04.01. (16:30)

Kad se čista glupost zove nespretnošću

Pravobraniteljica: Plakati u ZET-u su seksistički (da žene kad su pijane spavaju s bilo kim)

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je preporučila povlačenje spornih edukacijskih plakata iz zagrebačkih tramvaja, zbog njihovih seksističkih i za žene ponižavajućih poruka, poput upozorenja da se pod utjecajem alkohola žene neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama.

Bandićev pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč odgovoran za plakate kaže: “Ne treba micati plakate iz ZET-a, nisu seksistički, pitao sam i suprugu.” (Još jedna nespretna izjava ili mu žena doista spava s bilo kim kad je pijana?)Slične vijesti

23.02. (11:07)

Stupovi društva

Povećanje grudi u nagradnoj igri – seksizam, prijetvornost i turbofolk

Nema u nagradnoj igri jednog zagrebačkog turbofolk radija, koji slušateljici “ravnoj kao daska” daruje operaciju povećanja grudi, ništa opasno – to može iznenaditi samo nekoga tko vikendom navečer nije kročio ulicama hrvatskih gradova, komentira Boris Jokić na tportalu. “Nagradna se igra oslanja na nekoliko temeljnih stupova hrvatskog društva 2019.: seksizam, prijetvornost i turbofolk”, zaključuje.

05.01. (09:28)

Zagreb: Povlače se oni seksistički plakati iz ZET-ovih tramvaja (da žene kad su pijane spavaju s bilo kim)

31.05.2018. (14:39)

Nitko ili svi

Mariella Frostrup: Ženama dopušteno "sliniti" nad muškarcima, a muškarce se optužuje za seksizam

Ženama je dopušteno “sliniti” nad muškarcima, ali kad su uloge obrnute onda se muškarce optužuje za seksizam, piše novinarka Mariella Frostrup. Kaže ona o tom dvostrukom standardu da bi njoj bilo dopušteno komentirati “snimku pologolog i od mora vlažnog AidanaTurnera” iz serije ‘Poldark’, ali da muškarcima ne bi bilo dopušteno slično govoriti o njegovim kolegicama. Kaže nadalje kako se boji da “ne samo da gubimo smisao za humor, nego i smisao za proporciju dok svaki čin prividnog seksizma bacamo u košaru #MeToo. Ogromna je razlika između prosuđivanja osobe samo na osnovu njenog fizičkog izgleda i izražavanja divljenja prema čovjekovom (navodno) bogomdanom daru dobrog izgleda”. BBC

27.02.2018. (09:49)

Raspodjela posla po spolu

Pozivni centri i seksizam

Iako ste prilikom kontaktiranja pozivnih centara vrlo vjerojatno imali/e priliku komunicirati i s agentima i s agenticama, činjenica je da 71% zaposlenika unutar te industrije čine upravo žene. U industriji koja je poznata kao ‘ženski geto’, ili, u nešto pozitivnijem tonu, ‘radni prostor koji je prijateljski orijentiran prema ženama’, žene su pretjerano zastupljene. Vox Feminae

24.11.2017. (18:14)

U Rijeci održana akcija #znatelištosunamrekli?, građani izrađivali majice sa seksističkim porukama

24.11.2017. (14:40)

U Rijeci održana akcija #znatelištosunamrekli?

Danas je na riječkom Korzu održana akcija #znatelištosunamrekli? inicijative Radno i ravnopravno, kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom seksizmu, diskriminaciji žena i kršenju njihovih prava na tržištu rada te pokrenuti rješavanje ovog problema.

Građani i građanke izrađivali su majice, torbe i bedževe sa seksističkim natpisima i izjavama prikupljenim za vrijeme istoimene on-line akcije koja se provodi tijekom studenog. Na majicama su se, osim poruka građanki koje su se uključile u akciju slanja natpisa i fotografija, našli i komentari poslodavaca/ki izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH. Iz poruka je bilo vidljivo kršenje radnih prava žena u različitim situacijama na poslu i tijekom razgovora za posao. Osim toga, iščitava se da su jednako pogođene sve žene neovisno o dobi, roditeljskom i/ili bračnom statusu.

Pažnju Riječana i Riječanki privuklo je čitanje izjava i iskustava žena koje su doživjele nezakonito postupanje na radnom mjestu. Neke od izjava koje su se mogle čuti su: “Nakon razgovora za posao u Zagrebačkoj agenciji, kao jedini kandidat natječaja na koji sam preporučena, nisam dobila posao jer “se nisam uklopila u tim”, Drugim riječima, ostatak tima bili su mladi muškarci u friškim brakovima. Single cura bi rušila ravnotežu.”

Iz inicijative pozivaju žene da i dalje šalju svoja iskustva na udrugapariter@gmail.com ili inbox Radno i ravnopravno , a sve ostale građane i građanke da prate daljnje aktivnosti na Facebook stranici Radno i ravnopravno.

Akcija je nastala u sklopu projekta Sisterality – International network of girls and young women koji udruga PaRiter provodi u partnerstvu s organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Akcija izrade majica sa seksističkim natpisima provodi se istovremeno u Italiji i Austriji, a tamo je poznata pod nazivom #sextiles.

07.11.2017. (13:53)

Kako se boriti protiv naučenog seksizma od malih nogu

12.08.2017. (12:30)

Programiranje društva

Zašto je Google otpustio inženjera?

Google je otpustio inženjera koji je napisao memorandum sa seksističkim primjedbama, no ne treba previše romantizirati akciju Googlea, glavni razlog otpuštanja bile su moguće tužbe. Osim toga, u tijeku je istraga plaća li Google žene manje nego muškarce, dakle tvrtka ovim istupom štiti korporativne interese. Peščanik