Asghar Farhadi: Svatko ima svoje tajne, kada se razotkriju osjećamo olakšanje, no puno će nas i stajati - Monitor.hr
16.08.2018. (09:02)

Asghar Farhadi: Svatko ima svoje tajne, kada se razotkriju osjećamo olakšanje, no puno će nas i stajati

Sjajni iranski dvostruki oskarovac Asghar Farhadi ima na Sarajevo Film Festivalu novi film Svi znaju pa je došao tamo i dao intervju: “Za priču je naime potrebna kriza. Ako stavimo pet ljudi u lift i on prođe svoju putanju neometano, izaći ćemo iz lifta ništa ne doznajući o tim ljudima No ako lift zaglavi na samo 20 minuta, ta se situacija mijenja. Tek kada nešto poremeti našu rutinu dobivamo mogućnost da se zaista međusobno upoznamo.”


Slične vijesti

09.05.2018. (15:17)

Zlatni filmovi

U Cannesu novi film Terryja Gilliama koji je snimao 20 godina

Psihološki triler Todos lo saben oskarovca Asghara Farhadija otvorio je filmski festival u Cannesu. Film govori o ženi koja se s obitelji vraća iz Buenos Airesa u rodno selo u Španjolskoj, no nepredviđeni događaj otkrit će dugo čuvanu obiteljsku tajnu (trailer, kritike). Glavne uloge u filmu pripale su Penelope Cruz i Javieru Bardemu. Festival zatvara novi film Terryja Gilliama The Man Who Killed Don Quixote, adaptacija Cervantesovog romana kojeg je redatelj pokušavao snimiti 20 godina – trailer. Glavnu ulogu u komediji ima Adam Driver. T-Portal, BBC

21.03.2017. (15:56)

Moralne dileme

Oscarom nagrađeni ‘Trgovački putnik’ od četvrtka u kinima

Trgovački putnik, drama iranskog redatelja Asghar Farhadija koja je osvojila Oscara za najbolji film na stranom jeziku, počinje se prikazivati u kinima 23. ožujka. Bračno-glumački par Rana i Emad u filmu muče moralne i emotivne dvojbe: Ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti? Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage i oprostiti? Film ima odlične kritike na Rotten Tomatoes. Redatelj je zbog Trumpove politike prema izbjeglicama bojkotirao dodjelu.

03.03.2016. (15:10)

Snažan glas s Istoka

‘Asghar Farhadi – sve nijanse Žene’

MUF je analizirao dva hvaljena filma iranskog redatelja Asghara Farhadija – Nader i Simin se rastaju te Prošlost. “Mnogi su potonju nazvali i neslužbenim nastavkom ‘Rastave’ zbog očitih problemskih podudarnosti – autor se u oba filma bavi tektonskim pomacima na planu obitelji, žensko-ženskim i žensko-muškim konstelacijama i složenošću ženske pozicije”, piše Muf.