Duka: Pokvarena jaja za premijera - Monitor.hr
25.01.2022. (08:00)

Ugroze po svuda

Duka: Pokvarena jaja za premijera

Kad predsjednik vlade Andrej Plenković obilazi pojedine gradove u Hrvatskoj, budite uvijek spremni na uhićenja zbog verbalnog delikta. To je poruka kojom policija (a onda valjda i vlast) želi zastrašiti cjelokupno javno mnijenje koje je kritički raspoloženo prema hrvatskom premijeru. Jer, ako policija uhićuje, kao u Zadru prošlog petka, bit će možda manje onih koji kritiziraju Vladu i Plenkovića, a uzusi (liberalne) demokracije kod nas u Hrvatskoj ionako nikad nisu baš srasli, a da vlast nepotrebno policijsko nasilje, ako i kada se već otkrije i ako ga nikako ne uspije negirati – ne bi mogla obrazložiti kao tobože potrebno i nužno – piše Zdenko Duka. Lupiga


Slične vijesti

20.11.2021. (13:30)

Kao ni kajmak s marmeladom

Duka o filmu Danisa Tanovića: Ne ide uz ćevape kečap

Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu – to se čini glavnim pitanjem u toploj, šarmantnoj Tanovićevoj priči o ćevabdžijama i ćevabdžinicama, no to je storija o prijateljstvu, o jalu i podmetanjima, o ljudskim i obiteljskim odnosima, o ljubavi, u pozadini i o sarajevskim ratnim profiterima, o Baščaršiji u doba pandemije. Izet Mulahadžić (igra ga Izudin Bajrović) i Enes Hadžihadžić (Branko Đurić) ćevabdžije su na Baščaršiji i dobri prijatelji, a njihova djeca, Enesov Orhan i Izetova Lana, u ljubavnoj su vezi. Enes nudi Izetu da zajedno uđu u posao u kojem bi uz stroj iz Njemačke koji doneseno meso razdvaja i oblikuje u ćevape mogli brzo proizvoditi i prodavati ćevape u inozemstvu. Odnosi među porodicama se pokvare kada pred Enesovu radnju dolazi najpoznatija gastronomska influencerica iz Zagreba koja je čula da su Enesovi ćevapi najbolji. Enes želi natjecanje svih sarajevskih ćevabdžija, uz žiri, o tome čiji su ćevapi najbolji, ali Izet odbija jer to za njega nema smisla. O tome, ali i nekim drugim izdvojenim filmovima sa ZFF-a piše Zdenko Duka za Lupigu.

23.10.2021. (10:00)

Novinari i političari - prirodni neprijatelji

Duka: Novinari, nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića bila je ovog puta (slučajno) upućena novinarima 24 sata no mogla je i bilo kojem drugom mediju s kojim on nije zadovoljan. A nezadovoljan je s bilo kojim medijem koji ga kritizira pa i onim koji mu ne podilazi – razlog tomu je što je silno tašt. Ako vlast medije ne samo čita nego „i prati“ onda to nije isto kao kad neki čitatelji „prate“ Večernjak, Jutarnji, 24 sata ili Lupigu. Oni „prate“ što novinari pišu kako bi bili informirani, sviđaju im se ti mediji i tekstovi nekih novinara, „prate“ jer se slažu s objavljenim ili im se neki tekstovi ne sviđaju, ali su provokativni i važni, za te čitatelje poticajni kako bi propitkivali i dograđivali vlastito mišljenje o nekim temama. Ako vlast „prati“, onda može značiti da će u nekom trenutku puko interesno „čitanje“ prirodno prijeći u represivno praćenje. A barem je u ovoj zemlji uhođenja novinara uvijek bilo pa i onda – tada i ponajviše – kad je nominalno nastala „demokracija“, u razdoblju 90-ih godina prošlog stoljeća. Bogata je to tradicija. Prije su bili UDBA i KOS, a u devedesetima svekoliki obavještajci poglavara Franje Tuđmana. Zdenko Duka za Lupigu.

06.08.2021. (12:30)

Da se ne ponovi slučaj Đurđević

Tko je Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda?

Radovan Dobronić ostavio je glavni trag u svojoj karijeri kao sudac koji je 2013. godine donio čuvenu presudu u ‘slučaju franak’. Presudio je u korist društva Potrošač koji je inicirala Udruga Franak protiv osam poslovnih banaka. Dobronić je obrazložio kako su banke povrijedile interes potrošača, netransparentno mijenjajući kamatne stope pa je njihove valutne klauzule koje se tiču ‘švicarca’. Dobronić je i dvije godine prije te presude, hrabro presudio protiv Hrvatske radio televizije čije je vodstvo tužilo Hrvatsko novinarsko društvo zbog navodne povrede autorskih prava – piše Zdenko Duka. Lupiga

12.06.2021. (22:30)

Slagalice nakon Eura

Duka: Šukerova smjena – s konja na magarca?

Dobra je vijest: Davor Šuker će krajem sljedećeg mjeseca biti smijenjen s mjesta predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Katastrofalna je vijest: novi će predsjednik, umjesto Šukera, svjetske nogometne legende, postati predsjednik ličkog HDZ-a, anonimni provincijski političar Marijan Kustić. Tako je to u Hrvatskoj. Umjesto da hodamo ukorak s najboljim europskim praksama, sve nas više steže nepodnošljiv društveni ovratnik partijske podobnosti i pobožnosti. Sve u slavu HDZ-a, a prije svih Andreja Plenkovića, piše Zdenko Duka, a tekst prenosi Lupiga.

 

03.07.2020. (14:30)

Sve neizvjesno jest

Kome će Milanović, u nedorečenosti Ustava, dati mandat za sastavljanje vladu?

Hrvatska ovih 30 godina nije imala iskustvo sa stvaranjem manjinske vlade i o toj mogućnosti u Ustavu ili nekom drugom aktu ne piše ništa. Ona grupacija koja bi podržala novu vladu, ali ne želi biti formalni dio vladajuće koalicije i sudjelovati u izvršnoj vlasti pomalo „izlazi“ iz sadašnjih nedovoljno preciznih pravnih određenja. Npr., u Češkoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Ujedinjenoj Kraljevini predložena vlada mora dobiti potporu samo obične, a ne i apsolutne većine zastupnika pa to otvara vrata i za konstituiranje manjinskih vlada, ako drukčije ne ide, piše Zdenko Duka.

02.09.2019. (00:30)

Don't kill the messenger

Zdenko Duka: Trovači javnog prostora provode linč protiv novinara

Ako su policija i DORH na osnovi Arsićeve prijave osumnjičili Škalameru, sud proveo istragu i nakon pet dana pustio Škalameru iz zatvora, onda su mediji, tako i Novi list, o tome izvijestili. Ima li kaznene krivice za sukob i tko je eventualno kriv, nadajmo se, odlučit će sud, a ne Armada niti Torcida ili Miroslav Škoro – Zdenko Duka u Novom listu.

30.08.2019. (16:30)

Da se ne bi neki Luka zaljubio u neku Jovanu

Zdenko Duka: Kako je propala multietnička škola u Vukovaru

Hrvatska je Norveškoj vratila novce za gradnju multietničke škole u Vukovaru, jer su vukovarske vlasti projekt blokirale. Zdenko Duka komentira: “Zajednički školski projekt kod Penavinih jako tvrdih hadezeovaca nije mogao proći zato što bilo kakvo međunacionalno miješanje nije dobro i otupljuje oštricu nacionalističke politike… U tom zajedničkom eksperimentu možda bi se moglo zaista i dogoditi da se mladi Hrvati i Srbi ponovno počnu međusobno družiti i da s vremenom labave međunacionalne napetosti. Bi li bilo išta strašnije od toga i za hrvatske i srpske šovene i za njihove idiotske i opasne politike?”.

23.04.2019. (14:30)

Ili član familije

Zdenko Duka: Da Bandić zaposli konja – i to bi bilo po zakonu

“Zagrebački gradonačelnik zapošljava ljude koji su bliski njemu ili njegovim prijateljima a pritom i tjera najbliže suradnike da izmišljaju radna mjesta. A Zagrepčani to plaćaju s daleko najvišim prirezom u državi” – piše Zdenko Duka za Novi list. Profesor Nenad Zakošek ocjenjuje “da je Bandić sad u poziciji koja je slična Donaldu Trumpu. On, kao i Trump, ima svoje biračko tijelo koje ne mari kako se on u politici ponaša. S tim da je Trump dobio jedne izbore, a Bandić ih je dobio pet”.

24.01.2018. (19:17)

Nezdrava veza

Zdenko Duka: Kaptol nije odvojen nego je iznad države

“Najnovija afera Katoličke crkve u Hrvatskoj opet pokazuje koliko je apsurdno to da javnost nema nikakav uvid u crkvene financije jer Crkva nije obavezna podnositi javne izvještaje o svojim financijama. Ali mi smo ipak, bez pogovora, dužni plaćati Kaptolu oko 600 milijuna kuna godišnje. To ne može odgovarati demokratskim uzusima jedne zemlje EU-a. Potpuno je nevjerojatno da ako je netko iz Crkve otkriven u kriminalnim aktivnostima, tada sudske vlasti trebaju prethodno o tome obavijestiti crkvene vlasti”, piše Zdenko Duka. Novi list

26.07.2017. (09:09)

Lijepa naša sekularna

Komentar: Tako nam Bog pomogao

“Kod nas je lažno stvorena takva atmosfera da je hrvatstvo i katolicizam jedno te isto, i da je svako drugo opredjeljenje, i vjersko a boga mi i nacionalno, sumnjivo i potencijalno izdajničko. Od Hrvatske je umjetno, pritiskom stvorena konzervativna pa i nazadna zemlja. Zato je velika šteta što Ustavni sud nije smogao tu nevjerojatnu snagu i izbacio nepotrebnu rečenicu Tako mi Bog pomogao iz ceremonije predsjedničke prisege”, komentira Zdenko Duka. Novi list