Raos: Manje imena, više buke: Kakva nam je zapravo izborna ponuda? - Monitor.hr
01.04. (17:00)

Šarolika, bez previše teškaša

Raos: Manje imena, više buke: Kakva nam je zapravo izborna ponuda?

SDP je ponovno bio izrazito velikodušan prema manjim koalicijskim partnerima, poglavito stranci Centar. Uz to, na Iblerovom trgu su uvelike posegnuli za ministarskim i inim kadrovima za vremena Milanovićeve vlade. Tu su i neke poznate osobe, što im dosad nije bila uspješna strategija. Dio manjih stranaka očito ima problema s kadrovskim popunjavanjem, pa su na liste u jednom dijelu zemlje stavili ljude koji žive u sasvim drugoj županiji ili se pak, kao i prethodnih godina, na listama pojavljuju kandidati koji su, kada se pobliže pogledaju prezimena, godišta i adrese, očito svi članovi bliže ili daljnje obitelji. Uz obiteljska poljoprivredna gospodarstva imamo tako i obiteljska izborna gospodarstva. Ono što upada u oči nakon predaje kandidacijskih lista jest velika razlika između broja žena na pojedinim listama. Tu je podbacio HDZ koji bi mogao platiti kaznu, Most ima oko 43 posto ženskih kandidatkinja, dok se SDP i Možemo tu kreću oko 50 posto. Više nema nositelja lista, već onih koji su jednostavno označeni kao prvi na listi. Nadalje, s predsjednikom očito problema nema – niti je na listama, niti se Ustavni sud naknadno javljao. Višeslav Raos za tportal.


Slične vijesti

Jučer (10:00)

Tako mi mlijeka u prahu, kidam na lijevo

HDZ i DP ušli su u ozbiljne pregovore o formiranju vladajuće koalicije, no politički analitičar Ivan Rimac izražava sumnju u kompromis

Prema Rimčevim riječima, teško je zamisliti da bi premijer Andrej Plenković prihvatio jedan od ključnih zahtjeva DP-a. Međutim, uvjet DP-a je relativno oštar i vezan za lošu situaciju u Vukovaru u kojoj je nemoguća suradnja. DP je tamo na vlasti i oni su to prenijeli na nacionalni nivo. DP ima ucjenjivački potencijal, ističe Rimac. Teško da HDZ s nekim drugim može postići bolje uvjete, ali prihvaćanje ovog zahtjeva moglo bi dovesti Plenkovića u neugodan položaj, pogotovo u europskim krugovima. Dok HDZ i DP traže zajednički jezik, ostaje pitanje hoće li Plenković biti spreman na značajne ustupke kako bi osigurao većinu u Saboru. (Index)

Subota (09:00)

Ili to ili da Relković osnuje još 60 stranaka koje će zajedno koalirati

Relković: HDZ je izgubio izbore, a oporba ne želi pobijediti

Relković zastupa stav da je velika koalicija optimalno rješenje, što bi trebalo biti očito, ali opozicija to ne želi ni uzeti u obzir, mahom zbog neslaganja u svjetonazorima, što ne bi ni trebalo biti fokus takve koalicije. Rješavamo urgentna, zajednička pitanja i, kad dođu sljedeći izbori, svi ćemo imati bolji start. Jer neće biti upisanih mrtvih osoba u biračke popise, neće biti nakaradnih izbornih jedinica i neće biti čitavog niza krivo postavljenih institucija. Velika koalicija se dogovara o točno određenim stvarima. Netko mora odustati od svjetonazorskih tema. Ako želimo dovršiti hrvatsku demokraciju, svjetonazorske teme dolaze na red kad se ne bojimo stranke koja je zauzela sve institucije. Tek kad nema stranke takve moći na vlasti, možemo govoriti o svjetonazorskim temama, kaže Ivica Relković za N1.

Petak (14:00)

Glas dijaspore

HDZ u Irskoj osvojio tek jednog birača, Možemo! pobrali debelu većinu glasova

HDZ je u 11. izbornoj jedinici osvojio više od 32 tisuće glasova, a najviše, njih 28 tisuća, stiglo je iz BiH. Uz BiH, HDZ bilježi većinu i u drugim državama regije (Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Sloveniji), a većinu je odnio i u SAD-u, Kanadi i Turskoj. S druge strane, politička platforma Možemo! je pobijedila u velikim Europskim državama. Tako su većinu glasova dobili u Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Češkoj, Poljskoj, Španjolskoj, Portugalu, Slovačkoj, Grčkoj, Portugalu, Albaniji, UAE, Velikoj Britaniji te Irskoj. (Tportal)

Petak (13:00)

Dok SAD zabavlja Trump, ni Milanović ne zaostaje previše

Politico: Milanović, balkanski Trump preobražava Hrvatsku politiku

Politico je istaknuo predsjednika Zorana Milanovića kao ključnu figuru u izborima u Hrvatskoj. Ističu da je njegova kritika EU-a i NATO-a privukla međunarodnu pozornost, a Milanovićeva retorika privukla je rekordnu podršku. Često uspoređivan s Trumpom, zbog svojih kontroverznih izjava, Milanović se odmakao od tradicionalnih lijevo-liberalnih stajališta. Njegov skeptičan stav prema zapadnim savezima neuobičajen je za Hrvatsku, gdje je podrška zapadu norma. Iako je HDZ relativni pobjednik, Milanovićeva popularnost stavlja ga u poziciju oblikovanja političkog smjera zemlje. (N1)

Četvrtak (21:00)

Zaokret udesno

Starešina: Milanović izgubio izbore, ali odškrinuo vrata promjenama u političkoj areni

Možda je najdragocjenija promjena koju je potaknuo Milanovićev predizborni tornado političko buđenje građana, koje se nije ogledalo samo u vrlo visokoj izlaznosti na izbore već i u tome kako i za koga su glasovali. Jedan od zanimljivih pokazatelja biračke volje su preferencijalni glasovi. Druga promjena koju je potaknuo Milanović jest dovođenje urušavanja SDP-a do točke kada kao stranka moraju odlučiti: ili će uz neko novo vodstvo pronaći svoj prepoznatljivi politički sadržaj, ili će na sljedećim izborima svoje mjesto vodeće stranke na ljevici prepustiti stranci Možemo. Treća moguća promjena je formiranje vlade u kojoj bi glavni koalicijski partner HDZ-a po prvi put bila stranka politički desnija od njega, dakle DP. Ali skretanje biračkog tijela udesno danas je europski trend, dok su centrističke opcije, koje je kao čarobnu formulu za osvajanje vlasti prakticirala i kod drugih podržavala bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, danas u silaznoj putanji. Višnja Starešina za Lider.

Četvrtak (20:00)

I Zoki i Andrej na mukama

Markovina: Jasna pobjeda desnice

HDZ ima elegantnu mogućnost napraviti koaliciju s radikalno desnim Domovinskim pokretom, čiji su članovi ionako odreda bivši hadezeovci, otpali iz HDZ-a ponajviše zbog radikalne nacionalističke isključivosti prema Srbima i zbog koalicije s SDSS-om. Toj bi koaliciji za većinu falila dva mandata, koje bi Plenković lako pronašao bilo gdje, čak možda najprije kod neke od manjinskih lista koje nisu liste srpske zajednice. Međutim, teško je za povjerovati da bi se Andrej Plenković osjećao ugodno u takvoj situaciji, koja bi dodatno zapalila političku i društvenu atmosferu. To Plenkoviću koji voli stabilnost i koji je osigurao izostanak emocija iz političke borbe i relativno dobru socijalnu i ekonomsku situaciju, koje su mu i bitno pomogle na izborima, uz ogromnu korupciju naravno, teško da može odgovarati. Dragan Markovina za Peščanik.

Četvrtak (15:00)

Skoro kao Gordijski

Đikić: Postizborni čvor

ako je prema rezultatima izbora Andrej Plenković matematički bliže okupljanju parlamentarne većine i formiranju vlade, put do tog cilja mogao bi biti vrlo kompliciran, a mogao bi se pokazati i neizvedivim. Iz trenutne perspektive čini se da se postizborna matematika ipak svodi na to kako će se postaviti Domovinski pokret. Tu je i opcija, koju zagovara Možemo!, da SDP osnuje manjinsku vladu koju bi svi ostali izuzev HDZ-a podržavali iz Sabora, što bi teško mogao prihvatiti DP. Posljednja mogućnost, ali ne i najnevjerojatnija, jest da ni HDZ ni SDP u idućih mjesec-dva-tri ne uspiju doći do 76 ruku u Saboru, pa da se krajem ljeta ide na ponovljene izbore. Ivica Đikić za Novosti.

Četvrtak (10:10)

Obrađena skoro sva mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijekama pravde 42, DP-u 14, Mostu 11, Možemu 10…

 • Dan nakon izbora: Milanović još šuti. Tko će sastaviti vladu? (Index)
 • Mlak pljesak Grbinu nakon završnog govora: “Nismo priželjkivali ovakve rezultate, ali pokazali su da dvije trećine građana i građanki želi promjenu” (N1)
 • Benčić ima plan: “To je scenarij da se HDZ skine s vlasti, a da desnica ne uđe u vladu” (N1)
 • Analitičar: Domovinski pokret je pobjednik izbora (Index)
 • Što su donijeli preferencijalni glasovi? Neki stigli do saborskog mandata s posljednjeg mjesta na listi (N1)
 • Armin Hodžić, predstavnik Bošnjaka, ulazi u Sabor (Nacional)
 • Tko je ostao bez mandata u Saboru: Katarina Peović, Karolina Vidović Krišto, Ermina Lekaj Prljaskaj, svi Socijaldemokrati… (tportal)
 • Grmoja: Most će ostati čvrst u borbi protiv korupcije (HRT)
 • Pogledajte što kažu na Forumu
Srijeda (23:10)

Plus-minus

Objavljuju se prvi rezultati izbora, druga izlazna anketa nešto je povoljnija za HDZ, dobivaju oko 59 mandata

 • Na Indexu možete pratiti rezultate uživo, ažuriraju se svakih 15 minuta
 • HDZ-u zasad nisu dovoljne samo manjine, s njima po anketama imaju 70 mandata, a s Domovinskim pokretom imaju 75. Boris Jokić: Prema ovim rezultatima, Hrvatska nema vladu (Index)
 • DP-ovci nisu protiv vlade s HDZ-om. Penava: Razgovarat ćemo sa svima, Kolakušić: Ići ćemo na nove izbore (Index)
 • Druga izlazna anketa nešto je povoljnija za HDZ, dobiva ju 59 mandata, HDZ-ovci uvjereni u pobjedu i treći mandat
 • Premijer Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica snose izravnu političku odgovornost za sve pritužbe glasača koji su tijekom današnjeg dana izašli dati svoj glas na parlamentarnim izborima, ali to ili nisu uspjeli, ili su prije toga imali značajnih poteškoća (Nacional)
 • Peđa Grbin i Sandra Benčić već odradili razgovor (N1), Možemo: Dokazali smo da nismo samo zagrebačka stranka (Index)