Đikić: Laž, besramna laž i stilistika - Monitor.hr
07.02. (19:00)

Za tri i pol mjeseca dobiješ na uvid cijelu arhivu SMS-ova

Đikić: Laž, besramna laž i stilistika

U srijedu je parlamentarna većina izglasala izbor Turudića, ali on će na preuzimanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika pričekati do kraja svibnja, kad istječe mandat Zlati Hrvoj-Šipek, pod uvjetom da nestrpljiva većina ne smijeni Hrvoj-Šipek prije kraja mandata. Što će se – osim, po svemu sudeći, predizborne kampanje – događati tokom ta tri i pol mjeseca? Koliko će još kompromitirajućih podataka izići o izabranom glavnom tužitelju? Što ako nadležna tijela u sudstvu pokrenu disciplinski postupak protiv Turudića kao suca?

U dosad objavljenim porukama, međutim, nije problematično samo to što je prokazana Turudićeva sklonost hladnokrvnom laganju kad je riječ o odnosu s gospođom Pleslić. On ju je obavještavao o istrazi koja je protiv nje vođena 2014. i 2015., istrazi koja se ticala načina na koji je svojoj obitelji priskrbila državne stambene kvadrate u Kninu, činili su usluge jedno drugome, imali su “svoje” sutkinje, ona je – zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem – lobirala u HDZ-u za njegov novi mandat na položaju predsjednika zagrebačkog Županijskog suda… Ivica Đikić za Novosti.


Slične vijesti

22.03. (17:30)

Propucan Turudićev auto, on psovao novinarima

Prema informacijama kojem su Jutarnjem potvrđene iz više izvora, za sada se ne zna ni tko mu je ni kada propucao vozilo. Naime navodno je Turudić, kad je bio u Virovitici, uočio oštećenja na automobilu te ga je, ne znajući kako su ona nastala, odvezao u servis. A onda su automehaničari u vozilu pronašli dva zrna, pa je postalo jasno da je netko pucao na njegovo vozilo. Turudić ima dva automobila, manji Volkswagen i Audi Q5. Navodno mu je propucan Q5. Policija je pokrenula istragu. Tportal Novinari 24sata nazvali su Turudića i pitali je li istina da mu je propucan auto. Rekao im je: ‘Zbogom. Zbogom.’ Kad su ga pitali zašto, odgovorio je kratko: ‘Boli te k…’. Potom je poklopio slušalicu.

12.02. (09:00)

Sami balvani

Starešina: Pred glavnim državnim odvjetnikom Turudićem tek stoji dug i vrlo neizvjestan put

Istina, njegov život i druženja izvan sudnice odudaraju od sudačkih stereotipa, ali još nitko nije pokazao da je to utjecalo na njegove sudačke odluke. A vjerujem i da promjenu u DORH ne može uvesti neki blagi, sofisticirani gospodin koji poslije posla obilazi muzeje, a večeri provodi u molitvi. Potreban je netko tko je spreman baciti se u protivnički bunker. Turudić je dosad pokazao da ima tu dozu drskosti. njegov izbor u Saboru tek je prvi korak i iznad svega politička pobjeda Andreja Plenkovića nad Zoranom Milanovićem, u bitci koju nije smio izgubiti i čiji je intenzitet vjerojatno podcijenio. Višnja Starešina za Lider.

07.02. (18:00)

DORH, MI, FA, SO, LA, TI, DO

Gong: Plenković i parlamentarna većina ugrožavaju liberalnu demokraciju i vladavinu prava

Imenovanjem Ivana Turudića na čelo DORH-a, Andrej Plenković nastavio je zarobljavanje neovisnih institucija čime se ustrajno bavi od početka svog mandata, reagirao je danas Gong na Turudićev izbor na čelno mjesto DORH-a. Umjesto neovisne i nepristrane osobe, nastavlja Gong, glavni državni odvjetnik Turudić blizak je HDZ-u, prijateljuje s uskočkim optuženicima kojima odaje podatke iz istrage i s kojima “svojata” pojedine suce, što je znak za uzbunu o stanju pravosuđa. Udruga upozorava da novija sociološka i politološka istraživanja pokazuju da je upravo pravosuđe, uz političke stranke, institucija kojoj hrvatski građani najmanje vjeruju. Retorički se pita – kako graditi to povjerenje kada je za novog državnog odvjetnika izabrana osoba koja višekratno u javnosti ne govori istinu? H-alter

07.02. (17:00)

Uvijek protiv struje

Milanović se obratio nakon glasanja o Turudiću: Ovo je nacionalna katastrofa

Nakon izbora Turudića oglasio se predsjednik Zoran Milanović. Rekao je kako nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da “će dobit i on od nekoga poruku”. Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja o kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš što? Badnjak? Kinesku novu godinu? Govorim o sastancima sa Zdravkom Mamićem”, pojasnio je. “Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koji javnost mora znati”, naveo je i ponovio da će kao predsjednik pomilovati svakoga tko bude osuđen zbog tog zakona o curenju informacija. Index

06.02. (11:00)

Pjesnici otprije poznati policiji

Dežulović: Balada o Zorici i Gibonniju

“Di si, radosti”, “di si, lipa”. Ne znam u kojem svijetu žive Zorica (Josipa Pleslić ex Rimac op. a.) i Gibonni (Turudić op. a.), ali u našem se tako pozdravljaju ljudi koji se, hm, prilično dobro “otprije poznaju”. A sudac Džibo ne samo da je tu gospođu vidio jedanput u životu, nego kao neupitni juristički autoritet još mrtvije hladnije nudi fantastičan, upravo revolucionaran pravni mehanizam “privatne stvari”: “Uostalom, te su poruke moja privatna stvar!”

Privatna stvar? Dobro jutro, radosti, naravno da je tvoja privatna stvar, o tome je i riječ! Nije, radosti naša, gospođa državna tajnica iz Ministarstva uprave poslala službeni upit Županijskom sudu s molbom za konzultacije s cijenjenim gospodinom predsjednikom suda, niti je gospodin predsjednik Županijskog suda službenim putem od Ministarstva uprave zatražio sastanak s cijenjenom gospođom državnom tajnicom, već je bilo vrlo neslužbeno, vrlo prijateljski i vrlo privatno “di si, radosti?”, “di si lipa?”.

I nije pri tom bilo “di si radosti, treba mi gedor šesnaestica”, niti je bilo “di si lipa, jel to za ventil u bašti?”, već je bilo “di si radosti, treba mi pravilnik o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa” i “di si lipa, jel to za Tomu?”. Boris Dežulović za N1.

30.01. (15:00)

Nisam ja, Turud je

Dežulović: Tko je Turud?

Dugo se, eto, mislilo da je najveći hrvatski misterij dvadeset prvog stoljeća zagonetni “AP” iz prepiske između hadezeovskih heroina Josipe Rimac i Gabrijele Žalac. Okrugla godina, eto, prošla je otada, a ni DORH, ni USKOK, ni sam Andrej Plenković nisu niti milimetar bliže rješenju zagonetke zvane AP. A već je pred izludjelu naciju postavljena nova. Tko je dakle “Turud” iz SMS poruke kojom USKOK dokazuje da je Dragan Kovačević baš poput Zdravka Mamića skupim odijelima kupovao političare i suce? Nitko ne zna.

Turud, Turud, lupa glavama cijela Hrvatska. Identitet misterioznog “Turuda” iz optužnice protiv Dragana Kovačevića potpuno je zaokupio naciju, zasjenivši čak i izbor kontroverznog suca Ivana Turudića kao HDZ-ovog kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Ne, jasno, zbog toga što bi u zemlji, u kojoj se kriminal mjeri milijardama, “Turudov” mito s dvjesto pedeset eura vrijednim odijelom bilo osobito teškim kriminalom, već zbog toga što možda – ili očito – iza svega stoji nešto mnogo ozbiljnije: novi državni odvjetnik morat će se dobro potruditi da otkloni sumnje kako je afera s korumpiranim “Turudom” konstruirana da se javnosti skrene pažnja s korumpiranog Turudića. Boris Dežulović za N1.

21.01. (20:00)

Tko je bez grijeha, nek prvi baci kamen

Analitičari: Dva su favorita za šefa DORH-a – jedan bi bio u sukobu interesa, a drugi podupire najgori oblik korupcije

Radi se o Ivanu Turudiću i Emiliju Kalabriću. Kalabrić je izašao kao jači kandidat, a za Turudića se počelo pričati da je to za njega rezervirano mjesto. Izborom Turudića Državno odvjetništvo bi dobilo suca koji poznaje pravo i koji bi sigurno znao ustrojiti organizaciju. Ali bi dobili i čovjeka koji bi u puno predmeta bio u sukobu interesa, a jedan od njih je Agrokor. Emilijo Kalabrić je pak prilikom saslušanja na Odboru rekao da u nadležnosti USKOK-a ne bi trebale biti prijave protiv sudaca i državnih odvjetnika. To je najgori oblik korupcije, nema goreg ako imamo korumpiranog suca ili tužitelja – kaže Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista. N1

11.01. (12:00)

Kadija te tuži, kadija ti sudi

Đikić o Turudiću: Sudac za komešanje

Zašto bi Plenković sada promijenio mišljenje i postavio Turudića na poziciju koja je objektivno moćnija i važnija od dvije na kojima ga nije htio vidjeti? Nije bio dobar za čelnu funkciju ni u Vrhovnom sudu ni u Visokom kaznenom sudu, a dobar je za šefa Državnog odvjetništva, institucije devastirane u svakom pogledu? Dva su eventualna razloga zbog kojih se mogla dogoditi promjena u premijerovom stavu – javni sukob s Milanovićem i zalaganje za kazneni progon onih koji medijima dostavljaju podatke iz “nejavnih” istražnih spisa. Jesu li zaboravljeni Turudićevi pravni manevri čija je svrha bila da se pomogne obrani Branimira Glavaša, nepravomoćno osuđenog za ratne zločine? Hoće li biti obustavljeno istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, s obzirom na to kakvi su Turudićevi stavovi o ratnim događajima? Dobro, to ne bi bila značajna promjena u odnosu na sadašnje stanje. Bila bi to, naravno, katastrofalna odluka i ne bi bila prva takva kad je riječ o premijerovim kadrovskim rješenjima, no Turudić je, racionalno gledano, prevelik rizik za Plenkovića. Ivica Đikić za Novosti.

26.01.2021. (13:30)

Sustav voli loše đake

Sanja Modrić: Turudić kao vjerojatni budući šef Visokog kaznenog suda pokazao problematično neznanje

Turudić se, prvo, sa sasvim nevjerojatnim argumentom obrušio na nova zakonska pravila po kojima su imovinske kartice hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika postale javno dostupne, a zatim je ustvrdio da se ustaško znakovlje može zabraniti zakonom samo ako se istodobno zabrani i crvena zvijezda – upozorava Sanja Modrić na kapacitete najvjerojatnijeg budućeg predsjednika Visokog kaznenog suda.