Ultra-procesuirana hrana povećava rizik od srčanih bolesti - Monitor.hr
15.09.2023. (11:00)

Samo domaće povrće iz organskog uzgoja, prosim

Ultra-procesuirana hrana povećava rizik od srčanih bolesti

Ako ju jedete. To su ponajprije žitarice, gazirana pića i brza hrana. Mnogi ljudi pretpostavljaju da su neki UPF-ovi, kao što su sendviči iz trgovine, wrapovi, juhe i niskomasni jogurti, zdraviji izbori u usporedbi s brzom hranom, no ni to nije najzdraviji izbor. UPF predstavlja 55% naše prehrane, a radi se zapravo o hrani koja značajno povećava rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti srca, srčanog i moždanog udara. Druga studija, predstavljena u Kini, utvrdila je da su oni koji su najviše jeli prerađenu hranu bili gotovo 25% skloniji srčanim udarima, moždanim udarima ili anginama. N1


Slične vijesti

Nedjelja (18:00)

Umjerenost u jelu i piću

Slanina je zdrava namirnica, no ukupni energetskog unosa valja ograničiti na 30 posto dnevno

Nutritivna vrijednost 100 grama sušene masne slanine na koju se misli kada se kaže da slanina “čisti” pluća, tzv. sapunjare sadrži oko 85 g masti pri čemu 32 čine zasićene masti, a svaki gram donosi devet kilokalorija energije. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napominje da su i količina i kvaliteta važni za dobro zdravlje te potvrđuju da odrasli trebaju ograničiti ukupni unos na 30 posto ukupnog energetskog unosa ili manje. Umjesto fokusiranja na unos slanine, tvrde, važnije je usredotočiti se na opću kvalitetu prehrane, a nju konzumirati u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane. Agroklub

27.04. (17:41)

Svaki četvrti građanin Hrvatske svakodnevno jede meso, za pet posto više nego prije

17.04. (19:00)

I njima je sezona

Šparoge: Moćan afrodizijak spreman za branje

Ožujak i travanj označavaju vrhunac sezone šparoga, povrća poznatog po ljekovitim svojstvima i tituli moćnog afrodizijaka. Unatoč potrebi za dozvolom za branje, šparoge su dostupne na tržnicama i u trgovinama. Osim što su ukusne u raznim jelima, šparoge su bogate vitaminima i nutrijentima korisnim za zdravlje. Šparoge se preporučuju za ravnotežu crijevnog mikrobioma i zdravlje probave. Njihov sastav potiče zdrav libido kod muškaraca i žena, te su povezane s prevencijom određenih vrsta raka. (Green)

17.04. (10:08)

Iznenađujući zdravstveni benefiti tradicionalne japanske dijetalne prehrane

03.04. (09:00)

Eh, da sam na vrijeme znao, danas bih imao više kose

Gubitak kose pogađa i žene i muškarce: Neke namirnice to sprječavaju (ili barem odgađaju)

Dvije trećine muškaraca će tijekom života patiti od ćelavosti, dok 40 posto žena starijih od 70 godina doživi gubitak kose. Iako neki ljudi mogu biti genetski predisponirani za gubitak kose, postoje određeni čimbenici koji mogu spriječiti i uzrokovati ispadanje. Prehrana je jedan od takvih faktora, piše Express. Hrana koja se pokazala učinkovitom u borbi protiv alopecije je avokado, rajčica, mrkva, kikiriki, badem i melasa. Net

31.03. (09:00)

Jaja bez kokoši, da znate što je bilo prvo

Fermentacijom biomase do nove vrste hrane koja će zamijeniti meso

Fermentacija se, kao što znamo, upotrebljava već tisućama godina za proizvodnju piva, jogurta, vina… No da ne bi sve bilo savršeno, pobrinuli su se znanstvenici koji primjenjuju taj drevni proces kako bi stvorili nove prehrambene proizvode, ali ne životinjskog podrijetla, tj. stvaraju zamjene za meso, koje većini i dalje nisu drage. Fermentacija uključuje reakciju prirodnog ili dodanog kvasca ili zdravih bakterija s ugljikohidratima kako bi se stvorio alkohol ili kiselina. Sada su znanstvenici koji razmišljaju o hrani otkrili još jednu korist od fermentacije: prilagodbom procesa koji nam daju jogurt i pivo mogu stvoriti novu generaciju lažnog mesa, jaja i mliječnih proizvoda napravljenih tako da oponašaju mnoge vaše omiljene namirnice životinjskog podrijetla, pa čak i slaninu. Pa tko voli… Stručnjaci se nisu zaustavili na tome, nego su smislili i fermentaciju biomase. To je nova tehnika kojom se MyForest Foods, čije je sa sjedište u New Yorku, koristi za pretvaranje micelija, korijenske strukture gljiva, u zamjenu za slaninu. Lider

02.03. (12:00)

I za fitness je bitna mjera

Šest znakova da jedete previše proteina

Proteini su jedni od najvažnijih nutrijenata koje treba uvesti u svoju dnevnu prehranu, ali moguće ih je unijeti previše. Prvi znak je – loše raspoloženje. Jednostavno rješenje: prepoznajte kada ugljikohidrate trebate zamijeniti proteinima, a zatim izjednačite razliku. Drugi znak je umor – nedostatak šećera u mozgu može uzrokovati da se vaš mozak smanji i uzrokuje “moždanu maglu”. Previše proteina može uzrokovati i debljanje, kao i probavne probleme. A tu su još i žeđ i loš zadah. N1

28.02. (09:00)

Ma, najslađe su mamine iz vrta

Zašto su jagode bez okusa i mirisa? Za sve su krivi fungicidi

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry razotkriva da uobičajeni fungicidi, poput boskalida i difenokonazola, koji se koriste u uzgoju jagoda, mijenjaju strukturu stanica ovog voća, čineći ih bezukusnima, bljutavima i manje hranjivima. Studija je također pokazala smanjenje količine šećera i hranjivih tvari poput vitamina C, te povećanje kiselosti. (Agroklub)

24.02. (23:00)

Ili se možeš otrovati ili nadrogirati

Popis biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u prehrani

Normativi uspostavljeni u hrvatskom zakonodavstvu prepoznali su 114 biljaka čije je prisustvo zabranjeno u hrani ili dodacima prehrani. Riječ je o biljkama koje potječu s različitih kontinenata, a velik broj njih ima psihoaktivno djelovanje. To su biljke poput divljeg kestena, gorske moravke, šimšira, lažnog jednoroga, kukute, đurđice, zmajeve krvi, zmijinog mlijeka, muške paprati, kositernice, jetrenke, bunike, perunike, mandragore i drugih. Popis je definiran Pravilnikom, a više o tome možete pročitati na Savjetima.

07.02. (14:00)

Čokolada kao dio izložbe "Kaj su jeli naši stari"

Čokolada na rubu izumiranja: Kako će se naša prehrana promijeniti u sljedećih 100 godina

Nova istraživanja upozoravaju da bi neke od naših omiljenih namirnica mogle nestati do 2123. godine. Trend prema održivosti i etici sve se više širi, što bi moglo dovesti do velikih promjena u prehrambenim navikama. Čokolada, omiljena poslastica većine, mogla bi biti među prvima koja će nestati. Klimatske promjene već uzrokuju dramatično smanjenje stabala kakaovca, što bi moglo dovesti do potpune zamjene održivijim alternativama. Osim čokolade, istraživanje predviđa da bi ribe, meso, tofu, med, avokado i slanutak također mogli biti na rubu izumiranja u prehrani ljudi do 2123. Umjesto toga, alternativne opcije poput burgera biljnog podrijetla, insekata i zamjenskih mlijeka postaju sve popularnije kao ekološki prihvatljivije opcije. (Index)