Čak tri koncerta i tri klupska programa na 10. festivalu tolerancije - Monitor.hr
04.04.2016. (07:25)

Čak tri koncerta i tri klupska programa na 10. festivalu tolerancije

Jubilarni nastavak Festivala tolerancije proslavit će se s najjačim glazbenim programom do sada, a to su čak tri koncerta i tri klupska programa. Glavni gosti festivala su odlična Flo Real, izvrstan jazz sastav Kompost 3, romski bend Karavan Familia i zagrebački Jewsersi. Program će se održati u kinu Europa, novootvorenom Peperu, terasi Swanky Monkey Gardena, a zatvorit će se već tradicionalnim klupskim programom u klubu Super Super. Monitor


Slične vijesti

27.06.2020. (19:30)

Djeca s jezera

12 sjajnih filmova na festivalu tolerancije na Bundeku

Romantična komedija ‘Dobra godina’ redatelja Ridleya Scotta, priča o bankaru koji ponovo otkriva životnu radost, u nedjelju u 21.15 će na zagrebačkom Bundeku otvoriti filmski program 14. Festivala tolerancije koji traje do 4. srpnja. Piše Nenad Polimac da je glavna atrakcija festivala ambiciozna ‘Trilogija ljubavi’ izraelskog redatelja Yarona Shanija, preporuča i ‘Pastira’ Lászla Illésa, o progonu Židova, snimljen u Tarantinovom stilu, kao i ‘Skidanje’ o 17-godišnjem glazbeniku koji mora ostaviti glazbu i ići 3 godine u vojsku.

13.04.2019. (10:30)

Ako nema pravde, bar nek se zna

Premijera filma na Festivalu tolerancije: Svi su htjeli da se zaboravi priča o suđenju austrijskom nacistu

“Kad pogledate biografije glavnih sudaca u Njemačkoj i u Austriji, sve su to bivši nacisti. Nikome nije bilo u interesu iskopavati duhove prošlosti”, kaže austrijski redatelj Christian Frosch o skrivanju prošlosti u intervjuu Jutarnjem. Njegov film ‘Murer: anatomija jednog suđenja’, o suđenje nacističkom zločincu Franzu Mureru, sudioniku u istrebljenju 80 tisuća Židova u Vilniusu, premijerno je prikazan na Festivalu tolerancije, a kaže da je “s njemačkim i austrijskim glumcima imao drugi problem… Mnogi koji su radili na filmu imali su kako naciste tako i Židove u obitelji”. Murer je za suđenju 1963. – oslobođen.

10.04.2019. (20:30)

Festival tolerancije: Nenad Polimac o filmu “Put kroz noć”, izbjegličkoj odiseji afganistanskog redatelja

Redatelj Hassan Fazili nije ni slutio što će se dogoditi nakon njegova dokumentarca “Mir u Afganistanu” u kojem je portretirao vođu talibanskog zapovjednika Mullah Tur Jana pred životnim zaokretom: odlučio je odložiti oružje i vratiti se u civilni život, nadajući se da će i drugi slijediti njegov primjer. Ništa od toga, kad je film emitiran na tamošnjoj televiziji, talibanskog zapovjednika su okrutno ubili, a Fazili je sa suprugom i kćerkama pobjegao. I Fazili i supruga su filmaši, pa su odlučili sa tri mobitela bilježiti svoju odiseju i tako je nastao “Put kroz noć” – Nenad Polimac, Jutarnji list.

09.04.2019. (09:53)

Filmovi o ženama glavni dio programa Festivala tolerancije, a udarni je film ‘Vječna zima’, o jednoj od brojnih mađarskih žena odvedenih nakon sovjetske okupacije 1944. u logore, što je i istinita priča o neočekivanoj romansi u sovjetskom radnom logoru

01.04.2019. (22:00)

Lica izbjeglica izložena na zagrebačkim trgovima

Na četiri zagrebačka trga (Bana Jelačića, Preradovićev, Republike Hrvatske i Kralja Tomislava) postavljeni su portreti izbjeglica i njihove priče u izložbi Oni/They u sklopu pratećeg programa Festivala tolerancije koji se ove godine održava od 7. do 13. travnja. Safaa, arhitektica čiji je suprug poginuo u Siriji, izbjegla je sa svoja tri sina, a ovdje se prekvalificira za njegovateljicu. Kaže da želi samo mir što u Hrvatskoj i ima. Devetogodišnji Mehdi iz Irana živi s ocem i pohađa osnovnu školu u Zagrebu. Bistri dječak već tečno govori hrvatski, voli nogomet i dobro je prihvaćen u školi. Kafia iz Iraka nekad se bavila glumom, a danas je usamljena u svojoj zagrebačkoj garsonijeri, očekujući da azil dobiju njezina kći i unuka.

14.04.2017. (18:12)

Cenzura ili zdrav razum?

Je li revizionističkim povjesničarima mjesto u demokratskoj raspravi?

Hrvoje Klasić i Goran Hutinec sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, povjesničari koji upozoravaju na negiranje i umanjivanje holokausta u Hrvatskoj odbili su sudjelovati na tribini zagrebačkog Festivala tolerancije i židovskog filma, nakon što su im organizatori otkrili da su na razgovor pozvali i revizionista Josipa Jurčevića, koji sustavno relativizira ustaške zločine. Organizatori, predvođeni poznatim filmašem Brankom Lustigom, nisu prihvatili njihove sugestije, pravdajući se posebnim povodom za takav koncept. Na ovogodišnjem Festivalu židovskog filma bit će naime prikazan i film Poricanje o poznatom sudskom postupku protiv povjesničarke Deborah E. Lipstadt koju je poricatelj holokausta David Irving optužio za klevetu. Novosti

10.04.2016. (09:10)

Mir i dobro

10. Festival tolerancije otvoren u Kinu Europa

U zagrebačkom kinu Europa otvoren je 10. Festival tolerancije – JFF Zagreb. Donosi gotovo 70 filmova kojima nastoji upozoriti na nužnost tolerancije u današnjem društvu, kulturi i religiji. “Festival stalno radi na tome da ‘nikada više’ ne bude samo puka floskula”, istaknuo je Branko Lustig, predsjednik i osnivač festivala. Na otvorenju su među ostalima bili i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rabin Luciano Moše Prelević te izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman. Festival se održava u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac do 15. travnja, a svi programi su besplatni. HRT, Monitor

09.04.2016. (23:58)

Festival tolerancije otvoren u Kinu Europa

Festival tolerancijeJFF Zagreb, otvoren u subotu navečer u zagrebačkom kinu Europa, u desetom, jubilarnom izdanju donosi gotovo sedamdeset filmova kojima nastoji upozoriti na nužnost tolerancije u današnjem društvu, kulturi i religiji.

“Festival stalno radi na tome da ‘nikada više’ ne bude samo puka floskula, već da ima svoje opravdanje u budućnosti za koju se svi zajedno moramo boriti kako bi bila svjetlija”, istaknuo je Branko Lustig, predsjednik i osnivač festivala, dodavši kako putem medija svakodnevno svjedočimo “strahotama koje ne poznaju geografska obilježja, vjeru, dob i spol”.

“U svijetu u kojem jačaju desničarska ideologija i mržnja nužno je progovarati o čovječnosti i empatiji, kako bi naša djeca spoznala ljubav koja ne isključuje različite od nas, onu koja se istim imenom zove u svim kulturama, religijama i običajima”, ustvrdio je.

Ocijenivši kako današnji svijet sve više nalikuje “tamnim vremenima tridesetih godina prošlog stoljeća”, Lustig je izrazio uvjerenje da treba sve glasnije, ali mirnim putem, učiti djecu i upozoravati javnost, posebno političare i kulturnjake, da se izostankom kulturnog dijaloga srlja u tamna i opasna vremena, te da je sada zadnji čas da se to zaustavi.

Stoga je pozvao “lijeve i desne, vjernike i agnostike, mlade i stare, da stanu na put zlu i razaranju, izdignu se iznad niskih osjećaja i ljudske gluposti, međusobne mržnje i nerazumijevanja, pružajući ruku jedni drugima”.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što Zagreb godinama podupire rad festivala “jer su tolerancija, razumijevanje i prihvaćanje raznolikosti temelj na kojem počiva kao primjer multikulturnog, multikonfesionalnog i multietničkog grada”. “Zagreb je uvijek imao i ima visoke standarde u promicanju ljudskih prava kao temelja slobode, pravde i mira u svijetu, a suradnja Grada i Festivala tolerancije primjer je kako živjeti u skladu s tim visokim standardima”, naglasio je.

Zagrebački gradonačelnik tom je prigodom primio plaketu Zaklade Mensch, koja od 2002. promiče toleranciju, prava manjina, slobodu govora i vjere. “Riječ mensch na njemačkom znači čovjek, među Židovima to je najveći kompliment koji nekome možete dati, a na hrvatskom bi se mogla prevesti kao ljudina”, rekao je je osnivač Zaklade Steven Geiger, uručivši mu plaketu.

Direktorica festivala Nataša Popović krunom desetogodišnjeg rada festivala smatra izvrstan filmski program i diskusije te njegovo širenje na druge zemlje. “Svi zajedno moramo razvijati dijalog i graditi bolju budućnost, a posebno sam zahvalna volonterima, kojih je više od 65 i koji svojim radom, znanjem i dobrom voljom rade neko bolje društvo”, napomenula je.

Festival koji, kako je rečeno, ne odustaje od promicanja kulture mira i danas je potrebniji nego ikada, okupio je niz uzvanika iz uzvanika iz hrvatskog kulturnog i političkog života.

Među ostalima, na otvorenju su bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanik hrvatske predsjednice Domagoj Juričić, rabin Luciano Moše Prelević, zamjenica ministra kulture Ana Lederer, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman.

Festival će u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac do 15. travnja prikazati po dvadesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova te gotovo trideset dokumentaraca, koji govore o naslijeđu fašizma, pitanju izbjeglica, netoleranciji prema drugačijima. Osim filmskog, festival tradicionalno donosi bogati popratni program, edukativni dio za mlade, stručna predavanja, tribine, okrugli stol, diskusije, izložbu fotografija “From Afar” talijanskog fotografa Alessandra Pensa, glazbeni program. Svi programi su besplatni.

Film “Kolonija”, koji je otvorio ovogodišnji Festival tolerancije, temelji se na istinitim događajima iz vremena čileanskog državnog udara, a prikazuje zloglasnu Coloniju Dignidad koja se predstavljala kao dobrotvorna misija, a djelovala uz pomoć najgorih metoda tajne policije. Redatelj Florian Gallenberger gost je festivala i projekcije otvorenja.

04.04.2016. (09:45)

Čak tri koncerta i tri klupska programa na 10. festivalu tolerancije

Svake godine festival se trudi predstaviti što bolji glazbeni program s namjerom da se privuče što veći broj mlađe publike te da se javnosti predstave i dodatni glazbeni izričaji poput klezmer glazbe, nastale kao spoj različitih kultura i tradicionalne židovske glazbe, koja uz ritmove jazza stvara ugodan plesni ritam i dobru atmosferu.

Osim dugogodišnjih gostovanja vrsnih klezmer bendova, festival se može pohvaliti kao filmski festival s najkvalitetnijim programom elektroničke glazbe. Do sada je ugostio mnoge renomirane strane i domaće producente i DJ-eve kao što su: Phon_o, The cloniOUs, Cid Rim, schlachthofbronx, LEFTO, Romare, KU BO/Stereotyp, Ogris Debris, Joyce Muniz, CFSN DJs te mnoge druge.

Jubilarni nastavak festivala proslavit će se s najjačim glazbenim programom do sada, a to su čak tri koncerta i tri klupska programa. Glavni gosti festivala su odlična Flo Real, izvrstan jazz sastav Kompost 3, romski bend Karavan Familia i zagrebački Jewsersi. Program će se održati u kinu Europa, novootvorenom Peperu, terasi Swanky Monkey Gardena, a zatvorit će se već tradicionalnim klupskim programom u klubu Super Super.

Program festivala:

Subota, 9. travnja @ kino Europa
Jewsers – live
Ulaz samo uz pozivnicu

Subota, 9. travnja @ Peper – 21h
DJ M.I.L.E. (room 1) + Stanko Bondža (room 2)
25kn

Nedjelja, 10.4 travnja @ Swanky Monkey Garden – 21:00
Kompost 3 – live (AT)
Ulaz besplatan

Utorak, 12. travnja @ Swanky Monkey Garden – 21:00
Karaván Familia (HU) + afterparty w. Goulash Disko DJs (Iva & Yves)
Ulaz besplatan

Petak, 15.4. – CLOSING PARTY @ Super Super
Flo Real (Mahogani Music / AT) + Jan Kinčl Zero (Cycle) + phillipe (CFSN)
25 / 35kn – limitiran broj ulaznica u pretprodaji je preko Entrio.hr-a.

Vrlo nisku cijenu ulaznice omogućio je Austrijski kulturni forum.

FLO REAL (Mahogani Music)

Počevši kao dio poznatog Dub Cluba u Flex Clubu te kao warm up legendarnih Kruder & Dorfmeisterovih G-Stone mjesečnih večeri, Flo Real se 2010. pridružuje Mahogani teamu i postaje ni manje ni više već Moodymanov aka Kenny Dixon Jr. tour manager i support DJ. Za Novu godinu imala je čak dva nastupa. Prvi u New Yorku, a odmah nakon na izvrsnom Tulumu u Mexicu. Ove godine nastupiti će na Dimensions Festivalu u Puli i na Soundwaveu u Gardenu, ali nastup u Festivalu tolerancije je ipak njen premijerni nastup u Zagrebu. Očekujte najbolje što soul, boogie, funk, disco, house i old school hip-hop mogu ponuditi.

Kompost 3 (Laub Records)

Nekoč davno bečki cimeri, danas prava jazz atrakcija. Divan, inventivan, progresivan i izuzetno zabavan Kompost 3 postaje jedan od glavnih austrijskih muzičkih izvoza, a za svoj rad 2014. godine biva okrunjen s dvije izuzetno cjenjene nagrade kao što su Bremen Jazz Award i BAWAG P.S.K. Next Generation Jazz Award. Oni svoje instrumente koriste na vrlo maštovit i nekonvencionalan način te svojim nastupima prkose klasičnim jazz standardima. Vlastitu glazbu predstavili su od Češke do Mexica na najboljim svjetskim “ne samo jazz” festivalima.

Karavan Familia (EMI)

Karavan Familia je ciganska glazbena skupina iz Mađarske koja svira tradicionalne glazbene aranžmane s individualnim efektima i zvukovima. Prava ciganska atmosfera s nešto Mississippi bluesa, flamenca, rumbe i istočnim korijena. Oni su prava pravcata obitelj koja želi popularizirati i sačuvati umjetničku i ljudsku vrijednost ciganske kulture. Njihov cilj je osvježiti cigansku folk glazbu spajajući tradicionalne i popularne elemente u svojoj glazbi.

Jewsers

Jewsers je klezmer sastav osnovan 2002. god. u okviru Židovske općine Zagreb i jedini je klezmer sastav na ovim područjima. Osim sto su predstavili klezmer hrvatskoj publici, kritika ih je prepoznala kao interesantne, inovativne i jedne od kvalitetnijih sastava u Hrvatskoj. Svoju popularnost duguju brojnim nastupima i to na razlicitim muzičkim scenama: od Dubrovačkih ljetnih igara do B. P. cluba, od uličnih festivala do Dvorane HGZ i turneje u Izraelu. Glazbu Jewsersa nije lako opisati. Svoj stil nazivaju globalni klezmer, a to su američki, balkanski, bliskoistočni i istočnoeuropski klezmer stopljeni zajedno, začinjeni jazzom, ciganskom glazbom, hrvatskim folklorom, rock i latino ritmovima te s puno improvizacije. 2003. godine Anubis records izdao je njihov prvi album Jewbox.

Goulash Disko DJs (Iva & Yves)

Goulash Disko večeri pokrenuli su Iva Kvakić i Yves Taquet 2011. godine u Dublinu. Vizija večeri uvijek je uključivala kombinaciju world glazbe s elektroničkom glazbom i pratećim plesom te nastupima raznih izvođača, dekoracijama, hranom i pićem. Goulash Disko je bilo mjesto za otpuštanje kočnica, gdje bi publika plesala s DJ-ima i plesačicama na pozornici, pa nije ni čudo da su u roku od 3 mjeseca rasprodali klub i privukli preko 600 posjetitelja. Klupska priča pretvorena je u prvi ljetni festival financiran putem crowdfundinga, koji će se ove godine ponovno održati na Visu.

M.I.L.E.
Muzika Iskrena Leteća Energija

DJ-anjem se počeo baviti krajem 90-tih, čime se i danas aktivno i uspješno bavi. Svoj nastup prilagođava publici, situaciji i mjestu. M.I.L.E. je stilski vrlo raznolik te uspješno u cjelinu spaja glazbene stilove kao što su: funky breaks, house, nu disco, nu funk, glitch hop, drum & bass, afro beat, ethno fusion, nevergreens, te njegovi energični nastupi ne ostaju nezapaženi.

phillipe (CFSN)

phillipe je jedan od osnivača CFSN-a. Organizator je Illectricity festivala, festivala audio-vizualnih umjetnosti, suorganizator FRüHSTüCK i phillitchevanje klupskih večeri, te koordinator i promotor glazbenog programa Festival tolerancije (JFF). Sate ponekad provodi producirajući vlastitu glazbu, remiksirajući tuđu ili slagajući sound design za neke druge mlade vizualne kreativce, samo mu vrijeme ne teče u korist, a dani su kratki. Po glazbenom zadatku gostovao je u mnogim klubovima od Istanbula, preko Balkana do Budimpešte, Graza, Praga sve do Wroclawa u dalekoj Poljskoj. Česti je gost i najvećih glazbenih festivala u ovom dijelu Europe. Po službenoj dužnosti posjetio je: najstariji dnb festival u ovom dijelu Europe – Broken Balkanz u Bugarskoj, Exit Festival, Share Festival, MAD Festival, Elevate Festival, Republika Festival u Rijeci, Hartera, Echo, Soundwave Croatia, Dimensions i Outlook u Puli, Unknown u Rovinju, Hideout, Terraneo, The Garden Festival, Špancirfest, te mnoge druge.