Znanstvenici uspjeli kuhano jaje ponovo učiniti potpuno svježim - Monitor.hr
01.02.2015. (18:35)

Skroman početak revolucije

Znanstvenici uspjeli kuhano jaje ponovo učiniti potpuno svježim

Znanstvenici sa sveučilišta Irvine u Australiji otkrili su na koji je način moguće “otkuhati” jaje, odnosno kuhano jaje ponovo vratiti u njegov prvobitni, svježi oblik. “Radi se o procesu u kojem posebnim uređajem ponovo razbijamo veze među bjelančevinama nastale pri kuhanju. Pojednostavljeno rečeno, radi se o zagrijavanju jajeta na 90 stupnjeva tijekom 20 minuta, a potom se posebnom metodom stimulira proces ‘otkuhavanja’ a jaje se vraća u prvobitan oblik”, kaže profesor biokemije Gregory Weiss, vođa istraživačkog tima. Regeneracija bjelančevina pojeftinila bi proces liječenja oboljelih od tumora i procese u industriji hrane. Guardian, Večernji


Slične vijesti

23.05.2018. (10:00)

Svako jutro jedno jaje organizmu zdravlje daje – jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazala studija kineskih znanstvenika koja je uključivala skoro pola milijuna ljudi

13.02.2017. (19:55)

Ljuske od jajeta ne treba bacati

05.02.2017. (22:34)

Konzumacija jednog jaja na dan može smanjiti rizik od moždanog udara

18.04.2015. (16:55)

Gdje je nestalo jaje?

Radnici u Istri na detektoru laži: ‘Uobičajen postupak provjere lojalnosti’

Nekoliko zaposlenika peradarske tvrtke Valipile, koja u zakupu ima bivšu Purisovu farmu u Svetom Petru u Šumi, podvrgnuta je poligrafu, odnosno detektoru laži. Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije oštro je osudio postupak, nazvavši ga mobbingom. Izvršni direktor tvrtke Valipile Andrej Alilović komentira da je poligraf isključivo pitanje provjere lojalnosti, odanosti tvrtki, savjesnog raspolaganja imovinom i materijalnim dobrima. HRT