Sukob EU i Rusije - vrijedi li Hrvatskoj zbog političke odluke izgubiti tisuće turista? - Monitor.hr
28.03.2018. (07:39)

Iskrcavanja na plažu

Sukob EU i Rusije – vrijedi li Hrvatskoj zbog političke odluke izgubiti tisuće turista?

Hrvatska će zbog slučaja trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja (što se dogodilo u Britaniji, koja upravo izlazi iz EU) protjerati jednog ruskog diplomata. Slobodna naglašava da ovaka odluka ima posljedice – Hrvatska je u Rusiji proglašena najboljom destinacijom za obiteljski odmor za ruske turiste i očekivalo se 150 tisuća ruskih turista ove godine. Jutarnji naglašava da Slovenci i Austrijanci nisu poduzeli identične mjere.


Slične vijesti

29.05.2018. (07:34)

I netko drugi je

Doktori koji su liječili otrovanog ruskog špijuna: Očekivali smo da umre

Bolničko osoblje koje je spasilo živote dvostrukog ruskog agenta Sergeja Škripala i njegove kćeri Julije, izjavilo je kako nisu očekivali da će njih dvoje preživjeti trovanje nervnim otrovom (video). Njih su dvoje pronađeni onesviješteni na klupi 4. ožujka, a u bolnici Salisbury isprva nisu znali koji je uzrok, sve dok u bolnicu nije primljen policajac Nick Bailey kad su shvatili da je riječ o nečem velikom, a postalo je još jasnije kad se pokazalo da je riječ o špijunu. Julija Škripal puštena je iz bolnice 9. travnja, a otpuštanje njenog oca iz bolnice najavljeno je 18. svibnja. BBC

02.04.2018. (11:26)

Mene plaši onaj Donald, taj je nezgodan...

Božo Kovačević: Amerika je za Europsku uniju opasnija od Rusije

“Za EU, Amerika je veća opasnost za dezintegraciju nego Rusija. Amerika forsirajući neke u EU-u, a ignorirajući Bruxelles – pridonosi dezintegraciji EU-a. Situacija je zamršena i izraz frustracije američkih poslovnih i političkih elita zbog činjenice da Amerika nije trajno ostala kao jedina supersila. Na vojnom planu tu je još Rusija, a Kina i na vojnom i na ekonomskom planu… U osnovi je bitan američki interes za ovladavanjem europskim tržištem plina”, kaže diplomata i profesor Božo Kovačević u odličnom intervjuu Novom listu. Kaže da iza odluke o protjerivanju ruskih diplomata iz nekih država EU, uključujući Hrvatsku, zbog trovanja dvostrukog špijuna Engleskoj u Engleskoj, stoji “potreba EU-a da se homogenizira”, a da situacija “u prevelikoj mjeri podsjeća na 2003. godinu i američku odluku da napadne Irak temeljem falsificiranih podataka”. Kaže on da SAD i Rusija pouzdano najavljuju utrku u naoružanju, ali da s druge strane smatra da bi se NATO trebao transformirati jer je “osnovan kao obrambeni savez koji je zapadnu Europu trebao braniti od SSSR-a. Sovjetskog Saveza nema, nema ni Varšavskog pakta, prema tome nema opasnosti za zapadnu Europu”.

08.03.2018. (00:09)

Ruski špijun i njegova kći otrovani su nervnim otrovom

Ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija žrtve su napada nervnim otrovom, objavila je britanska policija. Oboje su u kritičnom stanju u bolnici, kao i policajac koji ih je pronašao u nedjelju u nesvjesnom stanju u Salisburyju (BBC). Skripal je bivši visokopozicionirani obavještajni dužnosnik Glavne obavještajne uprave ruske vojske (GRU), a 2004. godine je uhićen pod optužbama da je prodavao identitete ruskih agenata britanskoj obavještajnoj službi MI6. Prije osam godina razmijenjen je u velikoj razmjeni špijuna između Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Rusije (Jutarnji).