Dežulović: Vrijeme silovanja, vrijeme ubijanja - Monitor.hr
18.06.2019. (23:30)

Bogovsko klanje

Dežulović: Vrijeme silovanja, vrijeme ubijanja

Siluje se tu, ubija, kolje, čereči, komada i kamenuje, i djevojčice i dječake, i žene i starčad, sijeku se uši, režu dojke i kopaju oči, puštaju divlje životinje da trgaju žive ljude i vrane da im kljucaju utrobu, ubijaju se cijeli gradovi i istrjebljuju narodi, krvi je i suza do koljena na svakoj stranici – piše Boris Dežulović o ovoj jednoj poznatoj knjizi, potaknut reakcionarnom inicijativom ‘Stop neprimjerenoj lektiri’ koja bi iz škola izbacila Harukija Murakamija, Kristiana Novaka, Olju Savičević Ivančević i Slavenku Drakulić.


Slične vijesti

Prekjučer (08:00)

You've got a corpse in a car, minus a head

Dežulović: Pulp Faction

‘Život je pun pukotina, no kroz te pukotine prodire svjetlo. Prihvatite ih i iskoristite za vlastiti rast!’ zaključio je HDZ-ov guru protuintuitivnih mikrotrendova, a jednom se Plenkovićevu ministru, vele svjedoci, na te riječi posred čela rastvorilo Treće oko. I već sutradan, prihvatio ministar u rodnom selu napuklu jednu staru kuću kao ćaćinu, prihvatio svaku pukotinu na njoj i iskoristio ih za vlastiti rast, pa trošni kućerak preko noći izrastao u dvoetažnu vilu s bazenom – piše ludi Boris Dežulović o problem-solvingu i Mr. Wolf doktrini u HDZ-u.

12.02. (00:30)

Blablalović

Dežulović: Bla bla Hrvatska bla bla 2020

Hahahahahahahaha… Sjajna Dežulovićeva nova kolumna, o aktualno-političkim zbivanjima: Bla bla premijer Plenković bla bla ministar Milan Kujundžić bla bla ministar ministar bla bla bla rekonstrukcija Vlade bla bla bla rekonstrukcija stranke. Bla bla – truć truć. Bla bla truć truć izbori bla bla truć truć Vaso Brkić: bla bla Davor Ivo Stier, bla bla Ivo Penava, truć truć ovo ono bla bla. Bla bla Brkić bla bla koalicija bla bla MOST bla bla HNS, truć Plenković. Bla bla bla!, bla Brkić. Bla bla Gordan Jandroković truć truć Penava bla Vukovar bla bla truć truć. Boris Dežulović na N1.

06.02. (17:30)

Sigurno im se ne treba vjerovati

Dežulović: Vicevi o hrvatskim policajcima

Ima takvih viceva o hrvatskoj policiji koliko hoćete. Ovo je, recimo, bio onaj kad se ruski ministar hvalio se kako policija u Rusiji organiziranu bandu pljačkaša banaka uhvati prije nego stignu napustiti grad, američki ministar uzvratio kako policija u Americi organiziranu bandu uhvati i prije nego uopće krenu u pljačku banke, a hrvatski ministar odmahnuo na sve to rukom, hvaleći se kako u Hrvatskoj policija čak i pljačku sama organizira – piše Dežulović o slučaju poduzetnika kojeg su ucjenjivali – (bivši) policajci.

03.02. (20:00)

Pozorište u kući

Dežulović: Na ulicama grada Čikaga

‘Radovan III’ bila je kultna predstava moje generacije, potezalo se zbog nje vlakom u Beograd, a čuvena videokazeta s gotovo trosatnim uprizorenjem iz 1983. presnimavala se i dijelila sve dok kopije kopijinih kopija nisu postale potpuno negledljive: nama nije bilo važno, jer cijeli komad i sve genijalne Radmilovićeve replike i improvizacije odavno smo već znali napamet. Znali smo tako – i dandanas napamet znamo – i Radovanov monolog o njegovu idolu Džordžu, ‘najvećem bludniku grada Čikaga’, junaku Radovanove omiljene televizijske serije o pljačkašu banaka kojega ulicama grada Čikaga juri šesnaest hiljada policajaca. Kakve veze, međutim, Radovan III i slavni Džordž, ‘najveći bludnik grada Čikaga’, imaju s pričom o državnim stanovima u Borovju? Čekajte da čujete. – E, pa, počujte što je dalje pisao Boris Dežulović u Novostima, a ovdje vam je i trosatna predstava Radovana III koju spominje.

27.01. (11:30)

Doba avangarde

Dežulović: Kako sačuvati njegovu ljubav

Razumljiv je nadmoćni podsmijeh kojim naše vrijeme čita nekoć popularne ženske priručnike za spašavanje brakova i čuvanje muževa… Čitajući takav blesavi vintage priručnik, primijetit ćete, međutim, kako vam se nadmoćni podsmijeh ukiselio. Odjednom, naime, submisivne ženske sedamdesete izgledaju poput feminističke utopije… Odjednom, eto, nije tekst iz „Adama i Eve“ taj „koji nije dobro ostario“, već se loše ostarjelim – i to jako loše ostarjelim – ispostavlja moderno društvo sagrađeno šezdesetih i sedamdesetih, kada je emancipirana žena iz ilustriranih revija učila kako se osvetiti muškarcu koji je zanemaruje… odličan (a nego kakav) komentar Borisa Dežulovića na svježu objavu donjeg teksta na Indexu iz časopisa Adam i Eva iz 1972. kakve inače donosi Yugopapir. I kako to izgleda u kontrastu sa presudom (bi)jednom županu i tumačenjem grešnosti žene u Glasu koncila.

26.01. (00:30)

Srećom popločane

Dežulović: Zlatne devedesete

Ni serija o Generalu, ni ona o Predsjedniku nisu ništa novo. Istinska inovacija, za koju je trebao protok od trideset godina, jest ta da je nacionalna mitologija konačno uspostavljena kao suvremena povijest, a u fantastičnom obratu sve što smeta njenoj ‘nespornoj čistoti’ uspostavlja se kao – mitologija. I to, za svaki slučaj, velikosrpska – piše Boris Dežulović nadahnut, ne samo, Vrdoljakovim ‘Generalom’.

20.01. (12:00)

Beskrajan tjedan

Dežulović: Sjećate li se izbora?

Sve što se dogodilo u prvom tjednu nakon tih prijelomnih, povijesnih izbora, jednako bi se, naime, dogodilo i da je na izborima pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, baš kao što bi se sve u proteklih pet godina jednako dogodilo i da je predsjednik bio Ivo Josipović: najzad, i sve što će se dogoditi u ove dane za pet godina, jednako bi se dogodilo i da su one historijske nedjelje pobijedili Nedjeljko Babić ili Ivan Pernar… Ova Republika, shvatili ste valjda u ovih desetak dana, ako ne u proteklih trideset godina, nepopravljivo je pokvarena, i kamo lijepe sreće da je – kako onomad reče jedan prodavač usisavača – riječ o ‘slučajnoj državi’, u kojoj bismo se barem mogli nadati da kakvim čudesnim slučajem proradi… piše Boris Dežulović za Novosti.

15.01. (00:30)

U muci se poznaju mladci

Dežulović: Heroji i ubojice

Piše Dežulović o splitskim dilerima i mladiću kojih ih je ubio: “Nekad, narodni heroj nam se zvao Vinko Paić Ožić, i bio je dvadesetineštogodišnjak koji je nabavio oružje da u najvećem ratu u cjelokupnoj ljudskoj povijesti stane na pobjedničku stranu. Negdje u tom dugačkom međuvremenu herojima smo, međutim, proglasili Vinkove ubojice, pa nam se u takvom raspadnutom, nasilnom i disfunkcionalnom društvu narodni heroj danas zove Marin Ožić Paić, dvadesetineštogodišnji neki torcidaš, huligan i sitni kvartovski diler”.

13.01. (08:00)

Dežulović: Spasimo srpske svetinje!

Sve kad bi spornim crnogorskim zakonom veličanstveni Ostrog i bio prepisan Đukanovićevoj mafijaškoj državi, sve i kad bi ga podgoričke vlasti prodale British Museumu u Londonu, ne bi čudesni Ostrog najebao gore nego što je najebao ovako, pod brigom i pažnjom rođene Srpske pravoslavne crkve – piše Boris Dežulović za Novosti.