Apple CEO Tim Cook se opet okomio na Facebook i rasprodaju privatnosti - Monitor.hr
14.05.2018. (08:53)

Be fearless

Apple CEO Tim Cook se opet okomio na Facebook i rasprodaju privatnosti

Direktor Applea Tim Cook održao je jučer govor brucošima Duke sveučilišta, između ostalog se osvrnuo na Facebook i njihovu politiku upravljanja privatnim podacima korisnika: “Odbijamo izgovor koji kaže da bismo dobili najviše od tehnologije moramo zauzvrat žrtvovati svoju privatnost”. (6:28) Već ranije je rekao – “Istina je da bismo mogli zaraditi tonu novaca ako bismo monetizirali naše korisnike, kada bi oni bili naš proizvod”. Dosta drugog pametnog je Cook rekao u govoru, o hrabrosti prije svega, cijela snimka (14:55). CNN


Slične vijesti

15.02.2019. (13:30)

Dobio četiri kila i hilao frenda

Kilao sam nuba i vinao – nov hrvatski kakvim govore današnja djeca

Djeca igraju Fortnite i pričaju neki čudan hrvatski – zaključuje Jutarnji u članku o utjecaju ove igrice na govor današnje djece (besplatna je, igra se online s drugima, pa se može i razgovarati). Evo malog rječnika (napisan i uz pomoć jednog 9-godišnjeg igrača Fortnitea): poušn za hilanje – napitak za ozdravljenje, pikejks – kramp, džoinaj se – uključi se, kilati – ubiti, vinati – pobijediti, nub – amater, čest – škrinja, kriejtiv – mod u kojem se može sve raditi, hedšot – udarac u glavu, livati – napustiti. I jedna zaista dobra i korisna stvar koju djeca uče iz Fortnitea – plesanje, razni plesni pokreti; ratoborna je to igrica, ali, eto, likovi tamo nekad i plešu, pomalo cool i smiješno, pa ih djeca vole oponašati.

15.01.2019. (21:30)

Sve ostalo je veliko...

Upoznajemo svijet: Zašto Brazilci vole umanjenice?

Sve što Brazilci kažu prekriveno je planinom deminutiva, pri čime se mijenja okus riječi – sufiksi inho/a i zinho/a dodaje se imenima, pridjevima i prilozima kao neka vrsta dječjeg govora, a, iako nama s druge strane svijeta to može izgledati smiješno, ove umanjenice uobičajene su svima do doktora i političara, bez trunke ironije, piše BBC.

25.10.2017. (18:55)

Pokažimo jezik kontroli mišljenja

Jezik društvenih mreža – Orwellov novogovor koji ograničava jezik i misli?

Analiza suvremenog online diskursa pokazuje sve veću tendenciju netspeaka, metajezika društvenih mreža, kako bi se prilagodio potrebama brze komunikacije korisnika. Pitanje je nastaje li taj jezik spontano ili je kreiran kako bi se stvorio jezik poput Orwellovog ‘novogovora’ koji je bio pojednostavljena i limitirana verzija standardnog jezika u službi kontrole mišljenja. Ograničeni ‘novogovor’ ograničava jezik i misli, koji su u koegzistencijskom odnosu, jer je nemoguće opisati misao ako ne postoje riječi kojima bi se misli opisale, piše Arteist o izložbi Post pismenost.

18.09.2017. (23:32)

Vaclav Havel govori o poštovanju i poniznosti

08.11.2016. (09:33)

Adobeov novi audio softver i preuvjerljivo imitira ljudski govor

16.06.2016. (19:18)

Kako biti savršeni govornik

02.05.2016. (20:18)

Strani jezik

Kako pričati s gadgetima

Popular Mechanics donosi dobar članak koji se bavi pametnim spravama koje već duže vrijeme upravljaju našim životima, a sada moramo naučiti i kako pričati s njima. Naime, kako bi bili razumljivi spravama, moramo prilagoditi svoje naredbe, učiniti ih jednostavnim, pa se razgovor sa gadgetom čini kao strani jezik. Također se postavlja pitanje treba li gadgete uopće učiniti ljudskijima.

16.04.2016. (19:54)

Pregrupiranje pred ofenzivu

Milanović na Konvenciji: Vratit ćemo Hrvatskoj osmijeh i skinuti ovu grimasu

U Maloj dvorani Doma sportova na današnjoj Konvenciji SDP je birao potpredsjednike, Predsjedništvo i Glavni odbor. Zoran Milanović je održao 36-minutni motivacijski govor: “Obećajem da nećemo trajati dugo kao opozicija, jer mi smo stranka vlasti… Kad te pogleda SDP-ovac vidiš sjaj u očima.” Za potpredsjednike su izabrani Ranko Ostojić i Milanka Opačić, ali i Davor Bernardić i Tonino Picula. Temeljiti izvještaj u riječi i slici na Dnevnik.hr.