Država će propisati rokove u kojima se sudski postupci trebaju okončati - Monitor.hr
17.12.2021. (14:00)

Živi bili pa vidjeli

Država će propisati rokove u kojima se sudski postupci trebaju okončati

Zakonodavne promjene u najavi, osim poboljšanja učinkovitosti rada sudova uz provedbu akcijskih planova i reformu parničnog postupka, odnose se na reformu stečajnog postupka i postupka stečaja potrošača te reformu izvanparničnog postupka. Reforma parničnog postupka obuhvatit će propisivanje rokova okončanja postupka na pojedinoj instanci suđenja, uređenje sporova male vrijednosti kao pisanih postupaka, održavanje ročišta na daljinu i uvođenje obveznog tonskog snimanja sudskih rasprava, navodi se uz objašnjenje kako je svrha tih izmjena smanjenje broja neriješenih predmeta te ubrzanje postupka. Rokovi za okončanje postupaka propisat će se kako za prvostupanjske tako i drugostupanjske sudove, ali i Vrhovni sud. Time bi se trebala napustiti praksa dugotrajnog sudovanja u kojima se neki predmeti vode desetak pa i više godina. Faktograf


Slične vijesti

29.09.2020. (15:30)

Malo zdravih ljudi

Sudski procesi: Ljubičić nesposoban za svjedočenje, Horvatinčić ne može u zatvor jer je bolestan

Bivši šef ZG-holdinga Slobodan Ljubičić neće sutra svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu – zbog trajne nesposobnosti. On je jedan od optuženika u aferi Agram, a trebao je svjedočiti na okolnost spornog zapošljavanja Tihane Colić (Jutarnji). Poduzetnik Tomislav Horvatinčić, osuđen jer je brodom ubio dvoje Talijana, zatražio je od suda da mu se ponovno odgodi slanje u zatvor – odgodu je dobio i tražio u ožujku, sad traži ponovno pozivajući se na svoje zdravstveno stanje, odnosno malignu bolest, koja ipak nije tako strašna da ne može otići na kavicu u grad ili na more (Jutarnji). Eno i gospođa Rimac će danas dati petama vjetra – dobit će od države još i 6 mjeseci pune + 6 mjeseci pola plaće (Net.hr)

02.01.2015. (10:27)

Godina (sudskog) čekića

Sudski procesi i presude koji će prodrmati godinu

Nova 2015. bit će s pravno-političkog gledišta burna godina. Nije pretjerivanje, ali u pred parlamentarnoj godini presudni politički događaji dogodit će se u sudnicama, i to ne samo hrvatskima. Dovoljno je spomenuti odluke o tužbama za genocid, presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, odluku o odgovornosti HDZ-a za Fimi mediju, arbitraže u slučaju Ina-MOL te suđenje i presuda Zsoltu Hernadiju, banke i potrošače očekuje važna revizijska odluka Vrhovnog suda u slučaju Franak te niz važnih odluka Ustavnog suda pa će i bez novih afera 2015. obilovati velikim pravosudnim događajima, piše Večernji.