Video: Bebin susret s prirodom - Monitor.hr
03.09.2021. (17:30)

Po šumi širom

Video: Bebin susret s prirodom

New Yorker donosi lijep, kratki dokumentarac redatelja Adama Amira, o tome kako svog sina upoznaje s prirodom. On je još beba, pa ga mora nositi u planinu, ali ga i pušta da puzajući sam istražuje, stavlja stvari u usta i u potpunosti proživi doživljaj. Svjestan mogućih opasnosti, osjeća strah za bebu, pita se je li sebičan, ali i dalje želi dijeliti s njim iskustvo istraživanja prirode.


Slične vijesti

17.10.2023. (10:00)

Shine on, you crazy diamond...

Dokumentarac o legendarnom članu Pink Floyda: Nitko ne zna kroz što je sve prošao Syd Barrett

Ćudljivo ponašanje koje je proizilazilo iz njegovog pogoršanog mentalnog zdravlja udaljilo ga je od prijatelja i kolega iz benda i na kraju, nedugo zatim, dovela i do neformalnog otpuštanja. Kolale su glasine da mu je LSD pretvorio mozak u kašu, tjerajući ga da polako tone u ludilo, izopćen od svijeta u svojoj vikendici. Međutim, pogledajte pažljivije i pronaći ćete biografiju s jačim vezama sa Zemljom.Relativni manjak informacija o njemu pretvorio ga je u palimpsest po kojem je svaki slušatelj mogao nažvrljati svoje osobne fantazije i strepnje, ali je redatelj Bogawa sada više crpio iz unutrašnje suštine ikone nego iz predodžbe o čovjeku.. Pulse prevodi Guardian.

16.07.2022. (01:00)

Pandemijski keramičar i poeta

Još jedan dokumentarac o Nicku Caveu – krhko poput keramike

I, doista, riječ je o već trećem filmu koji se bavi slavnim australskim kantautorom u manje od deset godina, ali činjenica je da je taj niz dokumentaraca postao gotovo jednako bitnim kao i Caveova diskografija u tom razdoblju, prvenstveno zato što je riječ o redom sjajnim uradcima, a onda i zato što na neki način otkrivaju i naličje glazbe i života njezinog autora podižući cjelokupni doživljaj na dodatnu razinu. Između izvedbi pjesama Dominik donosi niz sjajnih vinjeta u kojima predstavlja različite aspekte trenutne osobe Nicka Cavea. Ovaj se u uvodnoj sekvenci šali kako se za vrijeme pandemije prekvalificirao u keramičara budući da se od glazbe nije moglo živjeti, da bi nam zatim predstavio svoju seriju porculanskih figura koje predstavljaju životni put vraga. Fascinantno je kako se Cave i kroz medij keramike prikazuje kao vanserijski storyteller s cijelim narativom izmaštanim o životu i smrti nečastivog; njegovom usponu, žaljenju, samoći, smrti i oprostu. Ravno do dna

01.05.2022. (19:00)

Film koji bi u budućnosti mogao postati još važniji

“Navaljni” – dokumentarac koji se gleda kao triler

Navaljni (Navalny), dokumentarni film mladog kanadskog redatelja Daniela Rohera, u dobroj mjeri sniman je upravo s mišlju da bi to mogla biti svojevrsna javna oporuka ruskog političara. Sam Navaljni htio je da film prije svega bude režiran kao triler i moglo bi se reći da mu je Roher ispunio želju – dvostruki dobitnik nagrade publike na ovogodišnjem Sundanceu u određenim je trenucima definitivno moguće zamijeniti za igrani film – i povremeno je lako zaboraviti da se sve ovo uistinu dogodilo. Aleksej Navaljni će se u filmu tek nakratko osvrnuti na svoje djetinjstvo kad je njegova obitelj – inače desetak kilometara udaljena od Černobila – isprva morala nastaviti saditi krumpir u već zatrovanu zemlju i pretvarati se da se ništa nije dogodilo. Takav je i Putinov režim, sugerira Rus. Telegram

 

11.05.2021. (10:00)

Sjedni u kombi i vozi

Dave Grohl snimio film o životima glazbenika na sceni: Što nas to tjera da ostavimo sve iza sebe i krenemo putem u nepoznato?

Ma koliko različiti u pozadinama i životnim pričama – povezuje ih jedna stvar – nemogućnost zamišljanja života bez tonova, sviranja, publike i pozornica. U neku ruku ovaj je dokumentarac dobro kapitalizirao na disperziranoj katarzi, vidljivoj kroz mrežu najosnovnijih motiva koje film jednako dobro uspije spojiti u jedinstvenu, koherentnu priču – piše Ravno Do Dna o novom filmu “What Drives Us” poznatog bubnjara Nirvane i frontmena Foo Fightersa. Dokumentarac obuhvaća razgovore s brojnim svjetskim zvijezdama o njihovim životima na sceni i motivacijama da žive od glazbe. U ovom je filmu zaista sve rečeno – u potpunosti vam je jasno što vam je činiti ukoliko želite uspjeti kao glazbenik.

22.11.2017. (23:04)

Udruga Vestigium s zagrebačkih Vrbana u petak prikazuje dokumentarac ‘The true cost’, film o modnoj industriji te kako ona utječe na siromašnije zemlje

28.04.2017. (12:27)

Beskrajni horizonti

Prednosti samotnog života u planini

The Benefits of Living Alone on a Mountain je krasan 15-minutni dokumentarac o Leifu Haugenu, čovjeku koji svoja ljeta provodi na planini u sjeverozapadnoj Montani, kao čuvar od požara. Takav posao donosi sa sobom brojne beneficije, prvenstveno predivne vidike koji se pružaju oko njega, no kao cijenu donosi samoću s kojom se treba znati nositi. Što više vremena provedem sam, to više volim naš svijet, kaže Leif. Priča malo podsjeća na jednu drugu, također krasnu priču, roman Brdo Ivice Prtenjače. Još jedan dobar kratki dokumentarac s tematikom planina je White Blaze koji govori o Apalačkom putu i tzv. anđelima, dobrovoljcima koji dolaze pomoći avanturistima koji mjesecima hodaju stazom.

29.07.2016. (17:51)

Vikend preporuka

Dokumentarci koji će nas učiniti pametnijima

Dokumentarn filmovi i dallje su zapostavljeni, no u posljednje vrijeme sve popularniji. N1 donosi listu od 10 filmova koji će nas učiniti pametnijima, obrazovanijima, informiranijima, plemenitijima i samosvjesnijima (a svi su dostupni na YouTubeu): Century of the Self prikazuje kako nas vide političari, a posebno se fokusira na oca odnosa s javnošću, Edwarda Bernaysa, čije su teze postale kult; Home se pak zalaže za promjenu načina života ako ne želimo promijeniti evoluciju klime.