Povijest začina: Papar se davao kao miraz - Monitor.hr
02.03.2018. (20:30)

Za šaku crnog praha

Povijest začina: Papar se davao kao miraz

Jutarnji donosi zanimljivu povijest začina. Primjerice, malo manje od pola kilograma šafrana moglo se zamijeniti za konja, a ista količina đumbira vrijedila je kao dvije ovce. Papar je pak služio kao platežno sredstvo, tako je bilo normalno za bogati miraz ustupiti određenu količinu papra.


Slične vijesti

21.05.2017. (10:00)

Kako sljubiti prave začine s namirnicom?

13.05.2016. (10:05)

Kumin – začin koji daje bolji okus jelima i čuva zdravlje

07.02.2016. (09:06)

Moćni začini koji čuvaju mozak

16.08.2015. (12:19)

Fight fire with fire

Ljutom hranom protiv karcinoma i starenja?

Nedavno objavljeno kinesko istraživanje pokazalo je da bi redovno konzumiranje ljute hrane moglo biti recept za dugovječnost, kao i utjecati na manje izglede oboljenja od raka, srčanih i dišnih bolesti. Hrvatski stručnjaci i sami naglašavaju pozitivne učinke takve hrane, no smatraju kako tek studije na drugim populacijama mogu potvrditi te zaključke. Index

01.08.2015. (11:50)

Začini: Riznica okusa, zdravlja i ljepote

01.05.2015. (12:06)

Ne uspijevate uzgojiti začine? Možda griješite u ovom

11.02.2015. (08:09)

Suho povrće i sol

Je li strah od Vegete opravdan?

Najgorljiviji kritičari Vegete kao najproblematičnije smatraju dva dodatka: mononatrijev glutaminat (E621) i dinatrijev inozinat (E631). Mononatrijev glutaminat (MSG) je pojačivač okusa koji se dodaje mnogim prehrambenim proizvodima, a niti jedna studija nije utvrdila da bi mogao biti štetan u količinama koje se uobičajeno nalaze u hrani. Osim toga, Kinezi i Japanci odavno koriste velike količine glutaminata u hrani i ne samo da nemaju zdravstvene probleme, već, primjerice Japanci, žive najdulje na svijetu. Problem s dinatrijevim inozinatom je pak uglavnom u tome što je životinjskog porijekla, zbog čega ga vegani i vegetarijanci ne vole. T-Portal