Zašto Vlada odjednom ne vjeruje novim projekcijama o broju zaraženih i umrlih u RH, sad kad su problematične? - Monitor.hr
01.07.2020. (16:30)

Rukavice odbačene

Zašto Vlada odjednom ne vjeruje novim projekcijama o broju zaraženih i umrlih u RH, sad kad su problematične?

Andrej Plenković pokušao se na televizijskome sučeljavanju s Davorom Bernardićem usprotiviti upozorenjima te je nakon što je Bernardić citirao dr. Kutlešu, izjavio kako “mi imamo i boljih stručnjaka”. Takva opaska primjerena je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svima onima koji u znanosti traže samo potvrdu vlastitih političkih probitaka, ali ne i proeuropskome hrvatskom premijeru, piše Goranko Fižulić.


Slične vijesti

09.06. (10:30)

Čeka se potez

Fižulić: Kao 1996. s Tuđmanom i radijom 101, Plenković osobno odlučuje što će biti s N1

Otužna je činjenica da je Hrvatska opet zemlja u kojoj kao i 1996. samo jedan čovjek odlučuje o tako banalnoj stvari kao što je koncesija nekome elektroničkome mediju, da su svi ostali u tome navodnome lancu savjetovanja i odlučivanja samo poslušni i prezira vrijedni partijski pijuni i da je još jednom sloboda medija dovedena u pitanje jer se čelniku vladajuće partije ne dopada njegov odraz i odraz te partije u nekome od medija. Je li Andreju Plenkoviću dozlogrdila N1 televizija saznat ćemo uskoro. Krajem lipnja ističe postojeći ugovor između HT-a, operatera kabelske televizije, i United Medije, vlasnika televizijskih kanala N1 i SportKlub – piše Goranko Fižulić za Telegram.

05.04. (14:30)

City break u Zagrebu i europskim gradovima

Goranko Fižulić: Zašto je Zagreb godinama bio jedini veliki europski grad bez jeftinih letova poput Ryanairovih?

Kolumnist i komentator Telegrama komentira najavu dolaska Ryanaira u Hrvatsku ovim riječima: Cijena povratne avionske karte bez predane prtljage gotovo je tri puta manja Ryanairom nego Croatia Airlinesom, a dvostruko niža ako je u cijenu uključen jedan komad predane prtljage. Ryanair nudi letove u rujnu za 12 europskih destinacija po cijenama od 40 do 80 eura za karte u jednom smjeru…  Nakon godinu dana pandemije više-manje znamo da ona neće prestati zbog objave na Facebooku jednog od vladinih savjetnika pretvorenog u njenog honorarnog glasnogovornika za posebne namjene, znamo da će se zračni putnički promet, ponajviše onaj poslovni i interkontinentalni, oporavljati još godinama prije nego opet dosegne razinu iz pretpandemijske 2019. godine., ali isto tako se možemo nadati da ćemo nakon dugotrajnog prisilnog boravka u domicilnim gradovima i zemljama imati pravu eksploziju prekograničnih turističkih putovanja. Piše Goranko Fižulić za Telegram

22.03. (15:00)

Ljudi smo, nećemo se dogovoriti

Fižulić: Kako je HDZ devedesetih ciljano uništio tržište i dizajnirao sustav iz kojeg se ne možemo iščupati

U protekla tri desetljeća hrvatski su građani umjesto tržišne utakmice dobivali deformirana tržišta cijeloga niza roba i usluga kao logičan rezultat rođačkoga i ortačkoga kapitalizma. U drugoj polovini devedesetih, nakon uspješno provedene podjele društvene imovine zaslužnim partijskim prvoborcima i viđenijim donatorima, hrvatske vlasti uvele su enormnu carinsku zaštitu na većinu roba, a sve zbog potpore netom stasalim rođacima i ortacima… Zbog takve svoje pozicije HT i A1 imaju, kako je to navedeno u Zakonu, „sposobnost nametanja tržišnih uvjeta“ odnosno „sposobnost isključivanja konkurenata s tržišta“, a upravo je to A1 učinio prekidom suradnje s UM-om. HAKOM nikada nije pokazao neki naročiti interes za primjenu Zakona o zaštiti tržišnoga natjecanja na tržištu kablovske televizije… piše Goranko Fižulić za Telegram.

23.02. (09:30)

Rame uz rame je - necijepljeni

Fižulić: Kako smo uspjeli cijepiti poražavajuće malo zdravstvenih radnika

U Hrvatskoj je dosad 52.000 građana primilo obje doze cjepiva protiv korone, a prema Vladinom planu cijepljenja u prvoj fazi trebalo je procijepiti 138.107 korisnika domova i radnika u zdravstvenome sustavu – do kraja siječnja. Do rujna bi trebalo dolaziti po 100.000 doza cjepiva Pfizera i Moderne te 400.000 doza AstraZenece mjesečno, pa će druga faza cijepljenja završiti najranije početkom srpnja, a najkasnije sredinom rujna – piše Goranko Fižulić za Telegram.

13.02. (20:30)

Playing down

Fižulić o sistemu evidentiranja zaraženih: Broj novih slučajeva višestruko je veći od onog koji Vlada prijavljuje

Hrvatska u svoju statistiku zaraženih koronom ubraja samo slučajeve potvrđene PCR testiranjem, a zanemaruje antigensko testiranje koju politiku ne provodi ni jedna druga država članica Europske unije te su zbog toga hrvatski podaci o brojevima novih slučajeva od početka prosinca realno neusporedivi s podacima u drugim državama. Goranko Fižulić naglašava da treba pogledati tablicu hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva COVID-19 (grafikon gore), kakvih je u Hrvatskoj 43,6%, dok je europski prosjek 5-10 posto, što bi potvrđivalo da je broj zaraženih u Hrvatskoj daleko veći od službenog.

02.02. (14:30)

Andrej Plenkman

Fižulić: HDZ još jednom potvrdio da čvrsto stoji na braniku nacionalizma, klijentelizma i etatizma

Goranko Fižulić opisuje kako je Plenković u tri koraka u sedam dana izgubio imidž europskog političara: Najprije je u želji da HDZ ne izgubi pozlatu nacionalističke stranke ustao u obranu čak i „poslijeratnih hosovaca“ (HOS-ovci na obilježavanju Maslenice). Klijentelizam relativizirao, a druga ukorio zbog nepažnje, nebudnosti i političke naivnosti (slučaj Tušek-Šimunić). Usprotivio se ukidanju zakonske odredbe o obaveznom članstvu u HGK.

01.01. (21:30)

Kao u zemlju propali

Fižulić: Gdje su stambeni kontejneri, šatori i agregati iz državnih robnih zaliha?

Ako u zalihama ne postoje stambeni kontejneri u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna, višenamjenske cisterne u vrijednosti od 80,6 milijuna kuna, ako u njima nema barem 186 šatora, 12 000 vreća za spavanje i 15 agregata onda bi Savjet za robne zalihe i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić morali objasniti što se sa svim tim zalihama dogodilo. Ako pak svi ti kontejneri, šatori i agregati stvarno postoje u državnim zalihama onda bi ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut morao javnosti otkriti tajnu zbog čega još uvijek nisu dopremljeni u Petrinju, Glinu okolna sela i zaseoke te kako je moguće da su prije kontejnera iz strateških robnih zaliha stigli kontejneri i kamp kućice iz turističkih tvrtki, a agregati i šatori iz Slovenije i Grčke – piše Goranko Fižulić.

22.12.2020. (09:29)

Fižulić: Kako smo došli do toga da se 40% hrvatskih građana ne želi cijepiti, a smrtnost nam je među najgorima u Europi?

Vlada i HZJZ potrošit će u narednim tjednima i mjesecima popriličan novac kako bi građane uvjerili u nužnost cijepljenja kao jedinog efikasnog oruđa za okončanje pandemije. Ta kampanja ne bi bila potrebna da je u proteklih deset mjeseci vođena konzistentna, transparentna i većini građana razumljiva protuepidemijska politika – piše Goranko Fižulić za Telegram o premalom broju hrvatskih građana (40%) koji se kane cijepiti protiv Covida.

20.11.2020. (18:30)

Sustav počiva na krevetima

Vlada ne otkriva ključan podatak u pandemiji: kolika je smrtnost od korone u bolnicama

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih država koja javno ne objavljuje dnevni broj COVID-19 pacijenata na odjelima intenzivne njege. U većini drugih država broj slobodnih kreveta na tim odjelima ključan je za donošenje mjera kojima se nastoji smanjiti priljev novih slučajeva u bolnice kako ne bi došlo do preopterećenja, a onda i do povećane stope smrtnosti pacijenata zbog nemogućnosti pružanja odgovarajuće bolničke njege, komentira Goranko Fižulić.

27.10.2020. (16:30)

Nek stariji malo stisnu gebis

Fižulić: Broj zaraženih raste, broj hospitaliziranih pada – kako to?

Udio hospitaliziranih u odnosu na sve aktivne slučajeve u posljednja dva tjedna je gotovo prepolovljen, a u odnosu na početak listopada smanjen čak za tri puta – u nedjelju 18. listopada je bio 7,4%, a 1. listopada 22.4%. Razlog su nedostatni bolnički kapaciteti zbog čega zaražene štićenike domova za starije premještaju u bolnice jedino u slučaju ozbiljnih tegoba ili potrebe za kisikom. Time je slavna i čuvena proklamirana politika zaštite najranjivijih skupina šaptom pala – piše Goranko Fižulić za Telegram.