Postoje riječi koje britanska kraljevska obitelj nikad ne izgovara - Monitor.hr
29.08. (19:00)

Ponos i fakat predrasude

Postoje riječi koje britanska kraljevska obitelj nikad ne izgovara

Kako će izgledati naredni dani u Ujedinjenom Kraljevstvu | Celebrity

Nije teško zamisliti kako su pravila ponašanja u kraljevskoj obitelji kompliciranija od onih koja vrijede za englesku visoku klasu. Postoje riječi koje oni nikad neće izgovoriti pred drugima. O čemu se radi, komentira britanska socijalna antropologinja Kate Fox:

  • Pardon, oprostite, žao mi je – Smatra se da se oni ne bi trebali ispričavati. Ako se i dogodi situacija u kojoj bi “tu” riječ trebalo upotrijebiti, iskoristi se sinonim. Nešto što zvuči poput isprike – ali to, dakako, nije. U tu svrhu radije koriste kimanje glavom i osmijeh.
  • Toalet, zahod, WC – U njihovoj pratnji uvijek postoji osoba koja će učinkovito i tiho riješiti taj problem. Usto, riječ “toalet” je francuska kao i ostale riječi zabranjene iz istog razloga: npr. parfem, desert. Za prvu će reći “miris”, a za drugu “puding”.
  • Nema šanse da će izreći riječ “otmjen“. Vjeruje se da prvo pravilo otmjenosti glasi – nikad druge ili sebe ne nazivaj otmjenim. “Umjesto toga koristi se riječ ‘pametan‘”, kaže Kate Fox. Gloria Sva sreća da su Megan i Harry pobjegli na vrijeme. Bili su dovoljno “otmjeni”.

Slične vijesti