Bertrand Russell: Ljubav i znanje kao smisao života - Monitor.hr
20.02.2018. (08:35)

Mudrosti

Bertrand Russell: Ljubav i znanje kao smisao života

“Tragao sam za znanjem. Želio sam da razumijem ljudska srca. Želio sam saznati zašto zvijezde sjaju. Tragao sam za ljubavlju, jer prije svega, ona donosi ushićenje; tako snažno ushićenje da bih često žrtvovao ostatak života za nekoliko sati ove radosti. Ljubav i znanje su me uzdizali ka nebesima onoliko koliko su mi bili dostupni. To je bio moj život. Smatram da je bio vrijedan življenja, i rado bih ga proživio ponovo da mi se za to ukaže prilika”, pisao je britanski filozof Bertrand Russell u svojoj autobiografiji pod nazivom Zašto sam živio. Buka


Slične vijesti

20.05.2019. (17:30)

Za političare, novinare i one koji moraju komentirati trolove

Odgovor Bertranda Russella na provokaciju fašista

Genijalnog Bertranda Russella svojedobno je (oko 1960) na dijalog vabio Sir Oswald Mosley, osnivač Britanske unije fašista. Russellov odgovor predstavlja manifest o besmislu rasprave s osobama o čijim stavovima imate toliko oprečno mišljenje da bi diskusija bila uzaludna, samorazarajuća i štetna za vlastiti razum:

Svakim atomom svoje snage posvećen sam aktivnoj borbi protiv okrutnosti fanatizma, neobuzdanog nasilja i sadističkih progona koji karakterizirizraju filozofiju i praksu fašizma.
Osjećam se dužnim reći da su emocionalni svemiri koje nastanjujemo toliko različiti i da se na najdublji način suprotstavljaju, da se ništa korisno ili iskreno ne može izroditi iz međusobnog kontakta.
Volio bih da shvatite intenzitet tog uvjerenja s moje strane. Ne kažem to zato da bih bio nepristojan, već zbog svega što cijenim u ljudskom iskustvu i postignućima čovječanstva.
Brainpickings
Bertrandu Russellu je bio rođendan u subotu (18.5.1872 – 2.2.1970)

19.12.2018. (23:00)

Zapravo - Kako ne ostarjeti

Bertrand Russell: Kako ostarjeti i živjeti ispunjen život

Make your interests gradually wider and more impersonal, until bit by bit the walls of the ego recede, and your life becomes increasingly merged in the universal life. The man who, in old age, can see his life in this way, will not suffer from the fear of death, since the things he cares for will continue. And if, with the decay of vitality, weariness increases, the thought of rest will not be unwelcome. Bertrand Russell je esej Kako ostarjeti (How to Grow Old) napisao u 81. godini. Živio je 97 godina.

29.08.2018. (15:15)

Jednostavno volimo ovakve članke

Zašto je biti lijen zapravo dobro za vas

Ja sam lijen čovjek. To iznenađuje neke, jer sam pišem knjige o produktivnosti. Kad uzmem slobodan dan na primjer. Ne zanimaju me avanture, to slobodno vrijeme najradije potrošim ležeći na kauču gledajući dokumentarce na Netflixu i čitajući. Kad imam slobodan tjedan? Više volim ostati kod kuće i jesti pizzu nego putovati svijetom. Srećom, upravo ta lijenost me čini tako produktivnim. A ta činjenica je dobila i znanstvenu potvrdu. – piše Chris Bailey za Time.

I još jedan bonus na tu temu – slavni esej Bertranda Russella “U pohvalu lijenosti” [pdf]

05.09.2017. (13:37)

Esej: Nobelovac Bertrand Russell pisao o dokolici (1932.) i zašto je dobra za pojedince i svijet, tekst aktualan i danas

03.02.2015. (11:35)

Bertrand Russellovih 10 zapovijedi podučavanja