Stošić: Rusi prijete Litvi. U toj zemlji nalazi se Ahilova peta cijelog NATO-a - Monitor.hr
24.06.2022. (14:00)

Ma to su prazne prijetnje

Stošić: Rusi prijete Litvi. U toj zemlji nalazi se Ahilova peta cijelog NATO-a

Odgovor neće biti diplomatski, nego praktičan”, zaprijetila je u četvrtak Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, po tko zna koji put od početka agresije na Ukrajinu. Ovog je puta zaprijetila ruskoj susjedi Litvi, a razlog je, podsjetimo, najava blokade znatnog dijela željezničkog prometa preko Litve za rusku enklavu Kalinjingrad. Kakav je to “praktični” odgovor, nije objasnila, ali zanimljivo je da je istog dana ministarstvo obrane još jedne ruske susjede, Estonije, prijavilo da je ruski vojni helikopter Mi-8 na dvije minute ušao u njen zračni prostor prošle subote. Kalinjingrad je inače sjedište ruske baltičke flote i općenito visoko militarizirana zona u kojoj su, uz desetke tisuća vojnika i mornara baltičke flote, smješteni balistički projektili Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. Ruski umirovljeni general već je pozvao Putina da tamo pošalje nuklearno oružje, povuče priznanje Litve, uzme joj pristup energentima, a onda da posegne i za “vojnim mjerama”. To bi dovelo do izravnog sukoba s NATO-om. Petar Stošić za Index.


Slične vijesti

14.11.2023. (09:00)

Ostali na prvoj liniji

Stošić za Forbes: Ovih pet hrvatskih firmi nastavilo je poslovati u Ukrajini unatoč ratu

Ruska okupacija ostala je ograničena na jug i istok zemlje, odnosno četiri oblasti koje su ilegalno anektirali, iako ih ne kontroliraju u potpunosti. Zahvaljujući tome, Jadran Galenski Laboratorij, Infobip, Span, Podravka i Dalekovod, zadržali su svoja predstavništva i podružnice u Ukrajini do danas.Sve tvrtke kažu kako unatoč nestabilnim i rizičnim uvjetima u Ukrajini ulažu napore u osiguravanje nastavka poslovanja. Prema većini podataka može se zaključiti da strahoviti rat u Ukrajini, unatoč padu BDP-a ove zemlje za 29,2 posto, nije znatno poremetio trgovinu s Hrvatskom. Dapače, i uvoz i izvoz kontinuirano rastu, pri čemu tvrtke spomenute u ovom tekstu zasigurno igraju vodeću ulogu. Petar Stošić za domaće izdanje Forbesa.

16.08.2021. (19:00)

Scene kaosa u Kabulu nakon talibanskog preuzimanja glavnog grada

Domaći civili, pogotovo oni koji su surađivali s Amerikancima i drugim zapadnjacima, panično se tiskaju u gomili, pokušavajući se domoći vize ili mjesta u avionu ili helikopteru koji leti iz osvojenog grada. Američki vojnici koji osiguravaju kaotičnu evakuaciju pucaju u zrak kako bi odvratili očajne civile koji se žele ukrcati na silu. Diplomati i drugi strani službenici užurbano napuštaju veleposlanstva i ukrcavaju se na letove iz zemlje. Ovo je opis neslavnog pada Kabula, afganistanske prijestolnice koju su talibani zauzeli gotovo bez ispaljenog metka, nakon 20 godina dugog rata čiji je ishod Amerika zapečatila kad se odlučila na brzinu povući iz zemlje. Index

 

28.03.2021. (21:30)

Je li utjerivanje pravde sloboda?

Petar Štošić: Je li vrijeme da otkažemo kulturu otkazivanja?

Posljednjih nekoliko godina otkazan je ili se pokušalo otkazati, iz ovog ili onog razloga, niz “problematičnih” javnih ličnosti, od političara do glumaca i profesora – bilo izbacivanjem s društvenih mreža, otkazivanjem televizijskih emisija, filmova, knjiga, političkih i profesorskih pozicija ili s drugih radnih mjesta. Ipak, čini se da se posljednjih mjeseci taj trend ubrzao, na meti otkazivanja našli su se i spomenici davno umrlim javnim ličnostima, klasični filmovi i serije, knjige, pa čak i likovi iz crtanih filmova – piše Indexov Petar Štošić posljednjim takvim slučajem, propitivanjem Meštrovićevog spomenika indijancima u Chicagu.

27.11.2018. (12:29)

Od rupe u glavi do rupe u zidu

Petar Štošić: Trumpova politika ne može se nastaviti unedogled – negdje mora puknuti

Iz njegovog klišeja o svijetu kao “opasnom mjestu” proizlazi ono što bi se moglo nazvati Trumpovom doktrinom: Mi se trebamo pobrinuti za sebe, čuvati svoja leđa – ili neki drugi dio tijela – bez obzira na moralne i humanitarne principe i vrijednosti, obveze prema saveznicima i druge neopipljive tričarije – Petar Štošić za Index.