Žutelija: Mirogoj, povijest grada upisana u kamen, u lošem je stanju nakon potresa. Nije poznato kada će se obnoviti - Monitor.hr
01.11. (14:00)

Svijeća za groblje

Žutelija: Mirogoj, povijest grada upisana u kamen, u lošem je stanju nakon potresa. Nije poznato kada će se obnoviti

Remek-djelo njemačkog arhitekta Hermana Bolléa, jedno od najljepših groblja u Europi, spomenik kulture nulte kategorije i posljednje počivalište mnogih hrvatskih velikana – teško oštećeno u potresu 2020. i nedavnom nevremenu – u zastrašujućem je stanju. Dokle? U povodu blagdana Svih svetih podsjećamo institucije što Mirogoj sa svojim paviljonima i arkadama znači Zagrebu i Hrvatskoj. Kao memorijsko mjesto na razmeđu života i smrti, umjetnička galerija na otvorenom, jedinstveni kompleks prožimanja vrhunske arhitekture, graditeljstva, urbanizma, kiparstva i multikonfesionalnosti. Groblje Mirogoj najvažniji je spomenik kasnog historicizma, izgrađen potkraj 19. stoljeća u stilu talijanske neorenesanse. U potresu 2020. Mirogoj je pretrpio golema oštećenja. Neka su vlastitim snagama sanirali vlasnici grobova, a glavni posao sanacije arkada i paviljona tek predstoji. Željko Žutelija za Nacional.


Slične vijesti

13.11.2020. (08:30)

Mutnjaci u Aleji velikana

Za sretan je život prilično važno znati kada će čovjek umrijeti. I imati pravu vezu za Mirogoj

Boris Vlašić piše o još jednom mutnom slučaju u Aleji velikana: Prije nego što je natječaj uopće bio raspisan, naručene su četiri kućice za prodaju cvijeća i svijeća na Mirogoju. Naručila ih je treća tvrtka, očito znajući da će joj trebati te kućice za određenog naručitelja ili su ih mislili i oni dilati na nekom internom natječaju. Najbolje, sve četiri tvrtke koje su dobile povlaštena i skupa mjesta prepustile su svoj biznis obrtu bivše pjevačice Veline Oršolić, Velina designu.