Andrea Andrassy: Los Strangeles - ovdje nitko nije normalan, ali to nikom ne smeta - Monitor.hr
30.11.2022. (08:00)

L.A. Confidential

Andrea Andrassy: Los Strangeles – ovdje nitko nije normalan, ali to nikom ne smeta

Od svih mjesta na kojima sam pisala kolumnu, ovo je vjerojatno najčudnije – par metara od mene sjedi čovjek koji je ili serijski ubojica ili suvlasnik Facebooka; u LA-u nikad ne možeš procijenit i to je super, pod uvjetom da niste sami u mračnoj ulici. Točno preko puta je frizerski salon iznad čijeg ulaza stoji tabla s natpisom “no psychic vampires.” Išla bi ih pitat što im to znači, ali nakon “kluba” pored hotela više nemam potrebu. Los Angeles je čudan grad, ali čak i oni najčudniji ljudi uspijevaju bit ljubazniji od prosječnog Hrvata koji stoji pored tebe u redu u Pošti. Ovdje ti se u prolazu svatko nasmiješi, kad ti stoji na putu se makne i kaže “sorry”, a ako se nekom sviđa što imaš na sebi, dobacit će ti kompliment u prolazu. I nema šanse da ćeš na šetnici uz plažu izdržat više od 5 metara prije nego što ti netko kaže “good morning!” Neki kažu da je to fejk ljubaznost, ali s tim se nikad ne mogu složit – ako ti netko usput dobaci nešto lijepo i simpatično, odakle ikome pravo da odluči da je to lažno? A i da je, fejk ljubaznost je i dalje bolja od iskrene neljubaznosti koje kod nas ima na bacanje… piše Andrea Andrassy direkt iz L.A.-a a nije blagoglagoljiva zagrebačka cura svaki dan tamo.


Slične vijesti

25.01. (21:00)

Ako mene boli glava, zašto ne bi i vas?

Andrea Andrassy: “11 navika koje imaju prave dame” da bi se što prije udale za “muškarce koji kleče”

Najvažniji test koji ćete ikad riješit - jeste li prava dama, Batman ili najobičnija prostakuša? - Miss7.24sata.hr

Imamo puno posla, a jedan od najvažnijih je da se naučimo prilagodit željama i potrebama molitelja na trgu. Možda će vam past na pamet da se mi ne moramo prilagođavat njima i bit ćete potpuno u pravu, ali to ne znači da se ne smijemo malo zabavit putem. Prije par godina sam pronašla jedan spektakularni vodič iz 20-ih koji ženama objašnjava kako da lakše nađu muža – i spase se od tragičnog života u kojem nemaju nekog tko će im otvoriti teglicu krastavaca. Ne iz 1920-ih, iako će vam se učinit da je otad, nego iz 2020. i zove se “11 navika koje imaju prave dame”. Krećemo odmah, ali ne prije nego što vas upozorim da od ovog što slijedi možete dobit potres mozga. Neću ispravljat greške koje se pojavljuju u tekstu jer postoji opasnost da ćete onda bit lošije dame, tj. antidame, a to nitko ne želi. Miss7

 

17.01. (09:00)

Ma nema veze, svima nam nekad treba ekstra ruka

Andrea Andrassy: Mislite da trošite novce na gluposti?

 | Autor: Privatna arhiva

Jeste donijeli novogodišnje odluke? I još važnije, jeste ih već prekršili? Jedna od mojih je bila da neću kupovat gluposti koje mi ne trebaju, ali sam se zabunila putem i opet sam ih kupila. Ne znam koja je najgluplja stvar na koju ste vi potrošili novce – vjerojatno orbitrek ili figaro koji ne znate koristit – ali znam koja je moja. Nedavno su se na internetu pojavile priče o aplikacijama koje kreiraju avatare od tvojih slika – uploadaš par najdražih, klikneš yes, yes, agree i za nekoliko minuta dobiješ prekrasne ilustracije koje možeš koristit kao profilnu sliku i objavljivat ih na Instagramu umjesto onih starih, običnih slika na kojima samo izgledaš kao normalan čovjek. Odlučila sam da je vrijeme da i sama postanem prekrasni avatar koji će mi omogućit da se brže i lakše udam, što je sigurno san svake žene… da nije, zašto bi nas na Božić uvijek ispitivali kad ćemo? Miss7.24sata

 

04.01. (17:00)

Nakon svega: blagdan prošao, lekcija ostala

Andrea Andrassy: “Je li Božić postao bitka za opstanak ili ja idem u krive dućane?”

ANDREA ANDRASSY - članci autora | 24sata

Ljudi voze kao da se evakuiraju, trube, j*bu majku i tebi i tvom autu. Guraju se na blagajni, bezobrazni su prema prodavačicama, nestrpljivi su i ljuti. Znam da je rečenica “Prije nije bilo tako” pokazatelj da si star, ali stvarno mi se čini da prije nije bilo tako. Na društvenim mrežama Ivi Šulentić se prijeti smrću; sve redom čestiti muškarci i žene pod punim imenom i prezimenom koji će par dana kasnije s mirom u srcu dočekat Isusov rođendan i ponašat se kao da su sasvim normalni ljudi – iako nitko normalan ne prijeti ljudima zbog nogometa – ali kako kaže pjesma, ovdje nitko nije normalan. Par dana kasnije, (nadam se bivši!) pripadnik vojske cipelari Djeda Mraza na ulici. Jest da je malo glupo kad Djed Mraz dijeli kondome, ali očito da je kondome ovdje trebalo podijelit odavno. Svađajte se, narodi, ali ne kužim: Je li Božić postao bitka za opstanak ili ja idem u krive dućane? Andrea Andrassy

14.12.2022. (23:00)

U zemlji u kojoj svakodnevno ignoriramo lopove na koje bi trebalo vrištat, malo je glupo vrištat na ženu koja jedino krade - pozornost

Andrea Andrassy: “Mislite li da Ivana Knoll sramoti Hrvatsku?”

Miss7

Ideja da Ivana Knoll sramoti Hrvatsku jedna je od najpopularnijih na internetu, a meni je sve manje jasna jer u oblasti sramote imamo puno jačih igrača. Na primjer, imamo ministra čiji je posao provest obnovu – znate one kuće koje su se srušile u potresu i one ljude koji će i ovaj Božić bit u kontejnerima – i on je bio u Katru i navijao, a čini se da doma ima nedovršenog posla. Može vam smetat što je previše gola u odnosu na vaše standarde, može vas živcirat pažnja koju dobiva, možete govorit da je sve što radi besramna samopromocija – i moguće je da ste u pravu, ali Ivana Knoll jedina ne glumi da je nešto što nije. Putuje za svoje pare (ili mislite da osoba s preko 2 milijuna pratitelja nema prihode?), živi svoj život i nikog nije pokrala putem. Ukratko, Ivana Knoll je, živcirala vas ili ne – gospodin čovjek. Miss7

07.12.2022. (22:00)

Za one dobre, prave muškarce zbog kojih vrijedi biti žena

Andrea Andrassy: Nije muško sve što kleči

Nego, kad smo već kod pravih muškaraca koji svijet čine malo boljim, imam jednu kratku i slatku priču o jednom primjerku koji subotom ne kleči, ali svejedno ga je dobro spomenut, pogotovo u današnje vrijeme kad su u fokusu najčešće oni zbog kojih se križaš. Nije to ništa čudno, uvijek je lakše i jednostavnije pričat o primjerima zbog kojih se zgražaš, pa ovi koje treba pohvalit često prođu nezapaženo. Ljudi će se uvijek radije zadržat na nečemu zbog čega kažeš “majko mila” nego na nečemu što je lijepo. Uglavnom, lijepa priča o muškarcu zbog kojeg je lijepo biti žena – nema klečanja, samo malo šetnje, jedan čučanj i – jedna rukavica. Andrea Andrassy

 

26.11.2022. (13:00)

Možda su ljudi ovdje toliko sretni jer znaju da je svako čudno nečije normalno

Andrea Andrassy: Los Strangeles – ovdje nitko nije normalan, ali to nikome ne smeta

How Venice Beach Became a Neighborhood for the Wealthy - The Atlantic

Od svih mjesta na kojima sam pisala kolumnu, ovo je vjerojatno najčudnije – par metara od mene sjedi čovjek koji je ili serijski ubojica ili suvlasnik Facebooka; u LA-u nikad ne možeš procijenit i to je super, pod uvjetom da niste sami u mračnoj ulici. Točno preko puta je frizerski salon iznad čijeg ulaza stoji tabla s natpisom “no psychic vampires.” Išla bi ih pitat što im to znači, ali nakon “kluba” pored hotela više nemam potrebu. Los Angeles je čudan grad, ali čak i oni najčudniji ljudi uspijevaju bit ljubazniji od prosječnog Hrvata koji stoji pored tebe u redu u pošti. Venice Beach je generalno mjesto na kojem svi djeluju sretno i opušteno – tu i tamo se nađe netko tko viče na tebe u ime Isusa ili samo proizvodi neartikulirane zvukove, ali svi su manje-više samo sretni, susretljivi i imaš osjećaj da im je baš drago što te vide. Npr.:

  • Striček koji radi u minimarketu u kojem sam kupovala “drain cleaner” jer nam se zaštopao sudoper i koji mi ga je samo mogao prodat bez dodatnih komentara, ali pitao me “You gotta do THAT on such a beautiful morning?”
  • Sedamdesetogodišnja pjevačica koja svako jutro pjeva ispred našeg hotela, a kad prođeš, otpjeva nešto što ima veze s tobom.
  • Svatko u bilo kojem dućanu tko te obavezno pita “How’s your day going?” i kaže ti “Have a good one” kad izlaziš.
  • Ljudi koji dignu šalicu kave i zrak i viknu “Cheers” kad vide da ju i ti imaš.

Vi odlučite jesu li ljudi ovdje toliko sretni zbog sunca i oceana ili zbog činjenice da je trava legalna u Kaliforniji.  Miss7

 

 

 

 

20.11.2022. (08:00)

Bilo bi čudno da se muškarca svodi samo na odijelo – zašto i dalje NIJE čudno da je za žene to standard?

Andrea Andrassy: Odijelo ne čini čovjeka – pod uvjetom da nisi žena

Andrea Andrassy moćna i seksi u novoj kampanji hrvatskog brenda DeLight | Diva

Vratimo se na biopsiju profesorice Roksandić i vješto sročenu insinuaciju da možda baš i nije… dovoljno neugledna da bi ju se shvatilo dovoljno ozbiljno? “Odijelo ne čini čovjeka”, često vole reć ljudi, što je istina, ali istina je i da oni koji to najviše naglašavaju često vole odlučit da si glup jer “nisi obučen dovoljno pametno”. Pogotovo ako je u pitanju žena. Da je profesorica Roksandić kojim slučajem modno osviješteni muškarac koji se pojavio sa svježom frizurom i pomno odabranim odijelom, priča bi bila potpuno drugačija – tad bi svaki njen dobar outfit mirisao na “uspjeh”, a svaki loš bi samo bio zanemariv jer “kog briga kakav je outfit, bitno je kakav je čovjek”. Ako ne živite ispod kamena, vjerojatno već odavno znate da žene i muškarci (u Hrvatskoj) žive po potpuno drugačijim pravilima. Muškarca se rijetko svodi na odijelo – ženu konstantno. Miss7

 

 

12.11.2022. (08:00)

Gospodine, usliši nas

Andrea Andrassy: Što bi bilo na popisu karakteristika u molitvi za pravog muškarca?

ANDREA ANDRASSY - 79 članaka - Miss7.24sata.hr

Pravi muškarac ne “pomaže” po kući, nego sudjeluje u aktivnostima koje su i njegova obaveza. Ne traži ženu koja će mu kuhat, prat i čistit jer zna da mu za to zapravo trebaju štednjak, deterdžent i usisavač. Koristi veš mašinu i ne misli da čiste gaće rastu u ladici. Pravi muškarac se ne uzrujava zbog Brada Pitta koji je obukao suknju jer zna da nije Brad Pitt i da ne mora on ako ne želi. Pravi muškarac zna da nije upisan kao vlasnik nečije maternice. Silovanje mu nije smiješno i ne pita što je žena napravila da je zaslužila šamar. Pravi muškarac ne objašnjava stvari o kojima nema pojma ženama koje znaju o čemu pričaju. Pravi muškarac je zapravo samo normalan, dobro odgojen čovjek koji ne misli da je poseban jer mu se poklopilo da je muško. Za njega nam ne treba molitva, kao što nam ne treba molitva za pravu ženu. Pravi muškarci si skuvaju sami, Gospodine, usliši nas. Andrea Andrassy

 

 

26.10.2022. (09:00)

So, what else is new?

Andrea Andrassy: Casa de bojler – Kako su nas pokušali opljačkat u Španjolskoj

Dvadesetak-tak minuta kasnije, napokon dolazimo do stana jer nam je napokon dao adresu koja uključuje kućni broj. “That’s not a big suitcase”, kaže posprdno dok silazi s romobila (kojim je mogao doć po nas u roku od dvije minute). Engleski mu je loš pa to zapravo zvuči kao “zac nota beg sjukes.” Visok je i elegantan dok nas elegantno i s visoka gleda kako unosimo kofere u stan. A kažu da su Hrvati krkani. Pokazuje nam stan i brzo (i nervozno) odlazi, što nama odgovara jer se želimo oprat. Kupaone su super, iako je pritisak vode dosta loš – ali kog briga, na odmoru smo, imamo vremena ispirat šampon iz kose… Tako nekako počinje zaplet krimića koji slijedi – “Andrea Cristina Barcelona” by Agatha Andrassy.

28.09.2022. (20:00)

Velike životne teme i dileme

Andrea Andrassy: Sto žena, dvjesto kompleksa – Koliko se netočno osjećate u vlastitom grudnjaku?

Kad bi na jednom mjestu skupili 100 odraslih žena (i dvjesto sisa, bravo, nikad to nismo čuli), priča ne bi bila puno drugačija – našlo bi ih se možda desetak koje su skroz zadovoljne svojim (ne)oblinama, a ostatak bi vjerojatno rekao da su se stvari mogle i bolje posložit. Da na jednom mjestu skupite 5 frendica, priča bi bila ista. Jedna bi se žalila da je ravna ko daska. Druga da želi da su manje jer se osjeća jeftino u uskim majicama. Treća da joj previše vise. Četvrta da joj vise premalo, što zvuči nelogično ali sigurno ima i takvih. Peta da ih mrzi jer ne može normalno trčat i da ju bole leđa. Eventualno bi se pojavila i šesta koja je skroz zadovoljna, ali i ona bi vjerojatno našla nešto što bi moglo bit bolje. Ja sam ova druga, inspirirana dugogodišnjim “znanjem” da su sise indikator pameti – tako sam naučila kad sam imala 10, a stvari koje naučiš s 10 nekad teško zaboravljaš… piše Andrea Andrassy za Miss7