Andrea Andrassy: BarTHElona u doba covida - Putuj kao da te razrednica ne gleda - Monitor.hr
02.08. (08:00)

Ne morate ni ići tamo, kao da ste bili

Andrea Andrassy: BarTHElona u doba covida – Putuj kao da te razrednica ne gleda

Ko kaže da turisti ne idu u crveno-crvenu Španjolsku? Evo Andrea Andrassy ima lijep putopis iz Barcelone, tekst i fotke, čak i video okrenut naopačke (tipično danas) pa izgleda kao da gledaš kroz ključanicu: Došla sam s najboljom prijateljicom koja se ne voli slikat, što nije nužna informacija, ali za slučaj da nekom bude čudno zašto sam na slikama uvijek sama (s hranom) – zato. Ona nam je pronašla smještaj jer stalno koristi Airbnb – ja imam averziju prema njemu iz nedefiniranih razloga, tj. imala sam ju, više ju nemam. Stan nam je smješten u mirnoj uličici minutu hoda od La Ramble, glavne shopping ulice koja se spaja s Plaça de Catalunya, koja je između ostalog i prva stanica za hop-on autobus. Uglavnom, stan je spektakularan. Zidovi su prepuni slika od kojih su neke na prodaju jer je vlasnica ujedno i umjetnica, svaki kutak je savršeno osmišljen. Ostavila nam je bocu vina za dobrodošlicu, fascikl sa svim važnim stvarima koje je dobro vidjet u Barceloni, a u hodniku je i karta znamenitosti i restorana. Kartu i fascikl smo naravno skužile tek zadnji dan, ali možda i bolje – da smo ih vidjele odmah, ne bi nam bilo onako kako nam je bilo, a bilo nam je najbolje… Sljedeći tjedan Andrea Andrassy obećava report iz Madrida.


Slične vijesti

Ponedjeljak (07:00)

Roman toka svijesti gradske cure

Andrea Andrassy: Srdačan pozdrav, kako ste?

Uz ideju da imam bruh, prošli tjedan sam imala i ideju da mi se netko naslonio na prsa čizmom – onaj divan osjećaj kad te stres krene pritiskat i ne možeš ga se riješit razumnim mislima. “Od čega si TI pod stresom?” – sigurno će pitat barem jedna osoba, što nikog neće previše iznenadit. Svijet je prepun “stres policije” – ljudi koji misle da je stres natjecanje i status koji moraš zaslužit, a oni posebna komisija koja dodjeljuje dopuštenje. Pripadnici stres policije najčešće misle da nitko osim njih ne radi baš ništa i da svatko osim njih po cijele dane trčkara livadom i broji tratinčice, a tu i tamo se nađe i ekstra inspirirani primjerak koji te pita “a ti imaš PRAVI posao, od 9 do 5?” ili ti javi da je djeci u Africi gore… tako lista slike iz svoje glave Andrea Andrassy, a vi imate osjećaj da skrolate niz Instagram ili kratke storije.

06.09. (13:00)

Sjedi, 4+

Andrea Andrassy: Sretan početak školske godine svima koji slave

Btw, jesu i vas plašili internatom kad ste bili mali? To i “idem u školu na informacije” su bile moje dvije najveće noćne more. Nego, za slučaj da ste zaboravili jer ja pričam puno i u sto smjerova – u ponedjeljak je prvi dan škole. Često razmišljam koliko bi se bilo lijepo vratiti u školske klupe na tjedan dana, pogotovo ako se možeš vratit u prvi tjedan škole, kad je sve bilo opušteno i (skoro) nitko nije davao zadaću. Često razmišljam i o tome koliko smo korisnih stvari mogli naučit u školi umjesto onih koje smo stvarno učili. Ne kažem da se u školi uče beskorisne stvari – ne mogu ni nabrojat u koliko mi je situacija pomoglo to što znam navest sve dijelove lista – samo kažem da bi se u standardne predmete moglo ubacit nekoliko sitnica zbog kojih bi svijet sigurno bio bolje mjesto… i ide Andrea Andrassy po svi predmetima, od Hrvatskog jezika do Vjeronauka.

03.09. (20:30)

Ovo mi je škola

Andrea Andrassy: Što su nas mogli naučit umjesto peronospore vinove loze

Često razmišljam koliko bi se bilo lijepo vratiti u školske klupe na tjedan dana. Često razmišljam i o tome koliko smo korisnih stvari mogli naučit u školi umjesto onih koje smo stvarno učili. Tipa, ja čak ni nakon završenog fakulteta i smjera Financije ne znam napravit točnu poreznu prijavu, ali zauvijek ću znat -h, -nulti, -nulti, -smo, -ste, -še, kako prepoznat peronosporu vinove loze i što je mitohondrij. Jer kad dođe sezona poreznih prijava, najvažnije je znat kako se nervirat u aoristu i da je mitohondrij stanična organela eukariotskih stanica koja služi kao izvor stanične energije – piše Andrea Andrassy. 24sata

30.08. (10:00)

To tell long story short

Andrea Andrassy: Teorija filane paprike – Kako manje razmišljati o tome što drugi misle

Malo stvari na svijetu volim kao filanu papriku – rijetko koje jelo je toliko savršeno na toliko razina. Em je meso, em je povrće, em je na žlicu, em je za toćat kruh, vraća u djetinjstvo i koliko god je u teoriji nenormalno da ju jedeš na +35, i dalje je najbolje na svijetu. Filana paprika je oblog za tijelo i utjeha za dušu. I jedna je od rijetkih stvari za koje baš svi znamo da nije važno kako izgleda, nego kakva je iznutra. Enter (Sandman) gospođa Vlasta – prije nekoliko tjedana, netko je popljuvao moju prekrasnu filanu papriku nakon što sam ju objavila na Instagramu. Jest da nije bila neka spektakularna slika, ali kome bi ikad palo na pamet da je to važno – pa SVI znaju da je kod filane paprike važna supstanca i da se ne natječe za miss fotogeničnosti… Da ne duljim – rekla je nakon što je već napisala 2068 riječi – i dalje je bila najfinija na svijetu, i dalje je imala okus po sreći. Zadnja meditacija ispričana kroz teoriju filane paprike ide ovako – uvijek će postojati netko tko želi umanjiti tvoju sreću jer njemu ne izgleda onako “kako bi trebala”… – mudruje tako Andrea Andrassy u cijelom tekstu, a nakon toga sam po prvi put doista pročitao disclaimer koji uvijek stoji ispod kolumne: “Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva.” Ajde redakcijo i uredništvo probajte ne bit toliki roboti.

23.08. (11:00)

Ženski Seinfeld, o ničemu

Andrea Andrassy: Stup srama za neplaćene režije, stup olakotnih okolnosti za sve ostalo

I meni se nedavno dogodilo neplaćanje računa. Ne 18 tisuća kuna, ali 1800. Kriv je moj stolar. Zapravo nije – kriva sam ja – ali na sudu bi možda prošlo i ovo prvo, pod uvjetom da imam uredne obiteljske prilike. Loša izlika loading in 3… 2… 1… Zbog nove police koja mi je prekjučer napokon postavljena u ured, staru sam preselila u drugu sobu praktički dan nakon što je stolar uzeo mjere, a upravo na toj polici stoji kutija u kojoj držim uplatnice. Stolar je u međuvremenu slomio nogu (već treći koji se ozlijedio baš kad se radi nešto moje, ali prvi kojem vjerujem), izrada je kasnila par mjeseci, a ja sam na račune u kutiji zaboravila jer ih nisam vidjela. Jednako kao što zaboravim na paradajz u frižideru ako ga ne vidim, s tim da se zaboravljeno povrće vrlo brzo počne osjetit… nije putopis iz Španjolske, al su neplaćeni računi za struju, nema veze, pozvani ste ući u glavu gradske cure. (Nisu joj čak ni isključili struju.) Andrea Andrassy

22.08. (09:00)

Ljetno štivo

Andrea Andrassy: Koliko pari gaća nosite sa sobom kad idete na put? Koliko čarapa?

Pitala sam ovo ljude na Instagramu prije par tjedana, kad sam se pakirala za Španjolsku – moja formula za 10 dana ljetnog putovanja (koje ne uključuje plažu i badiće) je 30 pari gaća i 5 pari čarapa. Pitala sam ovo ljude na Instagramu prije par tjedana, kad sam se pakirala za Španjolsku – moja formula za 10 dana ljetnog putovanja (koje ne uključuje plažu i badiće) je 30 pari gaća i 5 pari čarapa. Kad je u pitanju ljetovanje s uključenom plažom, ponesem manje gaća… ali ne puno manje. Inbox mi se ubrzo napunio pitanjima tipa “koji će ti k više od jednih gaća dnevno”, što onima koji znaju ne moram objašnjavat, a onima koji ne znaju vjerojatno ne mogu… ali sasvim nebitno, svatko ima svoju formulu za gaće i čarape, a ovo je moja. Iako, ne mogu reć da me nisu zabrinule detaljne poruke sa savjetima o tome kako da “uštedim” na gaćama, a koje uključuju manje tuširanja i posljedično, manje presvlačenja. Ako ništa, sad su mi malo jasnije arome koje se često osjete u ženskom wc-u. (Nadam se da ovo ne čitate uz neki obrok – ako čitate, manje ćete pojest, you are very welcome)… – to je naravno samo jedan od niza tema koja su se našle u tipičnoj kolumni toka svijesti Andree Andrassy.

09.08. (10:00)

Ko se boji korone još

Andrea Andrassy: Priča iz Madrida – Predivan grad i “Quiet building” s tuđim zmazanim gaćama

Ok, vamos. Madrid je grad kojem sam se veselila puno više nego Barceloni jer ga je moja mama posjetila prije nekoliko godina i nije mogla prestat pričat o tome koliko se zaljubila. Tamo smo 5 dana, a moj plan je da se u proljeće sljedeće godine vratim na mjesec-dva i napokon dovršim učenje španjolskog koji mi super ide – dok ne naiđem na riječ koja mi fali, pa mi odjednom super “nejde.” (Nejde je bolji izraz od “ne ide”, ali ni tu se ne morate složit sa mnom). Stan je u kojem odsjedamo je veći i komforniji od onog u Barceloni, plus, svaka ima svoju kupaonu, što je blagoslov – pogotovo na putovanjima. Ali, za razliku od stana u Barceloni, ovaj nećete vidjet jer ako stavim slike stana, onda ne smijem ispričat pola stvari koje su nam se dogodile unutra. Znate one ljude za koje ste sigurni da bi vas mogli tužit ako im ostavite loš review? E, naš “gazda” ostavlja točno takav dojam, a meni se to ne da… tako se nastavlja putopis Andree Andrassy iz Španjolske.

26.07. (09:00)

Špijuniramo kako ide Španjolcima, ok, Kataloncima

Andrea Andrassy: BarTHElona u doba covida: Part one

Ovdje smiješ ostat na ulici do 1 ujutro, a ako te uhvate vani nakon toga, za kaznu se moraš udat za čovjeka koji govori “plandemija” i “pametnom dosta.” Nemam pojma što se dogodi ako te “uhvate”, ali znam dvije stvari – prvo, da policajci ovdje imaju mitraljeze ali su i dalje nekako jako susretljivo-simpatični. Susretljiviji i simpatičniji od prodavačice u Splitu koja me prošli tjedan, čim sam kročila nogom u dućan s odjećom, pitala “vi ste trebali nešto, ili?” Pretpostavljam da je vjerojatno mislila da govori “ako vam nekako mogu pomoći, tu sam”, ali izašlo je malo drugačije. Ovi s mitraljezima ti kažu “buenas noches” dok prolaziš pored njih i jako je lijepo. Druga stvar koju znam je da nakon cijelog dana hodanja po sparini ionako nemam nikakvu želju postojati iza ponoći, kamo li van stana, tako da mi policijski sat ne krade puno sreće – barem mogu otić spavat bez grižnje savjesti i osjećaja da propuštam nešto… piše hrabra Andrea Andrassy iz mračno crvene Katalonije za Miss7 / 24 sata

28.06. (13:00)

Izgubljeno u prijevodu

Andrea Andrassy o hrenovkama i pomfritu

Ja u svojoj “putovnici” veza imam jedan takav štambilj neugodnih iznenađenja koji sam možda mogla izbjeć – dečka kojem je smetalo što sam u vrijeme kad smo bili zajedno bila fokusirana na posao, a ne na hitnu izradu djece, a nije mu bilo jasno ni “zašto želim pisat knjige” jer “čemu to služi.” Što su sasvim ok želje s njegove strane i na njih ima potpuno pravo, kao što ih ja imam pravo ne ispunit. Nikakav veliki problem, nekompatibilnost je dio života i ne moramo se na nju ljutit. (Ako netko može javit ekipi iz Ljubav je na selu). Problem je (bio) što se na početku reklamirao kao čovjek koji od mene traži točno ono što i ja tražim od sebe – i prošlo je previše vremena dok nisam saznala da su ono što govori da želi i ono što stvarno želi dvije oprečne stvari. (Slijedi) Kratka i korisna digresija na hrenovke… u kojoj je poanta teme o kojoj piše Andrea Andrassy u aktualnoj kolumni.

21.06. (10:00)

Same važne životne teme

Andrea Andrassy: (Bes)korisna rasprava o napojnicama: Što je primjereno, a što znak da si điberoš?

Prijedlog za riječ tjedna: “Điberoš” – osoba koja dođe na kavu i ne ostavi dovoljno novaca. Naravno, ne moram napominjat da je svaka sličnost s ministrom sasvim slučajna – ja sam duboko uvjerena da je za spornu kavu u Zadru na kraju ostavljen točan iznos, i to ne govorim zato što je Beroš najavio tužbe za svakoga tko tvrdi suprotno. Što, btw, zvuči kao vrlo opsežan hobi koji oduzima jako puno vremena. Apsurdne i licemjerne situacije na stranu, imam jedno pitanje za raspravu koje mi se u glavi pojavilo u petak, ili kako ga u narodu popularno zovu – DPVV, odnosno dan prije vjenčanja Veljače. Kojoj, btw, NARAVNO čestitam jer se živi jednom i smiješ se udat i dvaput i triput i šest puta – to što ćemo na kraju svi bit identično mrtvi ne znači da svi moramo bit identično živi. Jel tako, gospođo Marice? Ne znam za vas, ali meni je količina hejta koju može proizvest jedna mala, simpatična svadba zastrašujuća… – tako kreće uvod u kolumnu Andree Andrassy i pojma nemate gdje će sve otići i dokle će stići, čak niti ne znate je li ovaj put dobra ili nije, što je uostalom i jedna od draži njenih tekstova.