U prva dva tjedna lipnja 500 otkaza na dan. Maruška Vizek: Ovo je tek početak - Monitor.hr
19.06.2020. (09:30)

Kišno ljeto, tmurna jesen

U prva dva tjedna lipnja 500 otkaza na dan. Maruška Vizek: Ovo je tek početak

U prvih 16 dana lipnja na burzu rada prijavilo se 7356 ljudi (najviše u Zagrebu, Splitu, Osjeku i Rijeci), od čega je njih 5779 dobilo otkaze – oko 500 na dan. Najveći postotni rast nezaposlenosti imala je Istra. Bojim se da će pravi problemi buknuti tek na jesen, nakon završetka turističke sezone za koju se ionako očekuje da će biti slaba, kaže Maruška Vizek sa Ekonomskog instituta. Index


Slične vijesti

03.09. (09:30)

Igra mačke i miša

Vizek: Imamo 840.000 prešutnih minusa. HNB je trebao to znati ranije

Ekonomska stručnjakinja Maruška Vizek o prešutnim minusima za NovuTV: Ovo nije prvi put da su potrošači u igri mačke i miševa upravo u ulozi – miševa. Dovoljno je prisjetiti se slučaja ‘švicarac’ pa onda slučaja s kreditiranjem Agrokora od strane banaka koje je naknadno proglašeno da baš nije bilo poželjno od strane našeg regulatora. Imamo opet takvu situaciju u kojoj imamo definitivno primjer naknadne pameti koja je dozvoljena nama smrtnicima, međutim, HNB ima uvid u sve transakcije koje banke provode… Banke su, zapravo, izmislile novi proizvod. No, zakonom je jasno rečeno da banke moraju svakome od nas naznačiti kolika je cijena neke usluge ili proizvoda.

19.02. (00:30)

Be quick or be dead

Maruška Vizek: Institucije ne odrade svoj posao – ni kad su životi u pitanju!

Ako institucije ne odrade svoj posao ni onda kada su u pitanju ne jedan, ne nekoliko, nego ni ne znamo koliko ljudskih života potencijalno ugroženih zbog cijepljenja preko reda, možemo samo zamisliti što se događa u nekim drugim prilikama. Recimo, u prilikama kada institucije moraju donijeti odluke koje će nekome materijalno pogodovati, a nekom štetiti, a da pri tome te odluke nisu pitanje života ili smrti – pita vrlo inteligentno Maruška Vizek za Tportal.

27.11.2020. (21:30)

Ništa dobro

Što znači ovaj novi pad BDP-a?

Vedrana Pribičević ističe kako je najveći pad bruto dodane vrijednosti u sektorima trgovine, prijevoza, uslužnim djelatnostima, što znači da su te djelatnosti čak i kada nije bilo lockdowna i skoro nikakvih mjera u jeku turističke sezone bilježile ogroman pad. Ovo poluzatvaranje koje upravo počinje može cijelu godinu pogurati preko pada BDP-a od deset posto… Vjerojatno ulazimo u recesiju s dvostrukim dnom, kaže Maruška Vizek. Telegram

23.09.2020. (13:30)

Hobotnica na meniju

Maruška Vizek: Gospodarstvo je rob korupcijske trodiobe

Afera JANAF pokazuje da korupcija nije simptomatična samo za jednu stranku jer su u njoj za sada osumnjičeni i članovi HDZ-a i članovi SDP-a. Slična je situacija i s aferom Vjetroelektrane. Poanta je: političke stranke predstavljaju glave korupcijske hobotnice zato što je Hrvatska u tri desetljeća svoje neovisnosti razvila takav model upravljanja državom, u kojem je kontrola javnih resursa primarni razlog političkog natjecanja mnogih stranaka, pogotovo onih koje su u prošlosti dulje vrijeme obnašale vlast, piše Maruška Vizek za T-portal.

20.08.2020. (00:30)

Cijena pomoći

Maruška Vizek o novcu iz EU fondova: Nema besplatnog ručka

Maruška Vizek o milijardama iz fonda za oporavak: Zamislimo samo da je Europska komisija umjesto dosad spomenutih poreza predložila da se sredstva za oporavak zemalja EU-a od pandemije namaknu iz u Hrvatskoj iznimno nepopularnog poreza na nekretnine. Bi li nam i tada obećane milijarde EU-a jednako dobro zvučale? Vrijedi li nam otvoriti se mogućnosti da nam Europska komisija diktira koje poreze ćemo uvoditi ako ćemo zauzvrat u ovoj iteraciji dobiti 6,9 milijardi bespovratnih sredstava i još se beskamatno zadužiti za 2,35 milijardi?

22.07.2020. (00:30)

Obećavali ste - radite!

Maruška Vizek: Idealno je vrijeme za reforme

Politička stabilnost je tu, reformski potencijal je isto tako tu, a izgovora više nema – piše Maruška Vizek za Tportal o nužnim reformama da ne budemo država koja bi mogla biti bogata, a nikako da takva postane. Tri su modela: jedan je onaj koji su slijedile azijske zemlje poput Japana, Tajvana, Južne Koreje, Kine i Vijetnama, a koji možemo nazvati intervencionističkim pristupom; drugi je onaj koji su slijedile bivše komunističke zemlje srednje i istočne Europe te koji možemo zvati tržišnim pristupom zasnovanim na izravnim stranim ulaganjima; treći, irski model, odustajanje od reindustrijalizacije i transformaciju ekonomije u smjeru sofisticiranijih usluga više dodane vrijednosti.

02.06.2020. (10:30)

Komparacija pridjeva, u životu

Maruška Vizek: Ušli smo u recesiju, najgore je tek pred nama

Jako smo usporili u četvrtom kvartalu prošle i prvom ove godine i mi smo tehnički od prvog tromjesečja u recesiji – kaže ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek. U ekonomskom smislu najgore je tek pred nama, ako bude jednocifreni pad, možemo biti sretni i zadovoljni. Dobra vijest? – ova kriza je drugačija od one 2008. godine i gospodarstvo je u puno boljoj poziciji, međutim puno toga ovisi o vremenu pred nama, koje je više nego neizvjesno.

06.05.2020. (15:30)

Ovisni o turistima

Maruška Vizek: Korona raskrinkala turističke mitove

Jedinice lokalne samouprave u zapadnoj Istri, makarskom priobalju, na kvarnerskim otocima te sporadične lokalne jedinice u drugim regijama, poput Bola, Nina, Novalje i Kolana bit će najizloženije negativnim ekonomskim učincima epidemije virusa Covid-19, piše Maruška Vizek. Osjetiti bi ih mogli i Tuhelj, Sveti Martin na Muri, Topusko, Krapinske i Stubičke toplice.

15.02.2019. (09:30)

Nabili mišiće

Stručnjaci: Kriza će doći, ali Hrvatska je sad spremna za nju

“Priroda poslovnih ciklusa takva je da su recesije neizbježne i da se periodično ponavljaju” – kaže ekonomistica Maruška Vizek i dodaje da se recesiju može i prisilno izazvati: “Ako mediji budu sustavno kreirali kolektivnu recesijsku psihozu, recesija nam se onda može dogoditi i prije nego što bi se dogodila normalnim putem (djelovanjem ekonomskih sila)”. “Hrvatska ima unutarnjih rezervi za ublažavanje onoga što ekonomisti zovu vanjski šok, a što se možda valja iza brda”, kaže Velimir Šonje, a Damir Novotny da su, za razliku od 2008., danas “tvrtke više orijentirane na izvoz. Poduzeća su vitalnija. Domaće banke su u nikad boljem stanju, a devizne rezerve su više nego ikad u povijesti”. T-Portal