Umjesto roka trajanja, etikete s oznakom reduciranja otpada - Monitor.hr
07.10.2022. (14:00)

Dok ne istruli

Umjesto roka trajanja, etikete s oznakom reduciranja otpada

U jeku poremećaja u opskrbi i poskupljenja zbog ekonomičnosti, ali i reduciranja otpada te klimatskih ciljeva, mnogi supermarketi na Zapadu, prvenstveno u SAD-u i Britaniji, odlučili su zbog neupućenih kupaca izmijeniti sadržaj etikete na hrani. Uobičajenu oznaku ‘najbolje (upotrijebiti) do’, s datumom do kojeg je najbolje iskoristiti namirnicu, zamijenio je natpis: ‘Bez datuma; pomaže reducirati otpad’. Tako su u Tescu sada označene mandarine, jabuke, krumpir, rajčice, agrumi, luk… Istu praksu uveli su i Waitrose, Sainsbury’s i Marks & Spencer. Navod ‘upotrijebiti do’ koristi se za lako kvarljivu hranu, poput mlijeka, svježeg mesa, ribe itd., dok se navodima ‘najbolje upotrijebiti do’ ili ‘najbolje upotrijebiti do kraja’ označavaju npr. tjestenina, riža, kava, konditorski proizvodi itd., s tim da se poslije tog datuma hrana može i dalje konzumirati. Tportal


Slične vijesti

06.09. (22:00)

Sve je otrov u malim dozama

Jarić Dauenhauer: Gotovo je nemoguće proizvoditi hranu bez pesticida, a nije ni organska uvijek sigurnija

Kriteriji kojima se podvrgavaju pesticidi u EU stalno se postrožuju, što rezultira sve većim ograničenjima primjene pojedinih pesticida, pa i njihovim zabranama. To je dobro za sigurnost stanovnika EU i okoliš, međutim, stvari nisu baš sasvim jednostavne. Prije svega, granice EU nisu sasvim nepropusne za poljoprivredne proizvode iz zemalja koje nemaju slično stroge regulacije i provjere. Budući da svako toliko svjedočimo povlačenju nekih proizvoda s hrvatskih polica, ne možemo reći da te mjere nešto i znače. Postoje neka rješenja za održivi razvoj poljoprivrede uz smanjenje korištenja pesticida, kakvo bismo svi voljeli, no ona nisu ni jeftina ni jednostavna. Ne treba zaboraviti da biljke nisu samo izvor hrane za ljude i domaće životinje nego i važan izvor sirovina za najrazličitije namjene. S druge strane, ljudi vole misliti da je organska hrana sigurna, odnosno da nije tretirana pesticidima, no to nije točno. Naime, u organskom uzgoju dozvoljeno je korištenje tzv. prirodnih pesticida, a neki od njih su opasni po ljudsko zdravlje i okoliš slično kao i tzv. umjetni. Index

21.08. (19:00)

Za očuvanje svih devet života

Što mačke ne smiju jesti – štetne tvari i otrovna hrana

Nema potrebe da ih potpuno izbacite iz svog doma, ali pazite na njih kako se vaša mačka ne bi odlučila igrati s njima. Poput kovanica, mirisnih ulja, kuglica protiv moljaca, omekšivača za rublje, plastelina, kave, alkohola, čokolade, grožđa, češnjaka, luka…  Osim uobičajenih kućanskih i vrtnih proizvoda koji bi vašoj mački mogli djelovati primamljivo, tu su i otrovne biljke, od kojih neke rastu i u našim vrtovima: aloe vera, mrazovac, narcis, sjeme jabuke, koštice marelice, sjemenje trešnje i jabuke, narcis, oleander… Simptomi trovanja mačke i znakovi gutanja otrova uključuju povraćanje, proljev ili zatvor, gubitak apetita ili koordinacije mišića, sljepoću i napadaje. Ako niste sigurni, uvijek je najbolje kontaktirati svog veterinara za savjet. Index

10.08. (19:00)

Da se ne baci

Europska komisija želi da supermarketi doniraju hranu

Milijuni tona hrane – često sasvim upotrebljive – u Europi svake godine završe u smeću. Regija Bruxellesa namjerava obvezati supermarkete da doniraju namirnice kojima ističe rok. Ne bacaju samo supermarketi hranu. Europska komisija kaže da preko polovine hrane u smeće dolazi iz privatnih domaćinstava. Komisija želi do 2030. ograničiti količinu tih otpadaka. Raznim pravilima, trebalo bi za deset posto smanjiti količinu bačene hrane u proizvodnji, a za trideset posto u prodaji i domaćinstvima. Prijedloge još moraju razmotriti Europski parlament i države članice. Problematično je hraniti socijalno ugrožene ljude namirnicama koje bi inače otišle u smeće. Vjeruje se da ima mnogo boljih načina da svi budu siti, a da ne moraju ići u banke hrane koje su često povezane s društvenom stigmom. DW

05.08. (00:00)

Ok se tu i tamo počastit

Kebab bi inače trebao biti od janjetine, no to nije uvijek slučaj

Kebab ili doner kebab jedan je od viđenijih vrsta brze hrane diljem Europe. Dolazi od turske riječi döner kebap – döner što znači “rotirajući” i kebap “pečeno meso”. Začinjeno meso obično se peče na okomitom roštilju koji ima oblik stošca. Originalno bi se trebao sastojati od janjetine, no to nije uvijek slučaj. U jednoj su tv emisiji prikazali kako su uzorke mesa koji se nudi u većini kebabdžinica povrgnuli DNK testiranju. Rezultati pokazuju da je od devet ispitanih kebaba samo jedan sadržavao isključivo janjetinu. Ostatak se sastojao od piletine, govedine i svinjetine. To je problematično za muslimane i židove, a i svima ostalima koji iz zdravstvenih i drugih razloga moraju znati što im se servira. Dobro je imati pouzdanu radnju kojoj vjerujete ili pak prema preporuci. IFL Science

22.07. (01:00)

Ručak koji si sami spremamo

Toplinski valovi ugrožavaju proizvodnju hrane: ‘Ekosustavi ne mogu, poput čovjeka, samo uključiti klimu’

Toplinski valovi prijete sposobnosti prirode da nam osigura hranu, tvrde istraživači, dok upozoravaju na “nevidljivo, tiho umiranje” u našim oceanima usred rekordnih temperatura koje prže Zemlju, piše The Guardian. Toplinski valovi pustoše Europu, SAD i Kinu, s globalnim najtoplijim danom ikad zabilježenim početkom srpnja, što ugrožava ljudski život, kao i zemlju i more o kojima ovisimo. Očekuje se da će se toplinski valovi do 2040. godine pojaviti 12 puta češće u usporedbi s razinama prije globalnog zagrijavanja. Iako jedan toplinski val možda neće ubiti ekosustav, dulji i češći događaji značit će da priroda nema vremena za oporavak. Životinje se kreću prema višim planinama i prema polovima kako bi izbjegle toplinu. Međutim, to će vjerojatno dovesti do izumiranja više vrsta. Green

08.07. (17:25)

Rekordni iznos donirane hrane u Hrvatskoj

28.06. (01:00)

Samo da se susjedi ne žale

Biootpad – kompostirati se može i na balkonu bez neugodnih mirisa

Od biootpada koji proizvedu dvije odrasle osobe u razdoblju od dva i pol mjeseca možete dobiti kantu komposta od čak 30 litara, čime definitivno možete svojim biljkama dati potrebnu dohranu. Komposter možete izraditi sami, koristeći običnu kantu, iako ih ima za kupiti i u vrtnim centrima. Ono na što trebate paziti jest da na poklopcu postoje rupice za cirkulaciju zraka jer se u svakome kompostu nalaze mikroorganizmi koji razgrađuju organski otpad, a njima je potreban kisik i vlaga. Kompostu treba oko mjesec i pol dana da se razgradi, a općepoznato je da u kompost ne stavljate kuhano voće i povrće, maskoću od kuhanja, meso, ribu ni mliječne proizvode. Green

23.06. (10:00)

Zero kill

Odobrena prodaja laboratorijski uzgojenog mesa

Ovim postupkom SAD postaje druga zemlja u svijetu, nakon Singapura, koja je dopustila prodaju uzgojenog mesa koje se dobiva iz uzoraka stanica stoke. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već je utvrdila da je meso sigurno za konzumaciju. Kompanije, koje obje proizvode uzgojenu piletinu, planiraju svoje proizvode najprije poslužiti u luksuznim restoranima prije nego što povećaju proizvodnju čime bi postigli nižu cijenu za trgovinu mješovitom robom. Ipak, kompanije još uvijek utvrđuju točan vremenski okvir u kojem će se proizvodi naći na tanjurima. Green

04.05. (18:00)

U sosu je tajna

Jezikova juha – Ni slano ni masno

Koji je vaš omiljeni umak? Paradajz sos ili sos od hrena? Možda bešamel? Kečap ili majoneza? Možda ni ne razmišljate o svima navedenim opcijama kao o umacima. Činjenica je da spadaju u različite kontekste, ali svi dijele osnovni koncept. Umak dolazi od prefiksa u- i glagola močiti, dakle u njega močimo neku drugu hranu, u pravilu da joj poboljšamo okus. Mokro je sveslavenski pridjev (<prasl. mokrъ), vrlo star (čak ga nalazimo i u baltoslavenskima jezicima pa je u litavskome maknynė „blato”). O važnosti mokroga tla govori i činjenica da ga vidimo u imenu najveće slavenske božice Mokoš, majke prirode i boginje plodnosti. A o važnosti umaka za hranu najbolje govori njihovo povlašteno mjesto u francuskoj kuhinji. Za francuske sosove kaže se da su njihova državna religija, a jedan od Napoleonovih kuhara rekao je da bez njih nema ni kuhinje niti spasenja. Sat lingvistike nastavnika iz Glasa Podravine.