Prosvjednici u Hong Kongu nosili američke zastave i pozvali Trumpa da ih 'oslobodi' - Monitor.hr
08.09.2019. (09:00)

Prosvjednici u Hong Kongu nosili američke zastave i pozvali Trumpa da ih ‘oslobodi’


Slične vijesti

Windows 7 su završili svoj životni ciklus, a ja ih još uvijek koristim. Što mi je činiti?

Kada su Windows 7 izašli u listopadu 2009. Microsoft je obećao 10 godina podrške. Od 14. siječnja Microsoft više ne podržava Windows 7. Prema podacima s Netmarketshareu, Windows 7 operativni sustav i dalje se vrti čak 26 posto svih računala za koje ubuduće neće biti novih sigurnosnih nadogradnji i biti će sve izloženija novim virusima i sigurnosnim napadima. Windows 10 možete kupiti izravno od Microsofta po cijeni od 139 USD, cijena Windows 10 Pro kreće od 199,99 USD. No, ako koristite kupon za popust NYOFF35 na Keysworlds.com cijena je samo 9,09 €! Pogledajte koje se još lude prilike nude...

03.10.2019. (10:30)

Hong Kong: Jutros sukobi prosvjednika i policije – palež, suzavac, neredi…

Hongkonški prosvjednici ponovno su se jutros sukobili s policijom, bacajući molotovljeve koktele, blokirajući ulice, paleći vatre, uništavajući izloge dućana i metro stanice kako bi izrazili svoj bijes zbog policijskog ranjavanja jednog tinejdžera vatrenim oružjem ranije ovoga tjedna, dok višemjesečni prodemokratski prosvjedi ne pokazuju znakove slabljenja. Policija je pozvala lokalne vlasti da uvedu policijski sat, u međuvremenu gađa prosvjednike suzavcem i vodenim topovima. CNN piše kako u Pekingu ljudi da išta znaju o prosvjedima u Hong Kongu, dok Bloomberg piše da su investitori od kolovoza iz Hong Konga u Singapur prebacili oko 4 milijarde dolara.

 

01.10.2019. (20:30)

Jedna država - dva sistema, koja se ne vole

Najveća vojna parada u povijesti Kine, u Hong Kongu sukobi prosvjednika i policije

U Pekingu je povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine održana najveća vojna parada u povijesti te zemlje u kojoj je sudjelovalo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera (ovdje fotografije; Xi Jinping bio odjeven u odijelo nalik onima kakve je nosio Mao Zedong). U Hong Kongu demonstracije desetaka tisuća prosvjednika, i sukobi: policijsku jedinicu napali prosvjednici pa policija pucala u njih (jedan ozlijeđen, prvi u 17 tjedana demonstracija), policija bacala suzavac po ulicama, prosvjednici palili motore i kante za smeće te blokirali ceste, četvrtina linija podzemne ne radi.

 

05.09.2019. (12:30)

Isplati se buniti

Zašto je odstupila upraviteljica Hong Konga?

Kroz razvoj događaja u Hong Kongu prelama se jedno važno pitanje – pitanje budućnosti Kine i načina njenog uklapanja u svijet u 21. stoljeću: hoće li Kina odabrati put demonstracije moći u uvjerenju da će se moći nametnuti kao hegemon (što bi, s obzirom na trendove i veličinu u ekonomskom smislu mogla postati), ili će odabrati put prožimanja i traženja kompromisa? Primjer odstupanja Carrie Lam zasad pokazuje ovo drugo, analizira Ekonomski lab (autonomija Hong Konga ukida se 2047.).

06.08.2019. (10:00)

Kina poručila prosvjednicima u Hong Kongu da se “ne igraju s vatrom” i da ne zamijene “suzdržanost za slabost”