Čekaonica s nacrtanim vratima - neće Srbija nikad u EU - Monitor.hr
08.03. (15:30)

Na putu je minsko polje "Priznanje Kosova"

Čekaonica s nacrtanim vratima – neće Srbija nikad u EU

Tvrđava Europska unija je godinama zatvarala jedna po jedna vrata, da bi na vanjskim zidinama ostala otvorena jedino još ona – nacrtana… Izložena bočnim vjetrovima koji ljuljaju i njezine same temelje, Europska je unija pod dirigentskom palicom Angele Merkel odavno odustala od nekadašnje velike ideje u svakom pogledu ujedinjene Europe. Kada valja spašavati samu Europsku uniju, nikome više ne smeta što u njezinom tkanju zjapi mala balkanska rupa – piše odličan tekst Nemanja Rujević za Deutsche Welle.Slične vijesti

Danas (23:30)

Martin Luther Kreg

Josip Kregar: Ja, nevjernik, želim pohvaliti protestantizam!

Kregar se oduševio knjigom o 500 godina protestantizma u Hrvatskoj: “Kako su oni opstali? Kako ćemo mi opstati? Mi, skloni cinizmu i kritici, a ne slijepoj vjeri, mi koji vjerujemo u pozitivno znanje i volimo osporavati dogme? Vjerojatno samo tako da cinici i skeptici poštuju one koji slijepo vjeruju i ne smatraju ih zatucanima i farizejima, ali i obratno, da vrijednosti i etika nisu potekle samo iz vjere, već iz iskustva da nije neprijatelj onaj tko ne vidi svijet tvojim očima”.

Danas (18:30)

Ludokošuljaši

Basara: Saborna ludačka košulja

Za ovo razvaljeno društvo, sa sve njegovim samoproglašenim „boljim“ delom, najbolje rešenje bi bilo da mu se navuče kolektivna ludačka košulja i da se podvrgne kolektivnoj medikamentnoj, potom i kolektivnoj psihoterapiji – piše Basara i teško je reći da je ironičan…

Jučer (23:30)

Čisti Pravobegović

Dežulović: Čisti hrvatski Zlatko Hasanbegović

Nastavlja se tako eksponencijalni raspad krajnje hrvatske desnice: nakon notornih pravaša, razmnoženih i podijeljenih na autohtone, čiste, Starčevićeve, Frankove, ove, one, i uopće sve našem jeziku poznate kombinacije riječi ‘Hrvatska’, ‘stranka’ i ‘pravo’ – kojih danas sad već ima toliko da se posljednja, po rednom broju, nazvala Hrvatska stranka prava 1861. – sad se po istom desničarskom načelu stao raspadati i Zlatko Hasanbegović – piše Boris Dežulović o bizarnoj hrvatskoj desnici.

Jučer (12:30)

Autori programa - Grunf i Iva Todorić

Ante Tomić: HDZ-ovci bi predsjednici pljeskali i klicali i da je izišla na pozornicu i čitala kontraindikacije kreme protiv gljivica

Nakon što je nanizala takvu hrpu otrcanih općenitosti kao što su razvoj, identitet, stav, pravednost, demokracija i sigurnost, nedostajalo je samo da se Grabar-Kitarović slavodobitno raskopča i ispod jakne pokaže majicu s natpisom: “Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti”. Doduše, ima dijelova koji podsjećaju i na self help, life coach, pilates, feng shui i gluten free mudrolije – Ante Tomić u Slobodnoj osvrnuo se na program KGK.

Ponedjeljak (15:00)

A koga briga

Klauški: Nije to bila pobjednička fešta, nego zamorna komemoracija…

Svi su se digli na noge kad je Kolinda Grabar Kitarović završila s jednosatnim izlaganjem svog programa. Bili su sretni što je napokon gotovo. Bilo je to neispirativno, dosadno, namješteno, neautentično. I dok se Kolinda sjetila spomenuti Franju Tuđmana tek u 55. minuti govora, više nikome nije bilo do pljeska. Najveći aplauz Kolinda je dobila kad je spomenula da će biti “vaša” predsjednica, govoreći o svim Hrvatima, ali obraćajući se zapravo svojim HDZ-ovcima. Najslabiji aplauz dobila je na obećanju kako će biti “glas protiv korupcije”. Bila je to naprosto kriva poruka za krivu publiku – piše Tomislav Klauški koji je jedina isprika zašto ovo prenosimo.

Ponedjeljak (14:00)

Aktualni trač

Jelena Veljača: Keanu Reeves ima curu, i ona izgleda kao normalna osoba. Zašto nas to toliko uznemirava i uzbuđuje?

Jelena Veljača emotivno komentira komentiranje partnerice Keanu Reevesa na internetu. Da li i vas to uznemirava i uzbuđuje? Feminizam u koji ja duboko vjerujem kaže da je posve svejedno tko s kim hoda, pa tako doista mislim da bi Keanu bio jednako vrijedna ljudska jedinka i da je odabrao manekenku za donje rublje Victoria Secret, to su predivne žene, zaboga. Ali ne mogu vjerovati da je šokantno što pedesetpetogodišnji glumac iz blockbustera hoda sa ženom koja ne upotrebljava botox.

Ponedjeljak (10:30)

Vedrana Rudan – tri za jednu

Tri teksta u jednoj najavi. U prvom se žali da ju njena Rijeka, skora prijestolnica europske kulture, nije pozvala da sudjeluje u pisanju priča (nisu pozvali ni drugu Riječanku Slavenku Drakulić, mnogo veću autoricu od nje, kaže Vedrana). “Da sam fina dama prešla bih preko njihovih pizdarija, “oprostila” im neznanje i bahatost i ne bih ih poslala u kurac. Eto, nisam takva…” Drugi tekst je poziv na promociju njene knjige “Ples oko sunca”. A treći je raznježeni izvještaj s te promocije.

Ponedjeljak (10:00)

Basara: Slike i prilike

Hajde da se malo odmorimo od tutumračenja po bespućima srpske politike (ne)ozbiljnosti, subota je dan za kulturu, zašto je ne bismo posvetili kulturi novinske fotografije. Novinske slike – htele ne htele (a najčešće hoće) – sve nekako izjednače. Poistovete babe i žabe. Zapandrče, recimo, sliku patrijarha Pavla, ispod uture sliku raščepljene Cice, kriterijumi s vremenom opadaju, pa sasvim nestanu, sve to ide subliminalno, neosetno, a naročito neosetno ide u Srbiji čiji žitelji u otupelosti ne osećaju ni nabijanje Sebastijana u mozak. Koliko Srbi ne vole promene, čak i kad ih se ništa ne tiču, pokazala je promena moje nadfamozne slike… piše povodom promjene svoje fotografije uz kolumnu Svetislav Basara.

Ponedjeljak (09:30)

O impresivnom komadu balvana

Dežulović: Legenda o legendarnom Rođi

Legendarni Rođo dobio spomen-ploču! – glasio je naslov u nacionalnim novinama. Malo ih je ostalo koji bi se na ovaj svečani dan usudili remetiti nacionalni pijetet i pitati po čemu je taj Rođo – uopće poznat: zbog čega je dakle Stjepan Spajić zapravo tako legendaran?… ‘Mi ćemo uvijek biti etnički čisti klub! Dok sam ja predsjednik, kod mene Srbi neće igrati! U mom klubu neće igrati ni Srbi ni pederi, a Crnci mogu jedino ako su katolici!’ ponavljao je tih dana legendarni Rođo… I malo što će sutrašnjim kulturnim antropolozima reći o izumrlom narodu Hrvata više od činjenice da im je Rođo bio legenda. Ako su zaista zbog takvih legendi umirali od smijeha, zaključit će znanost, moralo je to biti u teškim mukama – piše Boris Dežulović još jednu legendarnu kolumnu za Novosti.

Ponedjeljak (07:00)

Klauški: Govor će mu biti ‘najmoćnije oružje’. Za prodavanje magle

“Moje najmoćnije oružje bit će moj govor”, poručio je sa subotnjem skupu u Tvornici i pokazao da još uvijek ima govornički žar. Pola sata stajao je za govornicom, bez blesimetra i papira, i redao poruke koje bi trebale biti okosnice njegove predsjedničke kampanje. I zvučao je odlučno, kompetentno, angažirano, motivirano. Međutim, ne samo da je govor bio njegovo oružje samouništenja, već je često šutio kad je trebao govoriti – komentira Tomislav Klauški za 24 sata.