Zagreb kao problem ili kao rješenje problema decentralizacije Hrvatske - Monitor.hr
06.01.2015. (21:45)

Selo kraj Varaždina

Zagreb kao problem ili kao rješenje problema decentralizacije Hrvatske

“Zagreb, jedina prava hrvatska metropola, od svoje je okoline administrativno odsječen. Veći dio te okoline formiran je kao Zagrebačka županija, sastavljena od devet gradova i 25 općina, dok je dio i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sve zajedno, riječ je o nekih 45 jedinca koje tvore njegovu neposrednu gravitacijsku okolinu. No Zagreb nema zajednički trajni institucionalni mehanizam suradnje ni s tim županijama, a ni s gradovima i općinama u okolini” piše stručnjak Ivan Koprić i predlaže provjereni model metropolitanske federacije.Slične vijesti

20.03.2017. (12:21)

120 milijuna eura iz EU fondova za decentralizaciju Hrvatske

120 milijuna eura osigurano je iz fondova Europske unije za decentralizaciju RH – službeno se projekt zove Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, a konkretno će novci otići u Beli Manastir (uključujući Dardu), Benkovac, Knin, Petrinju i Vukovar.

Dakle, odabrano je pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije a indikativa maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

Predstavnici jedinica za intervencijski plan predstavili su sljedeći korak koji očekuje sva pilot područja, a to je provedba intervencijskih planova s naglaskom na pozive na dostavu projektnih prijedloga.

Aktivnosti i rezultati oba predstavljena projekta doprinijeli su uspostavi metodološkog, strateškog i institucionalnog okvira te dovršetku svih pripremnih aktivnosti na središnjoj i lokalnoj razini za početak provedbe Programa čiji je cilj poboljšati cjelokupnu gospodarsku sliku i povećati atraktivnost življenja stanovništva u odabranim pilot područjima.