U školu voli ići samo 16% osmaša - Monitor.hr
09.01. (18:30)

Po jedan iz svakog reda

U školu voli ići samo 16% osmaša

Gotovo 80% petaša i oko polovice osmaša izuzetno je zadovoljno svojim životom i obiteljskim prilikama, vole svoje nastavnike, ali čak 61% osmaša ne voli ići u školu, kao i 42% učenika 5. razreda. Najsposobnije se osmaši osjećaju za tjelesnu, likovnu i glazbenu kulturu, dok je petašima najteža povijest a osmašima kemija, pokazalo je istraživanje koje je vodio Boris Jokić (ovdje PDF rezultat istraživanje, puno infografike, vrlo pregledno). 24 sataSlične vijesti

21.09. (16:30)

Sloboda laganja

Boris Jokić: Što ćemo sa slobodom govora kad svi odreda lažu, predsjednica to najbolje zna

‘Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ’, poručila je Kolinda na Twitteru kao reakciju na uhićenje Gordana Duhačeka. Hrvatsku neće ugroziti ‘nezrele’ šale novinara i provokacije na društvenim mrežama, već činjenica da nositelji vlasti, bez obzira na stranačku pripadnost, godinama, a sada već i u potpunosti otvoreno, ne govore istinu – Boris Jokić, Tportal

07.09. (22:30)

Patriotska dimna bomba

Boris Jokić: Raskršće bijesa, nostalgije, straha i povrijeđenog ponosa idealno je mjesto za zaradu

Kod nas je za to da od malog postaneš značajan čovjek dovoljno učlaniti se u stranku i slušati što ti se kaže. Iste te strukture bit će one koje će u nadolazećim mjesecima, tijekom predsjedničkih izbora, govoriti o hrvatskom narodu i malom čovjeku koji je zapostavljen. O gubitku suvereniteta i potrebi zaštite granica. Raskršće bijesa, nostalgije, straha i povrijeđenog ponosa hrvatskog naroda idealno je mjesto za zaradu – piše vrlo promišljeno Boris Jokić nadahnut primjerom britanskog parlamentarca.

26.08. (13:30)

Bit će on nepobjediv dok mu ususret ne dođe Birnamska šuma

Jokić: U Zagrebu užasno smrdi – hoće li smeće zaustaviti Milana Bandića?

Ako nešto radikalno ne promijeni u sljedećih nekoliko mjeseci, Milan Bandić će do kraja 2019. izgubiti lokalne izbore koji se održavaju 2021. godine. Porazu neće kumovati njegova neuglađena komunikacija s javnošću i nazivanje novinara pogrdnim imenima. Za mogući neuspjeh na izborima neće biti važna ni gradska opozicija sa svojim elaboriranim inicijativama u Gradskoj skupštini: politika je ovdje i dalje prije svega estrada. Ako ne napravi radikalnu promjenu, Milana Bandića će novoga gradonačelničkog mandata koštati ono što nam je svima zajedničko i što nas spaja. Smeće. – hrabro proriče Boris Jokić u svojoj kolumni na Tportalu.

24.08. (14:30)

Može li išta?

Hoće li smeće zaustaviti Milana Bandića?

Jutarnji i Index objavljuju fotografije čitatelja na kojima se vide brojni primjeri pretrpanih kontejnera i divljeg glomaznog otpada u Zagrebu. Boris Jokić predviđa Bandićev pad baš na temi smeća. “Ako ne napravi radikalnu promjenu, Milana Bandića će novoga gradonačelničkog mandata koštati ono što nam je svima zajedničko i što nas spaja. Smeće”, piše Jokić u novoj kolumni za Tportal.

12.08. (12:00)

Zašto je dobro biti Hrvat

Jokić: Pohlepa i WC diskriminacija za turiste u Dubrovniku

Približavajući se gospođi koja naplaćuje ulaz u WC i natpisu – Toilet 10 kn per person – 10 kn po osobi – pitao sam mogu li djeca besplatno? ‘Vi ste iz Hrvatske. Hrvati ne plaćaju.’ – odgovorila je. ‘Do we have to pay for kids?’ – pitala me punica glasno. ‘A ona je strankinja, ona mora platiti 10 kuna i ovo dvoje isto.’ – pokazivala je na šogora i šogoricu – ‘To je 30 kuna. Djeca mogu besplatno.’ – piše Boris Jokić, kojemu je žena Kanađanka, za Tportal.

27.07. (23:30)

Predstava za mame i tate

Boris Jokić: Čemu drama oko državne mature? Na faks se može i bez nje, s trogodišnjom školom!

Bivši šef pokojne kurikularne reforme piše duboko zabrinjavajući tekst o procesu države mature koji se “u nekoliko mjeseci gotovo urušio”, dok je sustav visokog obrazovanja “pred urušavanjem”. Ovako: “Javna visoka učilišta upisuju na subvencionirana javna mjesta učenike koji nisu polagali ni položili ispite državne mature, sveučilišta izvode ‘sveučilišne stručne izvanredne studijske programe’, a učenici trogodišnjih strukovnih škola mogu se upisati na najprestižnije hrvatsko sveučilište, ono zagrebačko. Krivci? Vlast i visokoškolska zajednica”.

13.07. (16:30)

Masni prsti

Boris Jokić: Današnja treš-muzika rezultat je treš-politike

Jokić je djecu iz zagrebačke Dubrave pitao što slušaju, a ovi mu odgovorili Baku Praseta (evo ga ovdje), što ga je razočaralo pa poslušao ovog turbo treš-repera i zaključio da je čak i Baka Prase “ispod razine dopuštenog za hrvatsku dnevnopolitičku svakodnevnicu jer njegovo ‘Ulazim u kola i upalim sport. Riba kad to vidi seda na kost’, kolikogod seksističko, zapravo je sramežljivo u usporedbi s time kad hrvatska ministrica premlaćivanje žene svojeg stranačkog kolege opravdava s ‘Tako vam je to u braku’. Od svih društvenih podsustava, onime što i kako pjeva i poručuje gospodin Ilić najsličniji je upravo političkim aparatima na ovim prostorima, a on sam, koliko god se pokušao prikazati žrtvom koju proganjaju, proizvod je tog istog sustava vrijednosti koji političari ovdje desetljećima njeguju”.

11.07. (23:30)

Državi jedinica iz zalaganja

Boris Jokić: Država je odustala od toga da uvodi određene kriterije u sustav odgoja i obrazovanja

“Od sljedeće školske godine učenici na državnoj maturi iz predmeta hrvatski jezik ispit mogu položiti i ako na eseju predaju prazan list papira. Znate što to znači? Od sljedeće školske godine možete proći ispit i da predate prazan papir” – ispričao je Boris Jokić danas komentirajući rezultate državne mature. Što to znači? – “da je obrazovna politika … dopuštate svakome da se upisuje na visokoškolsko obrazovanje”.

25.06. (11:30)

Grlom u škole

Boris Jokić: Obrazovna reforma – nedovoljno pripremljen pokušaj o kojem se vrlo malo zna

“Kao društvo imali smo veliku priliku: kvalitetna rješenja, motivaciju ljudi u sustavu, dogovor u društvu u vezi promjene, ljude na ulicama koji žele pozitivnu promjenu i pogled u budućnosti. Sve to su političari na vlasti nevjerojatnom lakoćom potrošili ili odbacili” – kaže Boris Jokić u intervjuu Novom listu. Zašto je odbačena njegova reforma (ovo sad je light verzija) –  “za cilj je imala poboljšanje učenja, poučavanja i života u hrvatskom obrazovanju, poboljšanje statusa odgojno-obrazovnih radnika, usmjerenje na djecu i mlade ljude te pomak hrvatskog društva prema nekim pozitivnijim perspektivama. Ujedno je u svojim procesima ona bila izrazito demokratska i uključiva, a to su osobine na koje je hrvatska politika posebno alergična”. Reforma koja se sprema za jesen je “u potpunosti nepripremljena. Kao stručnjak i roditelj pozivam premijera Plenkovića i ministricu Divjak da odlože frontalnu primjenu i da tu godinu posvete intenzivnom radu sa školama i odgojno-obrazovnim radnicima”.