Praktični načini življenja s manje ugljičnog otiska - Monitor.hr
18.02. (17:00)

Udiši i živi zeleno

Praktični načini življenja s manje ugljičnog otiska

Živjeti ugljično neutralno znači smanjiti štetan utjecaj na okoliš. Kroz smanjenje potrošnje energije, promjene u prijevozu, smanjenje otpada i podršku održivoj prehrani, možemo minimizirati svoj ugljični otisak. Važno je podržavati obnovljive izvore energije, recikliranje, te podržavati lokalnu i organsku proizvodnju hrane. Održivost postaje ključna u borbi protiv klimatskih promjena, a svaka mala promjena doprinosi stvaranju zdravije planete za sve nas. Monitor


Slične vijesti

08.05. (17:00)

“Živimo kao da imamo još jedan planet na koji možemo otići“

Otvoreno pismo čelnicima EU-a poziva da se politički obvežu raditi na klimatski neutralnom gospodarstvu

Ukupno 317 organizacija civilnog društva uputilo je otvoreno pismo čelnicima EU-a. U pismu se poziva na političku predanost stvaranju klimatski neutralnog gospodarstva. Ističe se da bi EU trebao raditi na smanjenju potrošnje prirodnih resursa, jer trenutno trošimo kao da imamo više planeta na raspolaganju. Očekuje se da će nadolazeći izbori za EU biti ključni za usmjeravanje politika prema održivijoj budućnosti. (Green.hr)

22.04. (22:00)

Raise a toast to planet earth!

Najstarije pivo na svijetu dolazi iz Mezopotamije, radilo se od starih kora kruha

Recept za pivo potječe od Sumerana, drevne civilizacije koja je živjela prije 4 do 6 tisuća godina. Ovo drevno pivo, koje se pripremalo prema receptu posvećenom božici piva Ninkasi, bilo je omiljeno među Sumeranima, što dokazuje česti simbol piva u njihovom pisanju. Danas, ovaj drevni recept dobiva novu perspektivu u svjetlu ekološke osviještenosti. Toast Brewing, pivovara u Londonu, koristi bačeni kruh iz pekarnica kako bi proizveli pivo. Korištenjem starog kruha umjesto tradicionalnih žitarica, smanjuje se potreba za uzgojem žitarica, što pridonosi zaštiti okoliša. Osim toga, korištenjem bačenog kruha sprječava se ispuštanje metana koji nastaje truljenjem hrane na deponijima, čime se dodatno smanjuje negativni utjecaj na klimu. (Index)

12.04. (00:00)

Male promjene, velik utjecaj!

GREEN & PROTECT flasteri – prvi klimatski neutralni flasteri napravljeni od 100% prirodnih vlakana

Hansaplast je predstavio prve klimatski neutralne flastere, koji su spoj ekološki prihvatljivih materijala i pouzdane kvalitete. Ovi flasteri koriste 100% prirodna vlakna i potpuno su biorazgradivi. Osim toga, inovacije u pakiranju smanjuju upotrebu plastike za impresivnih 83 tone godišnje. Ova održiva rješenja potiču promjene u zaštiti okoliša, dok Hansaplast nastavlja svoju misiju brige o zdravlju i prirodi. (Green)

24.03. (14:00)

A kao ekološko vozilo

Litij-ionske baterije, ključne u električnim vozilima, izazivaju zabrinutost zbog teškog recikliranja i visokih zahtjeva za energijom i vodom tijekom proizvodnje

Tvrtke poput Faradiona sve više istražuju održivije alternative, poput natrij-ionskih baterija, ističući natrij kao jeftiniji i manje vodno intenzivan izvor. Faradionove natrij-ionske baterije već su u upotrebi diljem svijeta za pohranu obnovljive energije. Sve veći fokus na alternative litiju dolazi dok se tržište litijskih baterija predviđa da će porasti s 57 milijardi dolara u 2023. na 187 milijardi dolara do 2032. godine. Recikliranje litij-ionskih baterija predstavlja izazove zbog visokih troškova energije i resursa, dok procesi poput rudarenja litija mogu imati ozbiljne ekološke posljedice. Natrij-ionske baterije nude obećavajuću alternativu, s natrijem zamjenjujući litij. Osim nižih troškova ekstrakcije, natrij-ionske baterije su sigurnije u transportu i skladištenju te nude potencijalno rješenje za izazove litij-ionskih baterija, donoseći nadu za održiviju budućnost električne mobilnosti i skladištenja energije. (tportal)

18.02. (13:36)

Omogućavanje održivosti: Praktični načini življenja s manje ugljičnog otiska

Život s ugljično neutralnim stilom postao je sve važniji kako se suočavamo s hitnim realnostima klimatskih promjena. S porastom emisija stakleničkih plinova koje doprinose globalnom zatopljenju, pojedinci su sada više nego ikad potaknuti da usvoje prakse koje minimiziraju njihov ugljični otisak. Iako bi zadatak na prvi pogled mogao izgledati zastrašujuće, integriranje održivih navika u svakodnevni život može biti i izvedivo i nagrađujuće. Evo nekoliko praktičnih koraka koje možete poduzeti kako biste živjeli s manje ugljičnog otiska:

1. Smanjite Potrošnju Energije:

Prebacite na obnovljivu energiju: Razmislite o investiranju u solarne panele ili odaberite dobavljača obnovljive energije za napajanje vašeg doma.
Aparati s visokom učinkovitošću: Nadogradite na aparate i žarulje s visokom energetskom učinkovitošću kako biste smanjili potrošnju električne energije.
Isključite uređaje: čak i kada su isključeni, elektronički uređaji troše energiju. Isključite punjače i uređaje kada ih ne koristite kako biste uštedjeli energiju.

2. Promislite O Prijevozu:

Koristite javni prijevoz ili kombi: Iskoristite javni prijevoz, zajednički prijevoz ili bicikliranje kad god je to moguće kako biste smanjili emisije iz osobnih vozila.
Odaberite ekološki prijateljska vozila: Ako kupujete novi automobil, odaberite električne ili hibridne modele, ili razmislite o vozilima s boljom učinkovitošću goriva.
Kombinirajte obavljanje zadataka: Planirajte svoje putovanje učinkovito kako biste smanjili broj prijeđenih milja.

3. Smanjite Otpad:

Prakticirajte recikliranje: Odvojite reciklabilni otpad od smeća i kompostirajte organski otpad kako biste smanjili emisije iz deponija.
Izbjegavajte plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu: Umjesto toga, koristite višekratne vrećice, boce i spremnike umjesto jednokratnih.
Kupujte Rabljene Predmete: Prihvatite kupovinu rabljenih predmeta kako biste smanjili potražnju za novim proizvodima.

4. Prihvatite Održivu Prehranu:

Manje jedite meso: Smanjite konzumaciju životinjskih proizvoda, posebno govedine, koja ima visok ugljični otisak.
Podržavajte lokalne i organske farme: Kupujte lokalno uzgojeno i organsko voće i povrće kako biste minimizirali emisije ugljika povezane s transportom i konvencionalnim praksama poljoprivrede.
Smanjite otpad hrane: Planirajte obroke, pravilno skladištite hranu i kompostirajte ostatke kako biste smanjili otpad hrane.

5. Čuvajte Vodu:

Popravite curenja: Popravite curenja u slavinama i cijevima kako biste sačuvali vodu.
Instalirajte elemente koji štede vodu: Instalirajte tuševe s niskim protokom i WC-e s malom potrošnjom vode kako biste smanjili potrošnju vode.
Sakupljajte kišnicu: Razmislite o instaliranju bačve za kišnicu kako biste prikupili kišnicu za vanjsku upotrebu.

6. Neutralizirajte Vaš Ugljični Otisak:

Podržite projekte neutralizacije ugljika: Investirajte u programe neutralizacije ugljika koji financiraju inicijative poput pošumljavanja, projekata obnovljive energije i hvatanja metana.

7. Edukacija i Zagovaranje:

Širite svijest: Podijelite informacije o važnosti življenja održivo s prijateljima, obitelji i članovima zajednice.
Zagovarajte promjene: Podržavajte politike i inicijative usmjerene na borbu protiv klimatskih promjena i promicanje održivosti na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Živjeti s ugljično neutralnim stilom nije o postizanju savršenstva, već o donošenju svjesnih odluka koje zajedno smanjuju naš utjecaj na okoliš. Implementiranjem ovih praktičnih koraka i neprestanim traženjem načina za minimiziranje vašeg ugljičnog otiska, možete doprinijeti zdravijoj planeti za sadašnje i buduće generacije. Zapamtite, svaka mala akcija ima značajnu ulogu u putovanju prema održivom življenju.

03.12.2022. (17:00)

Earthship gradnja i život u skladu s prirodom

Zagrebačka arhitektica izgradila kuću od gline, slame i drva, a na krovu uzgaja začine i samoniklo bilje

image

Iako je prošlo deset godina, proces gradnje zapravo još traje, ova kuća od stotinjak kvadrata zapravo je nešto poput Goranina umjetničkog djela u kojem je svaki detalj napravljen s punom pažnje i ručno. “Mene zanima kompletan proces gradnje kuće od prirodnih materijala, u ovom slučaju to su zemlja, slama i drvo. Kružni tlocrtni oblik kuće bila mi je glavna postavka jer je takav oblik najusklađeniji s prirodom, ali i s našim bićem. Cijela kuća je koncipirana tako da hvata što više zimskog sunca i time najbolje iskorištava prirodne resurse za grijanje”, pojašnjava vlasnica kuće, arhitektica Gorana Gregl. Jutarnji

image

01.11.2022. (13:00)

U modi su ekološka svijest, štedljivost i modna individualnost

Održivost u svijetu mode: Tržište rabljenom odjećom raste triput brže od ukupne modne industrije

7 održivih modnih trendova o kojima bi trebali znati — Kreativa

Održivost je jedna od najvažnijih komponenti trenutne svjetske modne industrije. Ili barem tako tvrde modni moguli misleći ponajprije na svoju profitabilnost i daljnju dominaciju na tržištu, koja je nerijetko obojena greenwashingom. Na tragu tog globalnog modnog trenda, tržište ne samo da poseže za novom odjećom sa oznakom ‘sustainbility‘, nego se sve češće okreće dućanima i platformama za prodaju kvalitetne i očuvane rabljene odjeće, nebitno je li riječ o second hand, vintage i retro odjeći ili modnim detaljima, a ‘dobar ulov‘ raritetnih komada, posebno onih s etiketom vrhunskih svjetskih modnih brendova, postaje novi modni luksuz. Lider Modni brend Zara  predstavio je novi program unutar poslovanja “Pre-owned”: kupci će moći putem Zare preprodavati proizvode kupljene kod njih i tražiti popravak njihovih već kupljenih proizvoda bez obizira na to kad su ih kupili. Ponuda kreće 3. studenog u Velikoj Britaniji. Usluga će se naplaćivati kao i trošak slanja popravljenih artikala. Green

 

25.08.2022. (19:00)

Taman mi dobro dođe jedna takva

Montažne ‘Tini’ mini kućice – održivo rješenje

S porastom cijena stanova i kuća u posljednjih nekoliko godina, ljudi se sve više okreću manjim i pristupačnijim opcijama te minimalizmu. Oni koji žive u gradovima biraju mikrostanove koji su praktično opremljeni, dok neki odlaze u ruralna područja i grade male kućice. Vrlo često su baš takve kućice i najodrživije jer je osim praktičnosti bitna i samoodrživost, što znači da će mnoge od njih imati solarne panele ili skupljati kišnicu. Tvrtka De La Vega Cano Lasso sa sjedištem u Madridu dizajnira i izrađuje modularne mini kuće i kolibe koje koriste montažne komponente kako bi se građevinski radovi na licu mjesta sveli na najmanju moguću mjeru i smanjio njihov utjecaj na prirodna mjesta diljem Španjolske. Elegantne mini kućice prikladno nazvane “Tini” (sićušno) dolaze u različitim veličinama, a mogu se dodatno prilagoditi ili nadograditi po želji klijenta. Kućice su spremno odmah za useljenje pa su tako idealne za nekoga tko možda želi uzeti više vremena za planiranje i izgradnju veće glavne kuće u budućnosti. Green

12.01.2022. (07:00)

Institut održive mode – edukacija modnim kreacijama o praksama održivosti