Dežulović: Tekst inteligencije - Monitor.hr
25.12.2020. (20:30)

Anti-junaci našeg doba

Dežulović: Tekst inteligencije

Novinar na press konferenciji namjestio im je čisti penal – toliko očito da sam bio uvjeren kako je pitanje dogovoreno, za još jednu demonstraciju isprazne ceremonijalne solidarnosti – a dr. Capak i dr. Markotić nakon svega hladnokrvno su odgovorili da će, naravno, za Božić na ponoćku, gotovo se i uvrijedivši da ih to uopće pita. Vjerojatno zbog maske na licu, nema zbog čega drugog, umjesto građana pljunuli su sami sebe u usta – piše Boris Dežulović.


Slične vijesti

Prekjučer (17:00)

O mrtvima...

Boris Dežulović: Smrt i sloboda

Umro je Milan Bandić, jedini čovjek u urbanoj povijesti svijeta koji je bio toliko omiljen da je šest puta biran za gradonačelnika jedne ozbiljne metropole, a po kojemu se u njegovu gradu – osim jednog mirogojskog groba – nikad ništa neće zvati. Proći će i ovih par dana komunalne žalosti i velikih, sve najboljih riječi o pokojniku, nakon čega će se prijatelja, rođaka i kuma iz provincije svi odreći, ili barem svi važni: njegova će hipoteka postati preteška za bilo čiju i bilo kakvu ozbiljnu političku ambiciju, i Zagreb će na koncu ostati jedini grad na svijetu bez spomenika, trga ili ulice s imenom čovjeka koji je gradom vladao više od dvadeset godina, dvostruko duže od drugog najdugovječnijeg gradonačelnika. I u takvom jednom kratkom epitafu bilo bi sažeto po prilici sve što treba ostati zapamćeno o Milanu Bandiću, njegovu gradu i državi kojoj je to bila metropola… no, poanta posvete Borisa Dežulovića je druga. E sad, koja? Nije klikbejt, već nećemo spoilati, a i uzrečica kaže “Ništa osim dobrog”.

Petak (22:30)

Oda majstoru lake iskrene rime

Dežulović o Balaševiću: Svatko je imao svoju pjesmu i svaka je bila zajednička i svačija

Đorđe Balašević bio je majstor tog starog zanata, najveći kojega smo imali. Ni kod jednog drugog autora rime nisu zvučale tako lagane i nenametljive, organski srođene, kao da jedna bez druge te riječi nikad nisu ni postojale. I nikad trivijalne i prvoloptaške, nikad jeftine kineske kopije i šareni svjetleći displeji, ali još nikadije velike, teške i gorde riječi: tek male, obične i svakodnevne, koje su u njegovim pjesmama postajale filigranski izrađeni zupčanici starinskih ura za novo vrijeme – piše Boris Dežulović.

17.02. (00:30)

Lyinmundson

Dežulović: HDZ Llanfairpwllgwyngyll

Odlični Dežulović još se oporavlja od gostovanja HDZ-ov kandidata za zagrebačkog gradonačelnika kod Stankovića: Samo tako, kao da izgovara vodostaj Drave kod Donjeg Miholjca ili temperaturu zraka u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu, Davor Filipović mrtav je hladan izrekao najbezočniju i najbesmisleniju laž u cjelokupnoj povijesti ljudskog glasovnog komuniciranja, laž tako kolosalnu i ultimativnu da se, eto, stoljećima vjerovalo kako ju je nemoguće zapravo do kraja izgovoriti.

12.02. (20:30)

Sam sebi zabio

Dežulović: Predsjednik potpisao javni poziv na silovanje – njega samoga

Boris Dežulović komentira posljednju Milanovićevu provalu: Ako je seksualno nasilje, kako nadmeno baljezga predsjednik Republike, “uvijek bilo i ostat će klasno-statusno uvjetovano, odozgo prema dolje, nikada obratno”, onda je u suprotnom pravcu, odozdo prema gore, iz niže klase ili statusa prema višem, po definiciji nemoguće. Ili, da citiram samog predsjednika, “nikad obratno”. U takvoj Milanovićevoj osebujnoj marksističkoj definiciji seksualnog nasilja njega mogu silovati samo Vladimir Putin ili Joe Biden, dobro, i Angela Merkel, ali čak i tada – eto divne Milanovićeve poante – navodni incident u podrumu Putinove palače na Krimu svakako “ne bi bio nešto što bi nas trebalo zanimati”.

10.02. (00:30)

A da nisu to četnici skriveni u podzemnim bunkerima?!?

Dežulović: Tajna banijskih rupa

Češkaju se po mozgovima znanstvenici pokušavajući dokučiti jesu li te zlokobne jame rezultat specifične geološke građe ili sastava tla, a rješenje im, pitaju li mene, cijelo vrijeme pred nosom. Stvar je, naime, samo u tome da je Hrvatska šuplja – piše Dežulović nakon što je pogledao Otvoreno.

05.02. (21:30)

Hrvatski potrošač

Boris Dežulović: Banja Luka Burilović

Nakon što je diplomirao na čuvenom Univerzitetu za poslovne studije, u rekordnom roku položivši desetak ispita – nije poznato jesu li među njima bili i latinski jezik i ples oko šipke, a danas je nemoguće provjeriti, jer se po neobičnoj stoljetnoj tradiciji sveučilišta gazda Rade diplomski radovi nakon nekog vremena uništavaju – Luku je, što da vam kažem, baš krenulo: najprije je postao predsjednik uprave Sladorane Županja, a onda i sam predsjednik Hrvatske gospodarske komore, član nekoliko odbora, potom član nadzornih odbora HBOR-a, Ine, Podravke i Badela, te Uprave Fonda za zaštitu okoliša… Njegova je izvrsnost teška šezdeset hiljada kuna. Priznat ćete, nije loše za tipa koji se školovao kat ispod škole za ples oko šipke – piše Boris Dežulović.

02.02. (22:30)

Kad je Hrga gud gaj

Dežulović: Poučna priča o Popaju iz Petrinje

Kolumnist N1 traži pouku u priči o hrvatskom branitelju  i ljudima koji su mu donirali kućicu: Život je kurvin sin, to zna svatko tko se barem jednom rodio. Znao je to i junak ove poučne priče, Zvonko zvani Popaj, naravno da je znao – život ga, ono što se reče, nije mazio, i nije bilo prvi put da ga je carski zajebao – ali ovaj put mu ga je baš zavukao.

30.01. (22:30)

Hajdučke priče i dinamično rivalstvo

Dežulović: Pijana maksimirska noć

Otkako je, međutim, Republike Hrvatske — otkako je, eto, slavnog tridesetogodišnjeg vječnog derbija HNL-a — Dinamo je ipak mrvu uspješniji. Prema ljetopisima Hrvatskog nogometnog saveza Zagrepčani su u stotinu i dvadeset jednu utakmicu zabilježili pedeset i devet pobjeda, samo dvadeset pet više od Splićana, a gol razlika je dramatično tijesnih 173-117, jedva plus pedeset šest za Zagrepčane. Kako pak HNL u toj statistici vječnog derbija protuzakonito računa i utakmice malog seoskog HAŠK-Građanskog i slavne, jedine nam i vječne Croatije, pretpostavljam da samo administrativnim previdom nisu uračunate i utakmice Dinamovih kuglača: u tom slučaju, naime, s onih katastrofalnih 94-152 na Maksimiru 1946., ukupna je gol razlika u vječnim derbijima ipak plus dva u korist Hajduka. Piše Boris Dežulović za Telesport

29.01. (15:30)

Zbogom Miri

Boris Dežulović: Helena, žena koje nije bilo

Boris Dežulović kolumnu u Novostima posvetio je Miri Furlan: Mira Furlan jedina nije birala svoj put. Kako je u intervjuu pod naslovom “Mira, žena koje ima” proročanski rekla 1990., nijemo se nadglasavajući s vatrometom i kravalom “demokratskih promjena”: Sve sa Helenom događa se mimo njene volje, za sve što se s njom i oko nje zbiva ona ne snosi nikakvu krivnju. Te noći, kad je s punte Farosa otplovila zvjezdanim morem u namreškano nebo, posljednji put smo vidjeli Helenu.

27.01. (20:30)

Premijerova antena

Dežulović: Mitovi i agende o Andreju Plenkoviću

Boris Dežulović opisuje scenu – premijer kod psihijatra: U ljeto 2016., nakon izvanrednih izbora sastavio je vladu, i prvu večer, točno se sjeća, sjedio je sa suprugom i gledao na televiziji Supertalent, kad odjednom, ovako, fiju!, iskočile mu iz sljepoočnica antene, upalili se filteri u glavi i radar uhvatio signal medijskog spina o takozvanoj “velikoj koaliciji” HDZ-a i SDP-a. Točno tri sekunde kasnije shvatio je da se radi o agendi kojom mu mediji rade o glavi. Sve otada, nije prošlo mjesec-dva da mu antena ne bi dojavila novinarsku hajku i medijsku histeriju, a filteri i radar u glavi prepoznali agendu.