Basara: Prži me nežno - Monitor.hr
08.08. (11:30)

Srbija od karata

Basara: Prži me nežno

Na mestima gde nema slobode – a Srbija je lider među takvim mestima – stvar u svoje ruke preuzima determinizam iliti srpski sudbina iliti turski kismet. To vam je kao kad uspravno poređate domine, oborite jednu, ta obori sledeću, sledeća sledeću – piše Svetislav Basara o politici u Srbiji.


Slične vijesti

Jučer (19:00)

Medijska etika vs. klikbejt

Veljača: Slučajevi zlostavljanja maloljetnica ne smiju biti klikbejt, kao ni poligon za daljnji abuse

Ipak, dajte da se dogovorimo da slučajni sumnjivi hohštapler koji je htio na račun neke sportske redakcije putovati po budućim rasadištima koronavirusa i tamo vjerojatno ordinirati po principu ogavnog zavođenja obećanjem Milana, kao da je Milano maltene milijun followera na TikToku, NIJE novinar, i pogotovo nije novinar kojeg štitimo, već naprosto navodni zlostavljač. Mediji moraju biti snažni saveznici sistema u borbi protiv seksualnog nasilja i, da, nažalost, u svom neznanju ili nerazumijevanju problematike nasilja ili pak trci za klikovima (koja je posljedica borbe protiv te iste platforme koja je igralište za pedofile) podržavaju, pa čak i perpetuiraju, kulturu nasilja umjesto da se protiv nje bore. Piše Jelena Veljača za Jutarnji list

Jučer (14:00)

Bezdan bez dna

Pavičić: Tužna priča o dvije zgrade, dva remek-djela. Jednu je ubio strani špekulant, drugu lokalni mesija

Na samo sedamdeset kilometara razmaka dva hotelska zdanja Lovre Perkovića pretvorila su se u vidljive, cementne metafore hrvatske tranzicije. Jedan od dva hotela ubio je mutni strani špekulant, drugog lokalni mesija. Jedan je aktivno devastiran “obnovom”, drugi “tek” prepušten propasti. Ali, obje zgrade su se nehotice pretvorile u označitelje pobačenog moderniteta, neuspjele tranzicije… Dok jedan arhitektov hotel tone u prašumu povijuša, a s drugog novi vlasnik kani skinuti sloj cementnih tumora, tu su još posljednji, nijemi svjedoci: radnici. Oni splitski i ovih su se dana pobunili i iznijeli u javnost da im je od nagomilanih dugova plaćena tek trećina. O primoštenskima se ne piše. Piše Jurica Pavičić za Jutarnji list

Prekjučer (12:30)

Pravno-molitvena akcija anti-Duga

Ante Tomić: Uznemireni Vice Batarelo i njegovi katolički specijalci očito misle – veličina je važna!

Pa i ako je zakon na strani lezbača, molitve su nepobjedive. Nema odvjetničke zvijezde u nas koja se tome može suprotstaviti. Čedo Prodanović, Jadranka Sloković, Vesna Alaburić, Anto Nobilo, Branko Šerić i čitav Odvjetnički ured Hanžeković, da ih sve zajedno staviš, totalno su bespomoćni kad Vice Batarelo podigne ruku i vikne: “Braćo, juriš!”, a diljem domovine krene žestoka tutnjava: “Zdravo Marijo milosti puna…” – komentira Ante Tomić poziv Vice Batarela na pomoć masovnom molitvom za povoljan ishod njegove parnice s udrugom Dugine obitelji.

Subota (16:00)

Hoćete li se cijepiti protiv kor... upcije?

Klauški: HDZ je predvodnik. I u korupciji, kao i u borbi protiv korupcije

Na pomolu je nova utrka: između novozaraženih koronavirusom i novouhićenih zbog korupcije. Prvi se mjere u stotinama, a ni ovi drugi ne zaostaju previše. Jučer je u antikorupcijskoj akciji uhićeno deset osoba, na čelu s predsjednikom Uprave Janafa i dvojicom gradonačelnika. Kad se tome pridodaju i akteri afere Josipe Rimac, možemo zaključiti da se brojke novouhićenih mjere u desetinama. Logika je jednostavna: što više testiramo, imamo više zaraženih, što više istražujemo, imamo više korumpiranih. A možemo i ovako: što se HDZ više bori protiv pademije, Hrvatska bilježi sve više zaraženih, a što se HDZ više bori protiv korupcije, imamo više uhićenih – piše Tomislav Klauški za 24 sata.

Petak (16:30)

Egzotičnog kralja za ministra

Sanja Modrić: Zašto je ministrica poljoprivrede Marija Vučković bitna i poznata, a Ivan Šulog nepoznat i nebitan?

Ivan Šulog je poljoprivrednik iz Donje Bistre koji uzgaja egzotično voće i povrće s dalekih kontinenata i izvozi ga za velike pare sve u šesnaest. Našao je zlatnu formulu u branši koja je generalno u padu i rasulu. Kod Šuloga sve ide lijepo i dobro. Njemu nisu problem ulaganja. Kod njega nema investicija čiji su se rezultati odjednom čudesno izjalovili. Ministrice Vučković, eto vam ga, uzmite blokić i olovku pa ga pitajte kako, piše Sanja Modrić.

Petak (01:30)

Puno djece u sjemeništu

Dežulović: Bog i Japanci

Godišnje čak desetak hiljada Hrvata više umre nego što ih se rodi. Da bi Hrvatska bili na pozitivnoj nuli, da bi se zaustavilo izumiranje, svake bi se godine dakle trebalo roditi još desetak hiljada djece. Kako pak svako košta dvjesto tisuća kuna, to bi državu stajalo točno dvije milijarde kuna. A ako država, kako reče Plenković, u demografske mjere ulaže jednu milijardu – dakle otprilike polovicu potrebnog novca – odakle namaknuti drugu? Cijelu noć kopao sam po budžetu Republike Hrvatske ne bih li negdje našao tu milijardu, i nećete vjerovati gdje sam je naposljetku našao: eno je u kasi Kaptola – piše Boris Dežulović rješenje demografskih problema.

Četvrtak (23:30)

Drogirana nacija

Marko Vučetić: Država kao iluzija u zemlji halucinacija

Naši političari, kada govore o sebi i ljubavi prema domovini, osobito u predizborno vrijeme, pate od halucinacija. Deluziju nude, deluziju biramo i samo deluziju, na koncu, možemo i imati… S druge strane, država, budući da realno postoji, kao i sve institucije bez koje države ne može ni biti, ali ne funkcioniraju na način na koji bi istinite institucije u istinitoj državi trebale funkcionirati, jasno je da postoji na način iluzije. I to je tragedija – piše filozofski, ali vrlo razumljivo Marko Vučetić u Autografu.

Četvrtak (13:30)

Problem je - u rješenju problema

Basara: Sedmo čulo – to je ono što mi treba

Nije problem Srbije u tome što ne uspeva da se reši Vučića, problem Srbije je što ne uspeva da se reši ovakve opozicije. Iz fizike za VII razred OŠ znamo da dva tela ne mogu istovremeno zauzimati isti prostor. E, taj zakon ne važi samo za fizička, nego i za politička tela. Može se otuda u Srbiji pojaviti dugo sanjano „novo lice“ kalibra Bizmarka ili Čerčila – možda se već i pojavilo – ali neće ga majci to novo lice ni prismrdeti javnosti okupiranom Đidom, Guzijanom, u poslednje vreme i Tadićem – piše Svetislav Basara (pita se čovjek u ovom trenutku jel’ bolje imati takvu – lošu – opoziciju, ili ovakvu kakva je u Hrvatskoj – ništavna).

Četvrtak (12:30)

I satira bi u nekom trenutku rekla "dosta je"

Ante Tomić: Izložbu o Vlaku slobode napravio je neki zločinački genij

Ako se možda i nećemo složiti je li vrijedno obilježavati Tuđmanovo putovanje vlakom nakon Oluje, mišljenja nam se razilaze oko povijesnog značenja slavljeničke vožnje preko Karlovca, Gospića i Knina, dvoumimo se treba li šampanjac, Zlatne dukate i ozarenu Nadu Šurjak pamtiti do kraja svijeta ili što prije prepustiti zaboravu, izložba u Muzeju grada većim je dijelom, po svim mjerilima, upravo sramotno bezvezna – piše Ante Tomić koji se svako jutro iznova iznenadi kad prođe pored postava s izložbe o Vlaku slobode.

Srijeda (14:30)

Tko sudi sucima?

Sanja Modrić: Možda Ustavni sud ne bi trebalo ukinuti, no treba ga dobro prodrmati

Jesu li ustavnim sucima novinari dosadni? Glupi? Zabadaju li previše noseve u stvari koje su rezervirane za ustavnu elitu? Uzimaju li im njihovo dragocjeno vrijeme koje bi inače potrošili na genijalne znanstvene radove? I na presude o kojima, kao što je ona o abortusu, ponekad umuju i cijelih nekoliko desetljeća? Tako svejedno. Dok imamo zakon koji sucima propisuje javnost rada i otvoreni način suradnje s medijima, posve je irelevantno što pojedini suci o tome misle doma, piše Sanja Modrić.