Vlada ne otkriva ključan podatak u pandemiji: kolika je smrtnost od korone u bolnicama - Monitor.hr
20.11.2020. (17:30)

Sustav počiva na krevetima

Vlada ne otkriva ključan podatak u pandemiji: kolika je smrtnost od korone u bolnicama

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih država koja javno ne objavljuje dnevni broj COVID-19 pacijenata na odjelima intenzivne njege. U većini drugih država broj slobodnih kreveta na tim odjelima ključan je za donošenje mjera kojima se nastoji smanjiti priljev novih slučajeva u bolnice kako ne bi došlo do preopterećenja, a onda i do povećane stope smrtnosti pacijenata zbog nemogućnosti pružanja odgovarajuće bolničke njege, komentira Goranko Fižulić.


Slične vijesti

27.07. (12:30)

Hipokrozoja izbora

Goranko Fižulić: Dio građana ne želi se cijepiti premda za to nema medicinskih razloga. Bi li oni sami trebali platili liječenje, ako obole?

Nadasve je zanimljivo to da argument slobode izbora ponajviše koriste upravo oni koji se inače žestoko protive abortusu i pravu žene da slobodno odlučuje o svome tijelu. Svi poznatiji i viđeniji osporavatelji politike masovnoga cijepljenja, poput Stjepa Bartulice, redovni su sudionici „Hoda za život.“… Oni koji su skloni rizicima po vlastito zdravlje uvijek mogu kupiti police dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja ili sami platiti liječenje. Ne može se kričati za slobodu i u slučaju hospitalizacije ne platiti bolnici 6000 kuna po danu liječenja. Zapravo može, ali to je onda „fake“ kričanje kao i sve ono što ga je inspiriralo. Piše Goranko Fižulić za Telegram

09.06. (12:30)

Čeka se potez

Fižulić: Kao 1996. s Tuđmanom i radijom 101, Plenković osobno odlučuje što će biti s N1

Otužna je činjenica da je Hrvatska opet zemlja u kojoj kao i 1996. samo jedan čovjek odlučuje o tako banalnoj stvari kao što je koncesija nekome elektroničkome mediju, da su svi ostali u tome navodnome lancu savjetovanja i odlučivanja samo poslušni i prezira vrijedni partijski pijuni i da je još jednom sloboda medija dovedena u pitanje jer se čelniku vladajuće partije ne dopada njegov odraz i odraz te partije u nekome od medija. Je li Andreju Plenkoviću dozlogrdila N1 televizija saznat ćemo uskoro. Krajem lipnja ističe postojeći ugovor između HT-a, operatera kabelske televizije, i United Medije, vlasnika televizijskih kanala N1 i SportKlub – piše Goranko Fižulić za Telegram.

05.04. (14:30)

City break u Zagrebu i europskim gradovima

Goranko Fižulić: Zašto je Zagreb godinama bio jedini veliki europski grad bez jeftinih letova poput Ryanairovih?

Kolumnist i komentator Telegrama komentira najavu dolaska Ryanaira u Hrvatsku ovim riječima: Cijena povratne avionske karte bez predane prtljage gotovo je tri puta manja Ryanairom nego Croatia Airlinesom, a dvostruko niža ako je u cijenu uključen jedan komad predane prtljage. Ryanair nudi letove u rujnu za 12 europskih destinacija po cijenama od 40 do 80 eura za karte u jednom smjeru…  Nakon godinu dana pandemije više-manje znamo da ona neće prestati zbog objave na Facebooku jednog od vladinih savjetnika pretvorenog u njenog honorarnog glasnogovornika za posebne namjene, znamo da će se zračni putnički promet, ponajviše onaj poslovni i interkontinentalni, oporavljati još godinama prije nego opet dosegne razinu iz pretpandemijske 2019. godine., ali isto tako se možemo nadati da ćemo nakon dugotrajnog prisilnog boravka u domicilnim gradovima i zemljama imati pravu eksploziju prekograničnih turističkih putovanja. Piše Goranko Fižulić za Telegram

22.03. (15:00)

Ljudi smo, nećemo se dogovoriti

Fižulić: Kako je HDZ devedesetih ciljano uništio tržište i dizajnirao sustav iz kojeg se ne možemo iščupati

U protekla tri desetljeća hrvatski su građani umjesto tržišne utakmice dobivali deformirana tržišta cijeloga niza roba i usluga kao logičan rezultat rođačkoga i ortačkoga kapitalizma. U drugoj polovini devedesetih, nakon uspješno provedene podjele društvene imovine zaslužnim partijskim prvoborcima i viđenijim donatorima, hrvatske vlasti uvele su enormnu carinsku zaštitu na većinu roba, a sve zbog potpore netom stasalim rođacima i ortacima… Zbog takve svoje pozicije HT i A1 imaju, kako je to navedeno u Zakonu, „sposobnost nametanja tržišnih uvjeta“ odnosno „sposobnost isključivanja konkurenata s tržišta“, a upravo je to A1 učinio prekidom suradnje s UM-om. HAKOM nikada nije pokazao neki naročiti interes za primjenu Zakona o zaštiti tržišnoga natjecanja na tržištu kablovske televizije… piše Goranko Fižulić za Telegram.

23.02. (09:30)

Rame uz rame je - necijepljeni

Fižulić: Kako smo uspjeli cijepiti poražavajuće malo zdravstvenih radnika

U Hrvatskoj je dosad 52.000 građana primilo obje doze cjepiva protiv korone, a prema Vladinom planu cijepljenja u prvoj fazi trebalo je procijepiti 138.107 korisnika domova i radnika u zdravstvenome sustavu – do kraja siječnja. Do rujna bi trebalo dolaziti po 100.000 doza cjepiva Pfizera i Moderne te 400.000 doza AstraZenece mjesečno, pa će druga faza cijepljenja završiti najranije početkom srpnja, a najkasnije sredinom rujna – piše Goranko Fižulić za Telegram.

13.02. (20:30)

Playing down

Fižulić o sistemu evidentiranja zaraženih: Broj novih slučajeva višestruko je veći od onog koji Vlada prijavljuje

Hrvatska u svoju statistiku zaraženih koronom ubraja samo slučajeve potvrđene PCR testiranjem, a zanemaruje antigensko testiranje koju politiku ne provodi ni jedna druga država članica Europske unije te su zbog toga hrvatski podaci o brojevima novih slučajeva od početka prosinca realno neusporedivi s podacima u drugim državama. Goranko Fižulić naglašava da treba pogledati tablicu hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva COVID-19 (grafikon gore), kakvih je u Hrvatskoj 43,6%, dok je europski prosjek 5-10 posto, što bi potvrđivalo da je broj zaraženih u Hrvatskoj daleko veći od službenog.

02.02. (14:30)

Andrej Plenkman

Fižulić: HDZ još jednom potvrdio da čvrsto stoji na braniku nacionalizma, klijentelizma i etatizma

Goranko Fižulić opisuje kako je Plenković u tri koraka u sedam dana izgubio imidž europskog političara: Najprije je u želji da HDZ ne izgubi pozlatu nacionalističke stranke ustao u obranu čak i „poslijeratnih hosovaca“ (HOS-ovci na obilježavanju Maslenice). Klijentelizam relativizirao, a druga ukorio zbog nepažnje, nebudnosti i političke naivnosti (slučaj Tušek-Šimunić). Usprotivio se ukidanju zakonske odredbe o obaveznom članstvu u HGK.

01.01. (21:30)

Kao u zemlju propali

Fižulić: Gdje su stambeni kontejneri, šatori i agregati iz državnih robnih zaliha?

Ako u zalihama ne postoje stambeni kontejneri u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna, višenamjenske cisterne u vrijednosti od 80,6 milijuna kuna, ako u njima nema barem 186 šatora, 12 000 vreća za spavanje i 15 agregata onda bi Savjet za robne zalihe i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić morali objasniti što se sa svim tim zalihama dogodilo. Ako pak svi ti kontejneri, šatori i agregati stvarno postoje u državnim zalihama onda bi ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut morao javnosti otkriti tajnu zbog čega još uvijek nisu dopremljeni u Petrinju, Glinu okolna sela i zaseoke te kako je moguće da su prije kontejnera iz strateških robnih zaliha stigli kontejneri i kamp kućice iz turističkih tvrtki, a agregati i šatori iz Slovenije i Grčke – piše Goranko Fižulić.

22.12.2020. (09:29)

Fižulić: Kako smo došli do toga da se 40% hrvatskih građana ne želi cijepiti, a smrtnost nam je među najgorima u Europi?

Vlada i HZJZ potrošit će u narednim tjednima i mjesecima popriličan novac kako bi građane uvjerili u nužnost cijepljenja kao jedinog efikasnog oruđa za okončanje pandemije. Ta kampanja ne bi bila potrebna da je u proteklih deset mjeseci vođena konzistentna, transparentna i većini građana razumljiva protuepidemijska politika – piše Goranko Fižulić za Telegram o premalom broju hrvatskih građana (40%) koji se kane cijepiti protiv Covida.

27.10.2020. (16:30)

Nek stariji malo stisnu gebis

Fižulić: Broj zaraženih raste, broj hospitaliziranih pada – kako to?

Udio hospitaliziranih u odnosu na sve aktivne slučajeve u posljednja dva tjedna je gotovo prepolovljen, a u odnosu na početak listopada smanjen čak za tri puta – u nedjelju 18. listopada je bio 7,4%, a 1. listopada 22.4%. Razlog su nedostatni bolnički kapaciteti zbog čega zaražene štićenike domova za starije premještaju u bolnice jedino u slučaju ozbiljnih tegoba ili potrebe za kisikom. Time je slavna i čuvena proklamirana politika zaštite najranjivijih skupina šaptom pala – piše Goranko Fižulić za Telegram.