VIDEO: Spremate se za berbu gljiva? Evo par korisnih savjeta - Monitor.hr
10.10.2022. (23:00)

Mnogima omiljena šumska poslastica

VIDEO: Spremate se za berbu gljiva? Evo par korisnih savjeta

Ne postoji bezveze izraz “raste ko gljive poslije kiše”. Upravo nakon zadnjih kiša mnogi su se uputili u šumu kako bi ubrali vrganje, sunčanice i druge jestive gljive. Valja pripaziti da se ne uberu one otrovne. Nedavno je objavljena i korisna knjiga o otrovnim gljivama, napisana na stručan način. Kako tvrdi stručnjak u priloženom videu, najbolje je otići u bukovu šumu, koja je trenutno najbogatija gljivama. Uz naravno, dozvolu Hrvatskih šuma koju možete ispuniti i isprintati online.


Slične vijesti

07.02.2018. (08:07)

Bez ulaznice u šumu

Ukida se naplaćivanje branja gljiva i kestena za osobne potrebe

Hrvatske šume ukidaju naplaćivanje branja gljiva, šparoga, kestenja, kupina, malina, borovnica za osobne potrebe. Zasad je bilo tako da je za osobne potrebe bilo dopušteno ubrati dva kilograma gljiva, do 10 kilograma kestena, oraha, lješnjaka i kupina, dva kilograma šparoga, kilogram medvjeđeg luka, za što se plaćalo 10 kuna po danu. HŠ ukida ovu naplatu i ostat će institut branja za osobne potrebe, jedino što se još ne zna o kojim će količinama biti riječ. Branje u komercijalne svrhe i dalje će se naplaćivati. Novi list

28.09.2017. (18:56)

Fino za poludit

Koje su najotrovnije gljive u Hrvatskoj?

Mnogi se s dolaskom jeseni upuštaju u berbu gljiva, no osim vrganja u šumi se mogu pronaći i otrovne vrste koje treba izbjegavati. Pun kufer donosi slike opasnih gljiva koje djeluju primamljivo i slično jestivima pa bi mogle zavarati neiskusne. Ako pak želite znati više o gljivama, u Hrvatskom gljivarskom savezu može se proći tečaj i dobiti gljivarska iskaznica. Ne zaboravite i da formalno za branje gljiva treba dozvola Hrvatskih šuma.