Albin Kurti, kosovski premijer kojeg Vučić zove terorističkim ološem - Monitor.hr
30.12.2022. (08:00)

Važan igrač

Albin Kurti, kosovski premijer kojeg Vučić zove terorističkim ološem

Vučić zasigurno ne bi na ovakav način vrijeđao nekog drugog čelnika vlade ili države, ali Beograd, znamo, ne priznaje kosovsku državnost, već ga smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Kurti, sa svoje strane, pokušava napraviti distinkciju između kosovskih Srba u cjelini i “kriminalnih bandi” koje plaća Beograd i koje vrše napade puškama i šok-bombama. Kurti je, inače, došao na vlast na čelu stranke Samoopredjeljenje u veljači 2020. Nametnuo se kao lider još u studentskim danima, kad je kao potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Prištini 1997. bio jedan od organizatora velikih prosvjeda protiv režima Slobodana Miloševića. Osim što je protivnik srpske autonomije, zagovornik je ujedinjenja s Albanijom ako Albanci tako odluče na referendumu, iako ističe da ne želi ići u novi rat za taj cilj. Index


Slične vijesti

05.02.2020. (12:30)

Ghandi iz Prištine

Biografija Albina Kurtija – od aktivista za ljudska prava i prosvjednika do kosovskog premijera

Novi kosovski premijer Albin Kurti zagovaratelj je kosovskog ujedinjenja s Albanijom, ali inzistira i na pregovorima s Beogradom. Namjerava tužiti Srbiju Međunarodnom sudu pravde za ratni zločin, genocid i agresiju 1990-ih, a predlaže i lustraciju u svim sektorima. Zovu ga Ghandi sa suzavcem, slovi kao ikona nenasilnog otpora i borac za ljudska prava.

08.10.2019. (14:30)

Pioniri dobili zadatak

Novi kosovski vođe Albin Kurti i Vjosa Osmani – sposobni za nužne kompromise

Na Kosovu je kucnuo čas realne politike: sporazum ne samo sa Srbijom, već i unutar Kosova od presudne je važnosti za sigurnu i mirnu budućnost zemlje, imajući u vidu i približavanje Europskoj uniji, piše Deutsche Welle nakon što su na parlamentarnim izborima pobijedile oporbene stranke Samoopredjeljenje i Demokratska liga Kosova, svaka po više od 25 posto glasova. Samoopredjeljenje je protiv međunarodne nazočnosti na Kosovu, protiv bilo kakvog kompromisa u dijalogu sa Srbijom, pa čak i protiv ujedinjenja albanskih teritorija, a vodi ga Albin Kurti (44), jedna od vodećih figura studentskog pokreta protiv srpske politike na Kosovu devedesetih. Liberalno-konzervativni LDK se tradicionalno zalaže za pacifističko-diplomatski kurs svog preminulog lidera Ibrahima Rugove, a vodi ga Vjosa Osmani, samouvjerena i iskrena 38-godišnja odvjetnica.