Filmovi 'Muškarci ne plaču' i 'Dede' nagrađeni u Karlovym Varyma - Monitor.hr
09.07.2017. (12:45)

Filmovi ‘Muškarci ne plaču’ i ‘Dede’ nagrađeni u Karlovym Varyma

Film Muškarci ne plaču Alena Drljevića osvojio je posebno priznanje žirija u natjecateljskom programu filmskog festivala Karlovy Vary te nagradu Europa Cinemas Label za najbolji europski film u natjecateljskom programu, dok je film ‘Dede’ Mariam Khatchvani, u hrvatskoj koprodukciji, osvojio posebno priznanje u programu East of the West.

“Žiri je bio zatečen stavom filma koji ne osuđuje različite perspektive likova, a koje je živopisno utjelovila odlična glumačka ekipa, univerzalnošću teme praštanja prošlih djela kojom se bavi – i to ne samo drugima, nego praštanja i nama samima, njegovom relevantnošću za budućnost Europe kao zajednice te suptilnim komentarom negativnih strana muškosti” – obrazložio je žiri nagrade Europa Cinemas Lable svoju odluku da ona pripadne filmu ‘Muškarci ne plaču’.

‘Muškarci ne plaču’ debitantski je igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića, koji prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije. Okupila ih je mirovna organizacija i od susreta nitko ne očekuje potpuno slaganje. Ipak, svaka neizgovorena riječ i krivo protumačeni pogled mogu iznenada rasplamsati stare sukobe. Scenarij za film napisali su Alen Drljević i Zoran Solomun. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a montažu potpisuje Vladimir Gojun. Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković. Hrvatski koproducent filma je Produkcija Živa.

Dugometražni igrani film ‘Dede’ gruzijske redateljice Mariam Khatchvani govori o mladoj Dini koja živi u udaljenom planinskom selu kojim vladaju stoljetne tradicije. Dinin djed obećao je njenu ruku Davidu koji se vraća iz rata. Prkoseći ustaljenom redu, Dina se zaljubljuje u Davidovog naočitog suborca Gegija. Hrvatski koproducent je MP filmska produkcija.

Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem je ove godine prikazano 207 naslova. Održano je 505 projekcija za koje je prodano 140.067 ulaznica, a Festival je ugostio više od 13 tisuća posjetitelja među kojima je bilo 617 novinara, 398 filmaša te 1.165 filmskih profesionalaca iz cijeloga svijeta.

U Karlovim Varima prikazano je šest hrvatskih filmova: Moj život bez zraka Bojane Burnać te ‘Muškarci ne plaču’ i ‘Dede’ u konkurenciji za nagrade, dok su u nekompetitivnim sekcijama prikazani Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Neparožderi Galine Miklínove (koji je koproducirao hrvatski Filmosaurus Rex) i kratkometražni igrani film Crveno bugarskog redatelja Tome Waszarowa (film je nastao u koprodukciji s hrvatskom produkcijskom kućom Eclectica).


Slične vijesti

08.01.2019. (18:25)

Guru Tribune

Sarajevski redatelj snimio dokumentarac o Feralu: Zajedno smo prošli od punkerskog bunta do ozbiljnog sagledavanja stvarnosti

“Danas sve je isto, samo smo se malo ušminkali, i ne puca se” – kaže scenarist i redatelj Alen Drljević koji je za Televiziju Federacije BiH napravio dokumentarni serijal ‘Feral Tribune’, o splitskom tjedniku jasno. Serijal je od četiri 45-minuta dijela, sva 4 su objavili za slobodno gledanje – prvi, drugi, treći, četvrti.

18.11.2017. (14:59)

Priča po oružju

‘Muškarci ne plaču’ Alena Drljevića najbolji film Zagreb film festivala

‘Muškarci ne plaču’ redatelja Alena Drljevića osvojio je glavnu nagradu Zagreb film festivala, a kaže žiri da je ovaj film o nužnosti komunikacije kao puta do iscjeljenja – “moćan, hrabar i relevantan”. Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film pripala su mađarskim ‘Brucošima’ Györgya Mór Kárpátija, a najboljim filmom iz programa Kockice proglašen je ‘Čistačica’ Matije Vukšića. Monitor.hr

18.11.2017. (14:43)

‘Muškarci ne plaču’ Alena Drljevića najbolji film Zagreb film festivala

‘Muškarci ne plaču’ redatelja Alena Drljevića osvojio je glavnu nagradu, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb film festivala. Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film pripala su mađarskim ‘Brucošima’ Györgya Mór Kárpátija, a najboljim filmom iz programa Kockice proglašen je ‘Čistačica’ Matije Vukšića. Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. ‘Bez ljubavi’ Andreja Zvjaginceva dobitnik je nagrade Zlatni bicikl koju dodjeljuje žiri programa Ponovno s nama i Nagrade riječke publike. Najboljim filmom za mlade u programu PLUS proglašen je ‘Vincent’ Christophea Van Rompaeya. Dobitnik HT nagrade publike je izraelski film ‘Fokstrot’ Samuela Maoza.

Komunikacijom do iscjeljenja

„Moćan, hrabar i relevantan film, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, ‘Muškarci ne plaču’ film je koji sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba. I da, muškarci bi trebali plakati (barem povremeno)“ – poručio je žiri dugometražnog programa u sastavu Lana Barić, glumica, Peter Brosens, redatelj i Peter Rommel, producent. Posebno priznanje žirija dugometražnog programa pripalo je francuskom filmu ‘Parižanka’ redateljice Léonor Serraille.

Fascinantno, fantastično, fenomenalno

„Uobičajeno je da slovom ‘f’ označavamo lošu ocjenu, ali mi bismo ovdje htjeli okrenuti sve naglavačke i istaknuti tri ‘efa’ u pobjedničkom filmu: fascinantnu priču, fantastičnu fotografiju i fenomenalne glumačke izvedbe. Pobjednički film je također pokazao svoju emocionalnu inteligenciju baveći se teškom društvenom temom na humorističan i jedinstven način. Pokazuje nam da čak i u najtežim trenucima trebamo imati nade“ – poručio je žiri koji je odlučivao o najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima, u sastavu: Kiša Bizović Grgas, Jan Kožić, Eva Magdić Govedarica, Tamara Ramadi i Dominik Rački. Žiri PLUS nagradu je dodijelio belgijsko-francuskom filmu ‘Vincent’ Christophea Van Rompaeya.

Kancerogeni kapitalizam u suvremenoj obitelji

O najboljem filmu programa Ponovno s nama odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika strukovnih udruga u sastavu: Tamara Babun, producentica (HRUP), Čejen Černić, redateljica (DHFR) i Damir Markovina, glumac i scenarist (HDFD). Zlatni bicikl žiri je dodijelio filmu ‘Bez ljubavi’ ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva „za nepogrešivu i bolnu dijagnozu kancerogenog djelovanja kapitalizma na mogućnosti opstanka suvremene obitelji, vivisekciju razorne sebičnosti koja je pogonska sila filma, te majstorsku realizaciju“. Isti film osvojio je i Nagradu riječke publike te je Zvjagincev koji je dvaput osvojio glavnu festivalsku nagradu (za filmove ‘Povratak’ i ‘Izgnanstvo’) postao najnagrađivaniji redatelj u povijesti ZFF-a. Žiri programa Ponovno s nama također je dodijelio posebno priznanje slovenskom filmu ‘Sasvim obična obitelj’ Jana Cvitkoviča.

O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog filma i Kockica odlučivao je žiri u sastavu: Saša Ban, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Kockica, Cătălin Cristuțiu, montažer i Alejo Franzetti, redatelj i selektor programa Berlinale Shorts. Zlatna kolica za najbolji kratki film dodijeljena su mađarskom ostvarenju ‘Brucoši’ Györgya Mór Kárpátija. “Brucoši je priča o društvu koje je izgubilo sposobnost empatije. Ovaj je film dokaz da katkada nemogućnost da se međusobno razumijemo i pomažemo proizlazi iz nedostatka hrabrosti da se usprotivimo bliskoj okolini. Zbog toga empatija zaista jest moć koju rijetki posjeduju“, kažu. Posebno priznanje u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je američko-britanskom ostvarenju ‘Hvala bogu da smo Britanci’ redatelja Seana Dunna.

Odgovornost, majčinstvo i zakon

Zlatna kolica za najbolje hrvatsko kratkometražno ostvarenje iz programa Kockice pripala su Matiji Vukšiću za film ‘Čistačica’ – „trezven i snažan uradak čehovske atmosfere, zagonetan, izveden učinkovito i ekonomično. Krhka ravnoteža između odgovornosti, majčinstva i zakona filtrira se kroz zakrivljenu leću minimalističke kamere“. Posebno priznanje programa Kockice pripalo je filmu ‘Kontraofenziva’ Jakova Nole.

Na pet gradskih lokacija prikazano je više od stotinu filmova: u utrci za Zlatna kolica sudjelovalo je ukupno 33 ostvarenja: 13 dugometražnih debitantskih ili drugih ostvarenja autora iz cijeloga svijeta, 10 kratkometražnih međunarodnih igranih filmova i 10 domaćih kratkiša iz programa Kockice.

Industrija ZFF

Na 15. ZFF-u također su dodijeljene nagrade programa Industrija. Najbolji scenarij na radionici Moj prvi scenarij je mađarski scenarij ‘Impromptu’ koji je predstavljao scenarist Horváth János Antal. Zahvaljujući British Councilu, Jánosu je omogućen boravak na sedmodnevnoj rezidenciji u Londonu na kojoj će dodatno razvijati projekt. Nagradu za najbolji pitch na Pitching forumu Industrije mladost! odnijela su dva projekta: ‘Planet’ Nikice Zdunić i Tajane Bakote (ADU Zagreb) i ‘Šafarikova 19’ Lane Pavkov i Miloša Vučkovića (FDU Beograd). Oba projekta su osvojila kompletnu obradu u postprodukcijskim studijima.

Premda je službeni natjecateljski dio festivala zatvoren, posjetitelji će u probranim filmskim naslovima moći uživati i u nedjelju, 19. studenoga u kinima Europa, Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti. No, čak i nakon završetka ZFF-a, nekoliko festivalskih naslova nastavit će svoja prikazivanja po drugim hrvatskim gradovima.

09.07.2017. (14:56)

Tri muškarca i rat

Filmu ‘Muškarci ne plaču’ posebna nagrada u Karlovym Varyma

Film ‘Muškarci ne plaču’ Alena Drljevića osvojio je posebno priznanje žirija filmskog festivala Karlovy Vary te nagradu Europa Cinemas Label za najbolji europski film u natjecateljskom programu. “Žiri je bio zatečen stavom filma koji ne osuđuje različite perspektive likova, a koje je živopisno utjelovila odlična glumačka ekipa, univerzalnošću teme praštanja prošlih djela kojom se bavi… i suptilnim komentarom negativnih strana muškosti” – obrazložio je žiri nagrade odluku. Film prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije okupljenih na jednom mjestu. Monitor