreju s ljubavlju

Plenković usosio Ursulu von der Leyen zbog pojavljivanja u HDZ-ovu spotu

U petak ujutro iz kabineta premijera Andreja Plenkovića stigla je molba Ursuli von der Leyen da snimi kratku videoporuku u kojoj izgovara HDZ-ov slogan “Sigurna Hrvatska”. Kodeks ponašanja članova Europske komisije propisuje da se predsjednica EK i povjerenici “moraju suzdržati od svih javnih izjava ili istupa u ime političke stranke. Pažljivi GONG ju je cinkao europskoj pravobraniteljici. Piše Tomislav Krasnec za Večernji


Slične vijesti

26.03. (10:00)

Uhljebistan

Analiza GONG-a: Kako i u kojim rokovima Vijeće za elektroničke medije provodi nadzor elektroničkih publikacija?

Kako se boriti protiv govora mržnje u medijima? - eTrafika

U upisniku Agencije za elektroničke medije (AEM) lani su bile 493 elektroničke publikacije koje je reguliralo samo osam nadzornika, a nijedan portal nije zabranjen zbog govora mržnje, rasizma ili kršenja zakona, rezultati su istraživanja u sklopu Gongova projekta Ping. Vijeće za elektroničke medije (VEM) je krajem travnja 2022. odlučivao na temelju pritužbe zbog rasizma u medijskom prostoru u članku “Iako nemaju niti jednog Roma, mještani Svete Marije svakodnevno viđaju smeće po prirodi” objavljenog na portalu medjimurski.hr. Pružatelju je izrečena samo opomena iako se radilo o rasizmu i ksenofobiji. U zapisniku VEM-a nije navedeno je li taj slučaj proslijeđen MUP-u (obaveza prijave kaznenog djela) niti da je u opomeni spomenuto moguće brisanje tog portala. Iako u AEM-u ističu da se provodi kontinuirani nadzor sadržaja elektroničkih publikacija oko “toksičnog” ili nezakonitog sadržaja, u praksi se sankcioniranje uglavnom provodi tek na temelju pritužbi građana i institucija. HRT

19.04.2022. (15:00)

Otvori oči

“Gospodari plina” – kako se zarobljava danas plinom i kapitalom

Ovaj film Silvane Menđušić u profesionalnoj produkciji GONGa na YouTubeu nezasluženo zanemaren (svega 3,945 pregleda), a stvar je aktualna inače, pogotovo ovih dana. Kronologija je to propadanja hrvatskih strateških kompanija, od mađarske koruptivne kontrole nad Inom u režiji bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera koji je je zbog toga osuđen, pa sve do preuzimanja Petrokemije od strane Gazpromovog lokalnog partnera u mandatu Andreja Plenkovića. Pratimo stasanje novih plinskih gospodara, kompanije PPD Pavla Vujnovca, ekskluzivnog partnera moćnog Gazproma koja se širi u druge gospodarske sektore. Kako je od državnog gubitaša Petrokemija u samo godinu dana postala profitabilna i kako im je sve vlast pogodovala?

Usput, evo i pismeni uradak GONGa za svaku pohvalu – Energetski sektor u Hrvatskoj i Srbiji uhvaćen u interesnim mrežama. Dobar smjer istraživanja, možda nekome otvori oči.

30.12.2021. (09:00)

Obostrani interes

Državno oglašavanje – milijuni iz proračuna i državnih tvrtki slijevaju se u birane medije

GONG je istražio kojim medijima i kolike iznose ministarstva i državne tvrtke plaćaju u promidžbene svrhe: Iz proračuna je od 2017. godine do polovice ove godine na račun Nova TV sjelo je 18,2 milijuna kuna, RTL televizije 15,3 milijuna kuna, Večernjeg lista 10,5 milijuna kuna, a na račun Hanza medije 10,1 milijuna kuna. No riječ je o tek djelu uplata na račun medija, dok je stvarni iznos uplata koje medijima stižu iz javnih tvrtki i tvrtki koje kontrolira država netransparentan i ti podaci se nigdje ne objavljuju.

26.05.2019. (18:00)

Na biralištu u veleposlanstvu RH u Beogradu dva sata se čeka u redu

17.04.2019. (13:00)

Gong pokrenuo stranicu za prijavu nepravilnosti na izborima za Europski parlament – prijava.gong.hr

07.04.2017. (16:57)

GONG slavi 20 godina, zanimljiv program 13. travnja u SC-u

07.04.2017. (16:46)

GONG slavi 20 godina, program 13. travnja u SC-u

Povodom 20. obljetnice svoga djelovanja GONG-a, u četvrtak 13. travnja 2017. u Studentskom centru u Zagrebu održat će se regionalna konferencija „U potrazi za Građankom/Građaninom vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi“ i večernji kulturni program.

Konferenciju će nakon pozdravnih govora Suzane Jašić i Nenada Zakošeka u ime GONG-a otvoriti interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” bosanske umjetnice Elme Selman.

Navečer, u 19h slijedi otvorenje izložbe „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih“ u organizaciji udruge KURZIV i kustosice Martine Kontošić. Izložba će biti otvorena od 13. do 22. travnja. Uz fragmente dokumentacije različitih aktivističkih borbi, na izložbi će biti predstavljeni umjetnički radovi Nike Autor, Igora Grubića, Adele Jušić, Siniše Labrovića, Vladimira Miladinovića, Albina Muje, Miroslava Stojanovića, dokumentacija radova Sanje Iveković te film Nataše Nelević i grupe umjetnica. Postojećim radovima u predvorju kina SC bit će pridružene tri nove produkcije, odabrane kroz natječaj Zaklade Solidarna i udruga KURZIV, Domino i GONG-a – radovi Ivane Armanini “Zidovi”, Jasne Žmak “Ja sam budućnost” i performans “Never again. Never. Again?” Elme Selman koji će nakon izvedbe postati fizičkim dijelom izložbe.

U 20h u polukružnoj dvorani Teatra&TD slijedi izvedba monodrame „Postdiplomsko obrazovanje“ Vilima Matule i Siniše Labrovića u režiji Borne Armaninija uz glazbu Igora Pavlice,a u 21h počinje Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića koja će prerasti u party, tulum, žurku i dernek.

15.09.2016. (16:42)

Izvještaj o praćenju medija u kolovozu 2016. [pdf]