Dežulović: Jedno protupitanje za debile - Monitor.hr
23.06. (23:30)

U zdrav mozak

Dežulović: Jedno protupitanje za debile

Danas – kad modernom hrvatskom demokršćanskom centru za formiranje parlamentarne većine treba minorna, folklorna ekstremna desnica – dosad bizarne i rubne folklorne teme tiho su i neprimjetno postale dijelom javnog diskursa. Moralna, društvena i zakonska neprihvatljivost pobačaja za silovane žene ili djevojčice pri tom ne samo da je javni diskurzivni mainstream, već sama središnja tema predizborne kampanje – piše Boris Dežulović.


Slične vijesti

Prekjučer (10:33)

Nema problema

Dežulović: Učenje Njemačka o veličanstveno uspjeh košarkaški klub Jugoplastika

Boris Dežulović o Adidas reklami: Ono s čim imam problem nema veze s marketingom njemačke korporacije, već više sa splitskim i hrvatskim, hm, automarketingom. Ovdje, naime, nisu popizdili na kazahstanski pristup Splitu i Hrvatskoj, nisu popizdili ni na stereotip zapuštenog, izbrijanog mužjaka, ni na njegov jagshemash ‘nema problema’, ni na njegov jagshemash ‘u pičku materinu’, već na Paška kao basketbaliju koji jede ćevape s ajvarom.

Subota (09:30)

Umro sam, al' sam živ

Pravoslavlje u Tenesiju

Neću reći da je sistematsko i dobro isplanirano uništavanje novinarske profesije u Srbiji konačno dalo rezultata ili pokazalo posledice: rezultate je, naime, dalo još pre trideset godina, a posledice pokazalo za vreme poslednjih balkanskih ratova. Ovde je reč o nečem potpuno drugom. Da, trećem, ja se izvinjavam: o temeljitom i potpunom redefinisanju novinarstva kao takvog. Teoriju je iznela sama gospođica Jovana, objašnjavajući sutradan u sopstvenoj emisiji i svoga “protojereja-staforda”, ali i “Njegovu svetlost” koleginice Biljane i ostale dragulje postirinejskog jezičnog haosa: “Ko radi taj i greši”, autoritativno kaže Jovana. “Kad neko mnogo greši, znači da mnogo radi.” Piše Boris Dežulović za Novosti

25.11. (00:30)

Kolumna sjećanja

Dežulović: Ubojstvo iz nehata s predumišljajem

Ovako odoka, kao epidemiološki laik, vidim samo dva moguća objašnjenja: ili je katastrofalni porast zaraženih i umrlih izravni rezultat Vladine relaksacije epidemioloških mjera za protokolarne i svečane potrebe „određene situacije“ u Vukovaru, ili nema nikakve veze s tim… U ovom trenutku, dakle ili će biti raspisani izvanredni izbori, a predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite završiti na sudu, ili ćemo opet svi u noćne klubove, kafiće, restorane, konobe i kina, na koncerte, utakmice, kazališne predstave i ostale one, kako se zovu, „određene situacije“osvrće se Boris Dežulović na dvostruka mjerila vlasti.

20.11. (21:30)

Zločesti brat blizanac

Dežulović: Disko Ntinuitet

Volio bih biti u sudnici kad predsjednik HČDZ-a Andrej Plenković bude objašnjavao časnom sudu kako njemu i njegovoj stranci ne pada na pamet platiti osamnaest milijuna kuna, jer je njegov HDZ jedan sasvim drugi HDZ. Da ga čujem kako će i na sudu kurčevito reći: No way! Džabe odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković svi pravni fakulteti, debele knjige i golemo iskustvo, da je bilo Plenkovićeve pameti, već na prvom ročištu, kad ga je sutkinja pitala: Jeste li vi Ivo Sanader?, trebao je samo reći: No way, ja sam drugi Ivo Sanader, piše Boris Dežulović.

13.11. (23:30)

Ozbiljna situacija i određena situacija

Dežulović: Živjela određena situacija!

Postoje određene situacije, svi znamo što je Vukovar, izjavila je dr. Markotić. Naravno da znamo. Grad na sjeveroistoku Republike Hrvatske, najveća hrvatska luka na Dunavu, gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište Vukovarsko-srijemske županije, ali kakve to ima veze sa svjetskom pandemijom Covida-19? Zagreb je, metnimo, gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište cijele Republike Hrvatske, pa su inspektori svejedno na koncertu Pipsa u Muzeju suvremene umjetnosti brojali posjetitelje i odrezali organizatoru trideset somova kazne, piše Boris Dežulović.

11.11. (00:30)

Dežulović: Kako sam postala sestra Lujza

Samostani u Hrvatskoj neka su vrsta programa za zaštitu svjedoka. Crkva u Hrvata jedina je institucija jača od Ministarstva financija, Porezne uprave, Fine, odvjetničkog ureda Hanžeković i B2 Kapitala, svejedno jesi li ostao dužan stotinjak kuna ili poubijao stotinjak civila, žena i djece: samo se pojaviš na vratima s preporukom svog župnika, ostaviš na porti odjeću, dokumente i cijeli svoj prethodni civilni život, i već od sutra de facto više ne postojiš, sada si časna sestra Janja, klanjateljica Euharistijskog Srca Isusova – predlaže Boris Dežulović rješenje za probleme oko dugova, kriminala ili čega već.

07.11. (19:30)

Kolumna šampiona

Dežulović: Ono kad su Wolvesi Stana Cullisa i Hajduk braće Matošić bili “prvaci svijeta”

Boris Dežulović u novom tekstu za Telesport ponovno odlazi u prošlost i početak Lige prvaka: Zašto Wolverhampton Wanderersi i splitski Hajduk nisu mogli igrati prvi Kup prvaka? Možda zato što Hanot i puritanci iz L’Equipea nisu voljeli ratnički Cullisov kick and rush proleterskog Black Countryja, kojega su u Engleskoj podrugljivo zvali ‘Popaj-nogomet’, a možda i zato što su ih se bojali? Možda i zato što je Bearina i Vukasova Jugoslavija te godine izbacila Francusku sa Svjetskog prvenstva u Švicarskoj, pa u Kupu prvaka nisu željeli najjačeg jugoslavenskog predstavnika?

07.11. (13:30)

Turbo-treš je mila majka

Dežulović: Danilo Kič

Boris Dežulović u Novostima se osvće na iluziju iluzije, i to loše napravljenu, a što to točno znači morat ćemo sami smisliti: Danilo Kiš u studiju Pink televizije, usred ‘Ami Dži šoua’ – ništa subverzivnije srpska alternativna scena nije videla još otkako je Aleksandar Vučić na Vračaru otkrio spomenik Kišovu drugu Borislavu Pekiću… Stao sam i sopstvenim očima ne verovao.

06.11. (20:30)

HTV stvarnost

Dežulović: Bitka za vukovarski Vodotoranj

Boris Dežulović za N1: Ako je vjerovati slavnoj Hrvatskoj televiziji, ako se ono čega nije bilo na HRT-u zaista nije ni dogodilo – ako je dakle svečano otvaranje vukovarskog Vodotornja zaista bilo ranije snimljeno, dakle namješteno, režirano i montirano – je li onda ranije snimljen, namješten, režiran i montiran bio i pad Vukovara 1991.? Ili je možda ranije snimljeno, namješteno, režirano i montirano bilo povijesno potpisivanje Erdutskog sporazuma, mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja i vraćanje Vukovara u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske?

30.10. (15:30)

Lockdown komentara

Dežulović: Dobro jutro, kolege

Ne postoji zakonska, profesionalna ni uopće ikakva druga obaveza izdavača i urednika da objavljuju komentare ispod tekstova na internetskim portalima. Komentare pod svoje tekstove ne samo da posve dobrovoljno, pri zdravoj pameti omogućuju, dopuštaju i objavljuju, već ih i ustrajno potiču. To je sve. Za govor mržnje u anonimnim ili neanonimnim komentarima na portalima odgovorni su samo i isključivo vlasnici i urednici tih portala. Ne krivi, već odgovorni, piše Boris Dežulović o akciji HND-a.