Prošlo je mjesec dana od smrti Vladimira Matijanića. I dalje nema odgovora na pitanje: zašto nije bio adekvatno pregledan i hospitaliziran? - Monitor.hr
06.09. (16:00)

Smrt koja peče

Prošlo je mjesec dana od smrti Vladimira Matijanića. I dalje nema odgovora na pitanje: zašto nije bio adekvatno pregledan i hospitaliziran?

Mjesec dana nakon tragičnog događaja i dalje nema odgovora na pitanje: Kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan? Gotovo svi članovi Povjerenstva slijegali su ramenima na upit kako je moguće da Matijanić nije hospitaliziran i adekvatno pregledan. Iako nisu dali uvjerljiv odgovor, složili su se da je “u slučaju smrti novinara Matijanića zdravstveni sustav funkcionirao bez greške”. Index


Slične vijesti

20.08. (10:00)

Dosad nijedno državno tijelo ni pojedinac nisu prihvatili ni priznali odgovornost za propuste u liječenju

Dva tjedna od Matijanićeve smrti umjesto odgovora imamo laži i zataškavanje

Od prvog dana i dalje ostaju neodgovorena pitanja koliko je i na koje je sve načine za Matijanićevu smrt odgovoran zdravstveni sustav. Imunokompromitirane osobe, kao što je bio Matijanić, s dijagnozom autoimunih bolesti te intersticijskom bolesti pluća, sa simptomima visoke temperature, slabosti, malaksalosti, hroptanja i kašlja, moraju biti primljene na hospitalizaciju.Tako nalažu pravila i praksa medicinske službe. Ono što je do sada utvrđeno pokazuje da je to obvezan postupak kod ljudi koji boluju od intersticijske bolesti pluća jer su ti simptomi znak da je nastupilo akutno pogoršanje. To je alarm za detaljnu bolničku obradu i hospitalizaciju. Audiosnimke pokazuju da je povijest svojih bolesti te simptome Matijanić naveo u telefonskim razgovorima te ekipi Hitne pomoći. Njegove izjave, kako se pokazalo, ili su krivo protumačene, ili nisu uzete u obzir, ili ih se jednostavno ignoriralo. Index

10.08. (16:00)

Brze i kratke o Vladimiru Matijaniću

  • Nataša Škaričić: Ne možemo disati! U glavi mi odjekuju posljednje riječi Vladimira Matijanića “Ne mogu disati!”. Zbog te su rečenice prije dvije godine Amerikanci masovno izašli na ulice. (Una)
  • Sanja Modrić: Jandrokovića je Hitna vozila zbog lakših simptoma, Matijanića su pustili da umre. Kad si u HDZ-u, vrata se otvore u pet minuta. Nije točno da je Vladimir Matijanić umro jer ne postoji sustav. Sustav postoji, ali je zloćudan i naopak (Telegram)
  • Ovo su ključne greške u liječenju Vladimira Matijanića: 1. Sustav nije ispravno savjetovao Matijanića o cijepljenju, 2. Matijanića su s njegovim dijagnozama trebali zadržati u bolnici, 3. Liječnik je njegov slučaj trebao shvatiti puno ozbiljnije, 4. Problematično davanje kortikosteroida, 5. Na Hitnoj infektologiji ni ne pitaju ga za podliježuće bolesti, 6. Ne zovu ga u bolnicu ni kada je očito da mu je loše, 7. Hitna ga ostavlja kod kuće unatoč dijagnozama, 8. U Hrvatskoj nedostaje potrebnih lijekova za teško oboljele, 9. Velik broj zemalja nabavio Paxlovid mimo centralizirane nabave (Index)
  • Sanja Modrić: Smrt Vlade Matijanića: Što u HDZ-ovoj Hrvatskoj trebaš učiniti kad vidiš da umireš? Kad vidiš da si gotov, lijepo se pozdravi i umri. Pogotovo ako ti je danak pao na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kad svi imaju prečeg domoljubnog posla nego da trče oko tebe i vozikaju te u bolnicu (Telegram)
  • Matija Babić: Servisna informacija – ako nekom bude loše ovih dana, a hitna ima pametnija posla, ovo je broj doktora Tomasovića… (Facebook)
  • Tomislav Klauški: Matijanićeva smrt raskrinkala je zdravstveni sustav. Može li ga promijeniti? Odakle krenuti? Vladimir Matijanić nije svojim tekstovima uspio smijeniti Vilija Beroša s mjesta ministra zdravstva. Hoće li ga smijeniti svojom tragedijom? (24 sata)
  • Tomislav Klauški: Matijanić je umro od Covida. U kolovozu ih je umrlo još 94. I od toga ova Vlada ne može pobjeći. A tko je krivac za stotine umrlih? (24 sata)
  • Kolege o Vladimiru Matijaniću: Najbolji novinar generacije, intelektualni odmetnik iznimne moralne konstitucije, novinarčina koja je obrađivala najteže teme, fanatik profesije koji je znao otvoriti svaka vrata, nježni zafrkant dječačkog osmijeha, profinjeni cinik koji je uživao u ruganju moćnima – tako preminulog novinara opisuju Viktor Ivančić, Damir Pilić, Ilko Ćimić, Danka Derifaj i Drago Hedl (Novosti)
  • Andrea Topić, partnerica Matijanića, objava na Facebooku: ‘On bi htio da se ovo zna. Zvali smo Hitnu deset puta, molili da Vladu voze u bolnicu, nisu htjeli’ (24 sata)
07.08. (23:00)

Fajront!

Boris Dežulović nakon smrti Vladimira Matijanića: Imam 3 pitanja za ministra. Svaki odgovor je za ostavku Vlade

Novinar i književnik Boris Dežulović na Facebooku je objavio status povodom smrti novinara Vladimira Matijanića: “Da je Hitnu pomoć samo jednom, a ne dvanaest puta, zvala supruga premijera Plenkovića, sa svim dijagnozama i simptomima poput Vladinih, da li bi mu rekli da ne treba u bolnicu i da piša u lonac? Da je Hitna pomoć nakon tri dana stigla u kuću nekog HDZ-ovog županijskog pročelnika s istim dijagnozama i simptomima poput Vladinih, da li bi mu rekli da nije za bolnicu, preporučili da jede slane štapiće i otišli? Molim, samo kratak odgovor: da ili ne? Ne, ne, vrlo jednostavno: da ili ne? Pitanje je, jasno, kolokvijalno. Svaki je odgovor za ostavku ministra, premijera i cijele Vlade, proglašenje Dana poraza i domovinske zaludnosti, fajront i raspuštanje besmislene hrvatske države. Danas, nakon dva dana, smiren i hladne glave, jebem vam mater svima, do posljednjeg. Mater vam jebem”, napisao je Dežulović na svom FB-u. Index