E-praksa: Brane li gej populaciji ulaganje u državne obveznice? - Monitor.hr
27.02.2023. (22:00)

Komplicirana analogija

E-praksa: Brane li gej populaciji ulaganje u državne obveznice?

Danas sam kao student novinarstva prvi put naučio jednu od velikih prednosti tog poziva. Stalno si blizu političara koji su najbolje obavješteni. Gledao sam kako se starije kolege motaju oko političara i ispituju ih o prednostima i manama ulaganja u obveznice. Odlučio sam se i ja okoristit. Gledao sam kojem bi političaru prišao u saborskom restoranu. Djelovali su tako nepristupačno. I onda spazim ministra Olega Butkovića. E, on mi je djelovao srdačno, kao neki dobri dečko iz susjedstva. Odlučio sam njega pitati za savjet. I upita on njega, da bi mu ovaj odgovorio da on za sve pita svoju ženu. Mladi student kojemu je Pavle Svirac mentor zaključi da gejevi ne mogu ulagati u obveznicu jer nemaju žene da ih savjetuju. Nova lekcija u sklopu e-prakse za Nacional.


Slične vijesti

06.03.2023. (23:00)

Izbavi nas od zla

E-praksa: Pokušaj intervjua s klečavcem

“Napravi intervju, al ono da bude ful živ, neobičan s nekim od onih tipova koji kleče nedjeljom na Trgu”. Učinilo mi se to dobrom idejom, pa sam se ove nedjelje, odnosno jučer nacrtao na Trgu s diktafonom u ruci. Promatrao sam koji bi mi od tih klečećih muškaraca bio najpogodniji za intervju. Negdje u sredini vidio sam jednog postarijeg muškarca uredno podrezane sijede brade koji mi je djelovao prilično urbano. „Da li vas je sram što vas u medijima posprdno nazivaju klečavcima?” Na to pitanje ošinuo me pogledom. Da, jasno se vidjelo da sam mu povrijedio ponos. Bio je tašt, vidjelo se to po njegovoj pomno biranoj garderobi, fensi strunjačici za klečanje. Sad mi je bilo jasno u kojem smjeru moram ići, udarat ga na ego pa ću možda dobit nešto od njega. A molite li za nas gejeve? Da postanemo ono što vi smatrate normalnim?”  Neugodne scene s mladim praktikantom i jednim od molitelja. E-praksa za Nacional.

02.03.2023. (12:00)

Dosjetljivi oportunist

E-praksa: Prodane duše za Mamićev Dinamo

Znam, na Vernu su nas učili da članak nikad ne započinjemo sa „jučer”, ali jučer sam išao raditi reportažu na auto cestu prema Lici, Dalmaciji. Svuda po cesti auti, kamioni zameteni snijegom, promrzli ljudi mole za pomoć, a vjetar šiba, snijeg i dalje pada. Osjećao sam se kao u nekom američkom filmu katastrofe. I onda scena baš kao iz nekog takvog patetičnog filma – Bad Blue Boysi dolaze po promrzle Torcidaše koji su zaglavili na auto cesti nakon povratka s utakmice u Zagrebu. Dolaze da bi im pružili gostoprimstvo u svojim domovima. Toliko me ta scena dirnula da sam i ja prišao jednom kamiondžiji i ponudio mu da ide prespavati kod mene u Zagreb. Svirčevom učeniku je kamiondžija bio seksi, ali se brzo pokajao jer se sjetio da ima dečka, pa mu je predložio da uzme hotel. Kako je ovaj rekao da nema para za to, predložio mu je da se učlani u Dinamo i glasa za Mamićeve povjerenike. Nacional

13.02.2023. (12:00)

ŠČekaj malo

E-praksa: Kasno Let 3 na traktoru stiže

Ambiciozno sam shvatio svoju novinarsku praksu u Nacionalu. Još uvijek ne mogu vjerovat da sam dobio priliku pisat na portalu tog čuvenog tjednika. Trudim se iz dana u dan dokazivati. Stalo mi je jako da me zaposle nakon što završim Vern. Ponudio sam se da me pošalju da pratim Doru. Urednik me odmah akreditirao. Joj, kako mi moje kolege s Verna sigurno zavide na svemu ovome što mi se događa u zadnje vrijeme. Dok oni tek uče novinarstvo ja ga već živim, piše svoj drugi izvještaj Fiilip Nadzor, učenik Nacionalne groupie. Dok se htio slikati s Mrletom, pričao mu je kako se boji da imaju previše boomerski izgled za Europu. Našpotala ga je Ivanka Mazurkijević, pjevačica i Mrletova supruga i odvezla se sa suprugom na traktoru.