Promijenila samo jednu stavku u životopisu jer su je prije toga odbijali za posao - Monitor.hr
12.08. (22:00)

"Odjednom me svi žele, a meni se zbog razloga plače"

Promijenila samo jednu stavku u životopisu jer su je prije toga odbijali za posao

Image

“Imam četiri godine iskustva u zaštiti kompjuterskih sustava i pokušavam promijeniti kompaniju. Stalno šaljem motivacijska pisma i životopis, ali bez željenog odgovora”, rekla je 37-godišnjakinja koja je i više nego dovoljno kvalificirana. Prema njezinim riječima, najčešće odgovore koje je dobivala su bili da je prestara i da u kompaniji rade samo muškarci, što bi bilo nezgodno okruženje za nju. I onda je shvatila da je njezin najveći problem za posao bio taj što je – žena. Kako bi provjerila griješi li, napravila je izmjenu u životopisu – počela se predstavljati kao muškarac. Kada je promijenila životopis, uz to što je sebe predstavila kao muškarca, odlučila je navesti samo četverogodišnje iskustvo. Obrisala je certifikate i druga dodatna postignuća. “Skoro sve kompanije su pozvale tu osobu koju sam predstavila u svom lažnom CV-ju”, rekla je. Net


Slične vijesti

24.11.2017. (14:40)

U Rijeci održana akcija #znatelištosunamrekli?

Danas je na riječkom Korzu održana akcija #znatelištosunamrekli? inicijative Radno i ravnopravno, kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom seksizmu, diskriminaciji žena i kršenju njihovih prava na tržištu rada te pokrenuti rješavanje ovog problema.

Građani i građanke izrađivali su majice, torbe i bedževe sa seksističkim natpisima i izjavama prikupljenim za vrijeme istoimene on-line akcije koja se provodi tijekom studenog. Na majicama su se, osim poruka građanki koje su se uključile u akciju slanja natpisa i fotografija, našli i komentari poslodavaca/ki izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH. Iz poruka je bilo vidljivo kršenje radnih prava žena u različitim situacijama na poslu i tijekom razgovora za posao. Osim toga, iščitava se da su jednako pogođene sve žene neovisno o dobi, roditeljskom i/ili bračnom statusu.

Pažnju Riječana i Riječanki privuklo je čitanje izjava i iskustava žena koje su doživjele nezakonito postupanje na radnom mjestu. Neke od izjava koje su se mogle čuti su: “Nakon razgovora za posao u Zagrebačkoj agenciji, kao jedini kandidat natječaja na koji sam preporučena, nisam dobila posao jer “se nisam uklopila u tim”, Drugim riječima, ostatak tima bili su mladi muškarci u friškim brakovima. Single cura bi rušila ravnotežu.”

Iz inicijative pozivaju žene da i dalje šalju svoja iskustva na udrugapariter@gmail.com ili inbox Radno i ravnopravno , a sve ostale građane i građanke da prate daljnje aktivnosti na Facebook stranici Radno i ravnopravno.

Akcija je nastala u sklopu projekta Sisterality – International network of girls and young women koji udruga PaRiter provodi u partnerstvu s organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Akcija izrade majica sa seksističkim natpisima provodi se istovremeno u Italiji i Austriji, a tamo je poznata pod nazivom #sextiles.

17.08.2016. (14:45)

Usne trule višnje

Pravobraniteljica: Kad žene ugnjetava Crkva, to – nije diskriminacija

Stavljanje u nepovoljniji položaj temeljem bilo koje diskriminacijske osnove, pa tako i temeljem spola, ne smatra se diskriminacijom ukoliko ono proizlazi iz vjerske doktrine ili uvjerenja u okviru sustava vrijednosti te crkve odnosno vjerske zajednice – ovako je reagirala Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na članak dekana Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Đakovu Ivice Raguža, objavljen u Glasu Koncila. Raguž danas objašnjava kako je htio reći da je “muškarac ‘glava’, da on predstavlja aktivni princip, onaj koji treba imati inicijativu, ali uvijek u ljubavi. Žena je pak drugotna jer se priklanja muškarcu, jer je pasivni princip”. Novi list

30.11.2015. (00:04)

Kao kvalitetno vino

Žene s mlađim partnerima i dalje filmski raritet

“Unatoč kultnoj gospođi Robinson koja je prije tolikih godina osvojila publiku, romansa između starije žene i mladića danas je rijetka pojava na filmskom platnu. O tome, između ostalog, svjedoče reakcije na film The Dressmaker, u kojemu se četrdesetogodišnja Kate Winslet upušta u vezu s mlađim Liamom Hemsworthom. Winslet je u intervjuima izrazila čuđenje zbog medijske usmjerenosti na dobnu razliku, čemu nije pomogla niti izjava njezinog kolege kako se najprije brinuo hoće li zajedničke scene biti čudne. Nasuprot tim ‘čudnim’ odnosima starijih žena s mlađim muškarcima, kinematografija je prepuna kontrastnih dobnih omjera nad kojima se malo tko zgražao“, podsjeća Vox Feminae.