Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Ne prolazi Instagram test
Polovina hrane u SAD-u se baca – jer ne izgleda lijepo
Prema podacima američke vlade, preprodavači i kupci u SAD-u godišnje bace 60 milijuna tona prehrambenih proizvoda, no kad se tome pribroji sva hrana koju proizvođači ostave da istrune u polju ili je odmah bacaju jer izgledom nije savršena, dolazi se do zastrašujućeg podatka da gotovo polovina sve hrane u SAD-u završi na smeću, gdje trune, zauzima mjesto i proizvodi po okoliš opasan plin metan. Kult perfekcionizma tako ne šteti samo okolišu već je i nesenzibilan prema problemu gladi u svijetu, piše Guardian.



