Sve manje ljudi radi: Broj zaposlenih u godinu dana pao za 14,5 tisuća - Monitor.hr
02.08.2016. (16:47)

Roza ekonomija

Sve manje ljudi radi: Broj zaposlenih u godinu dana pao za 14,5 tisuća

Broj zaposlenih u lipnju je porastao na 1,398 milijuna, što je 1,5% više u odnosu na prethodni mjesec, no u odnosu da lipanj 2015. broj je pao za 14.430 osoba, što je godišnji pad od 1%, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Mjesečni porast zaposlenosti rezultat je sezonskog zapošljavanja u turizmu, ponajviše u pripremi i usluživanju hrane, dok se za jesen ponovno očekuje pogoršanje stanja. Index


Slične vijesti

24.08.2024. (14:00)

Nešto se i ušpara

Srpska TikTokerica koja radi sezone u Hrvatskoj: Može se zaraditi od 900 do 2500 eura

Ovisno o poslu koji radite. Sobarice su plaćene oko 1000 eura, konobari od 1000 do 1700 eura, rad u kuhinji je plaćen između 1000 i 2500 eura, ovisno o znanju i iskustvu. Recepcija, animacija i spa pozicije od 900 do 1500 eura. Radiš 8, 10, 12 sati na dan, kako kad. Imaš jedan dan tjedno slobodno i taj dan izbjegavaš mjesto gdje radiš u širokom luku. Posao kao posao, mora se odraditi. Nisam oduševljena, ali sam zadovoljna zaradom. Hrana i smještaj su osigurani od strane poslodavca, što je jedini način na uštedite novac kad dođete, objasnila je Bojana koja već četiri sezone radi u Hrvatskoj, dok ostatak godine predaje engleski u Vijetnamu. Index

27.03.2020. (20:30)

Sezonski rad na polju

HUP: Poljoprivreda može zaposliti veliki broj radnika pogođenih krizom

Hrvatska udruga poslodavaca pozvala je Vladu da u što kraćem roku pokrene mjere kako bi se radnici koji su zbog epidemije koronavirusa ostali bez posla, kao i ostali nezaposleni, angažirali na sezonskom radu u poljoprivredi. Slično su učinile brojne EU zemlje, poput Austrije, Njemačke i Francuske, koje su pozvale volontere i nezaposlene na ‘poljoprivredni patriotizam’ zbog nedostatka sezonskih radnika uslijed zatvaranja granica. Novi list

18.06.2017. (21:25)

Pamti pa se ne vrati

Dubrovačkim ugostiteljima nedostaje 1800 sezonaca – zbog loših uvjeta

Sezona je već ozbiljno započela, no Dubrovniku nedostaje gotovo 2 tisuće sezonaca za rad u turističkim i ugostiteljskim objektima. No za takvo stanje krivi su sami vlasnici i neljudski uvjeti za rad, tvrde iskusniji sezonski radnici: “U Dubrovniku je svaki bolji prostor pretvoren u apartman, a nas smjeste gdje stignu, najčešće u prepravljene šupe. Obećavaju rad 8-10 sati, a već treći dan počinje full drill, traže i po 14 sati. I čude se što im se iduće sezone nitko ne vraća. Nisu glupi, znaju razlog, ali guraju i cijede dok mogu”, kaže za Slobodnu jedan od dubrovačkih sezonaca iz Slavonije.

20.04.2017. (17:43)

Sezona lova

Turističke tvrtke još traže sezonce – nedostaju tisuće radnika

Iako je sezona pred vratima, potraga za potrebnim radnicima i dalje traje. Poslodavci aktivno traže zainteresirane od HZZ-a preko škola do društvenih mreža, a najviše se traže konobari, barmeni, kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, recepcionisti, pomoćni kuhari, pizza majstori i animatori, pokazuju podaci s portala MojPosao, gdje je u kategoriji turizam i ugostiteljstvo objavljeno preko 2700 oglasa. Poslodavci i dalje traže izmjene i dopune Zakona o strancima kako bi lakše mogli doći do radne snage, no s druge strane ne žele pristati na povećanje plaća, tako da će plaće ove godine rasti minimalno u odnosu na prošlu. Poslovni

24.10.2016. (12:57)

Mutna ekonomija

Tamna strana sezonskog rada: Lažna obećanja, uvrede, seksualno zlostavljanje…

“Voljela bih reći da sam barem imala dostojanstven smještaj. Spavala sam na madracu na podu nekadašnjeg balkona. U tom stanu, u sobi, spavao je i moj šef, koji je imao 63 godine, a ja, ponavljam, 19. Uvijek se šetao po stanu ogrnut samo ručnikom pričajući mi kako je varao svoju ženu s bivšim zaposlenicama. Plakala sam po cijele noći te nakon trinaestog dana odlučila dati otkaz”, donosi Jutarnji loša iskustva sezonskih radnika u turizmu, od 15-satnog radnog dana do nikad plaćenog “rintanja” u sezoni.

06.07.2016. (15:15)

Neću biti rob, ja ću biti bor

Tiha pobuna turističkog prekarijata

Hrvatskoj ove godine po prvi puta manjka sezonskih radnika u turizmu. Na prvi pogled moglo bi se reći da je zemlja puna lijenih neradnika koji žive na ‘državnoj sisi’, ali možda bi se trebala uzeti u obzir i odgovornost poslodavaca. Radnici više ne žele raditi tri mjeseca po 14 sati dnevno bez slobodnog dana za par tisuća kuna, piše H-alter.

23.05.2016. (23:48)

Sezona tek počinje

Traže se sezonci za rad na Jadranu, samo svaki nezaposleni pristaje raditi

U Hrvatskoj je nezaposleno gotovo 240.000 ljudi kojima se nude sezonski poslovi, no samo ih 10% prihvaća raditi. Neki od razloga su preduge smjene i naporan posao ili pak rad na crno. Na Jadranu se traži 30.000 radnika, žale se kako ministarstvo ne želi uvoziti radnu snagu. Ministrica rada Nada Šikić pak kaže da nitko nije uputio zahtjev za novim kvotama. Dnevnik.hr

26.03.2016. (15:12)

Nudi se posao za više od 2.000 sezonskih radnika, najtraženiji barmeni, pizza majstori, animatori…