Postoje riječi koje britanska kraljevska obitelj nikad ne izgovara - Monitor.hr
29.08.2023. (19:00)

Ponos i fakat predrasude

Postoje riječi koje britanska kraljevska obitelj nikad ne izgovara

Kako će izgledati naredni dani u Ujedinjenom Kraljevstvu | Celebrity

Nije teško zamisliti kako su pravila ponašanja u kraljevskoj obitelji kompliciranija od onih koja vrijede za englesku visoku klasu. Postoje riječi koje oni nikad neće izgovoriti pred drugima. O čemu se radi, komentira britanska socijalna antropologinja Kate Fox:

  • Pardon, oprostite, žao mi je – Smatra se da se oni ne bi trebali ispričavati. Ako se i dogodi situacija u kojoj bi “tu” riječ trebalo upotrijebiti, iskoristi se sinonim. Nešto što zvuči poput isprike – ali to, dakako, nije. U tu svrhu radije koriste kimanje glavom i osmijeh.
  • Toalet, zahod, WC – U njihovoj pratnji uvijek postoji osoba koja će učinkovito i tiho riješiti taj problem. Usto, riječ “toalet” je francuska kao i ostale riječi zabranjene iz istog razloga: npr. parfem, desert. Za prvu će reći “miris”, a za drugu “puding”.
  • Nema šanse da će izreći riječ “otmjen“. Vjeruje se da prvo pravilo otmjenosti glasi – nikad druge ili sebe ne nazivaj otmjenim. “Umjesto toga koristi se riječ ‘pametan‘”, kaže Kate Fox. Gloria Sva sreća da su Megan i Harry pobjegli na vrijeme. Bili su dovoljno “otmjeni”.

Slične vijesti

12.04. (08:00)

Krizni menadžment

KateGate: Britanska kruna posve je izgubila kontrolu nad narativom

Samo nekoliko dana nakon što je princeza Kate objavila javnosti da boluje od karcinoma i tako prekinula sulude glasine o vlastitom nestanku, kraljevska je obitelj objavila oglas u kojem traži stručnjaka za odnose s javnošću, i to na poziciji asistenta. Kao da joj fama oko loše PR strategije nije bila dovoljna, i tim je oglasom, koji su tako spremno prenijeli svjetski mediji, pokrenula lavinu smijeha. Javnost je u ovom slučaju pokazala svoju strašniju, krvožednu stranu, ali monarhija je prije trebala shvatiti da u ova moderna vremena njezina mantra ‘nikad ne objašnjavaj, nikad se ne žali‘ ne funkcionira. Svatko ima pravo na privatnost, no šutnja u ovom slučaju ima kontraefekt. Nakon što je princeza iznijela svoju istinu na miran, staložen i iskren način, svijet je naglo zašutio i pognuo glavu. No, kako pojašnjavaju pojedini komunikacijski stručnjaci, brendovi ili pojedinci u krizi moraju biti aktivni, adresirati teze koje se iznose. Ključ su kontrola narativa i pružanje informacija. Lider

22.03. (20:30)

Sad barem znate gdje je, koga je već zanimalo

Kate Middleton ima rak, princeza od Walesa obratila se javnosti u videoporuci

Princeza od Walesa zadnji je put viđena u javnosti 25. prosinca, a Kensingtonska palača je 17. siječnja objavila priopćenje u kojem je javnost doznala da je Kate otišla na “planiranu abdominalnu operaciju” u londonskoj klinici.  Catherinein rak otkriven je tek nakon operacije. Danas je na društvenim mrežama objavila da joj je u 42. godini dijagnosticiran rak i da je pod “preventivnom” kemoterapijom. Kate Middleton javnosti se obratila emotivnom video porukom u kojoj je otkrila da je dijagnoza “šokirala čitavu obitelj” i da su ona i William “činili sve što mogu da obrade i riješe ovo privatno za dobrobit obitelji”. Index