Fižulić: Zašto se digla tolika drama oko ulaganja javnog novca u privatnu imovinu uništenu u potresu? - Monitor.hr
01.08.2020. (17:00)

Mnogo vike ni za što

Fižulić: Zašto se digla tolika drama oko ulaganja javnog novca u privatnu imovinu uništenu u potresu?

Prijedlogom Zakona je predviđeno da Republika Hrvatska sudjeluje sa 60 %, a Grad Zagreb odnosno druge dvije županije s 20 % u financiranju „obnove konstrukcije zgrade“ prema Prilogu III „Tehničkog propisa o izmjeni i dopunama tehničkog propisa za građevinske konstrukcije“, koji je objavljen u Narodnim novinama 1. srpnja 2020. U tome dokumentu predviđene su četiri razine popravka, a kako se prva razina odnosi na popravak „nekonstrukcijskih elementa“ koji država i grad ne sufinanciraju, a takvih je zgrada 18 790, očito je da će obećani „seizmički certifikati“ biti u narednim godinama dodijeljeni samo onima čije su zgrade danas potpuno neupotrebljive i čije konstrukcije moraju biti obnovljene, pojačane ili moraju imati cjelovitu obnovu. Piše Goranko Fižulić za Telegram


Slične vijesti

01.01. (20:30)

Kao u zemlju propali

Fižulić: Gdje su stambeni kontejneri, šatori i agregati iz državnih robnih zaliha?

Ako u zalihama ne postoje stambeni kontejneri u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna, višenamjenske cisterne u vrijednosti od 80,6 milijuna kuna, ako u njima nema barem 186 šatora, 12 000 vreća za spavanje i 15 agregata onda bi Savjet za robne zalihe i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić morali objasniti što se sa svim tim zalihama dogodilo. Ako pak svi ti kontejneri, šatori i agregati stvarno postoje u državnim zalihama onda bi ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut morao javnosti otkriti tajnu zbog čega još uvijek nisu dopremljeni u Petrinju, Glinu okolna sela i zaseoke te kako je moguće da su prije kontejnera iz strateških robnih zaliha stigli kontejneri i kamp kućice iz turističkih tvrtki, a agregati i šatori iz Slovenije i Grčke – piše Goranko Fižulić.

22.12.2020. (09:29)

Fižulić: Kako smo došli do toga da se 40% hrvatskih građana ne želi cijepiti, a smrtnost nam je među najgorima u Europi?

Vlada i HZJZ potrošit će u narednim tjednima i mjesecima popriličan novac kako bi građane uvjerili u nužnost cijepljenja kao jedinog efikasnog oruđa za okončanje pandemije. Ta kampanja ne bi bila potrebna da je u proteklih deset mjeseci vođena konzistentna, transparentna i većini građana razumljiva protuepidemijska politika – piše Goranko Fižulić za Telegram o premalom broju hrvatskih građana (40%) koji se kane cijepiti protiv Covida.

20.11.2020. (18:30)

Sustav počiva na krevetima

Vlada ne otkriva ključan podatak u pandemiji: kolika je smrtnost od korone u bolnicama

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih država koja javno ne objavljuje dnevni broj COVID-19 pacijenata na odjelima intenzivne njege. U većini drugih država broj slobodnih kreveta na tim odjelima ključan je za donošenje mjera kojima se nastoji smanjiti priljev novih slučajeva u bolnice kako ne bi došlo do preopterećenja, a onda i do povećane stope smrtnosti pacijenata zbog nemogućnosti pružanja odgovarajuće bolničke njege, komentira Goranko Fižulić.

27.10.2020. (16:30)

Nek stariji malo stisnu gebis

Fižulić: Broj zaraženih raste, broj hospitaliziranih pada – kako to?

Udio hospitaliziranih u odnosu na sve aktivne slučajeve u posljednja dva tjedna je gotovo prepolovljen, a u odnosu na početak listopada smanjen čak za tri puta – u nedjelju 18. listopada je bio 7,4%, a 1. listopada 22.4%. Razlog su nedostatni bolnički kapaciteti zbog čega zaražene štićenike domova za starije premještaju u bolnice jedino u slučaju ozbiljnih tegoba ili potrebe za kisikom. Time je slavna i čuvena proklamirana politika zaštite najranjivijih skupina šaptom pala – piše Goranko Fižulić za Telegram.

14.10.2020. (10:53)

Franjo ne leti

Goranko Fižulić: Analiza sloma zagrebačkog turizma

Ukoliko će koncesionar Zračne luke nastaviti s istom politikom cijena aerodromskih taksi i naknada, zagrebački turizam neće se moći oporaviti u nekome kratkom roku jer neće biti dovoljno letova, a povratak na predpandemijske turističke brojeve mogao bi potrajati. Previsoke cijene koncesionara može smanjiti samo Andrej Plenković. Samo da podsjetim kako je u istom paketu s takvim cijenama i 200 milijuna eura državnoga jamstva tome koncesionaru, ali i daljnja sudbina nacionalnoga avioprijevoznika koji bez izdašne vladine pomoći više neće moći (po)letjeti, piše Goranko Fižulić.

28.09.2020. (16:00)

Rođaci jučer, danas, sutra

Fižulić: Genijalno točan opis Hrvatske danas – zašto je šefu državne firme ilegalna točionica bila nužna za karijeru

Ilegalna točionica alkohola u Slovenskoj ulici postala je neprikosnoveni simbol zrele faze hrvatskoga rođačkog kapitalizma, ona bolje od ičega pokazuje kako ni nakon tri desetljeća Hrvatska nije uspjela izgraditi elementarna pravila političke igre koja vrijede u razvijenim demokracijama gdje je nemoguće da samo jedan ulazak bilo kojega ministra u ilegalnu točionicu nije istovremeno i njegov izlazak iz političkoga života. Republika Hrvatska je zarobljena država, ali ne zbog kvarnih slojeva upravljačke i „poduzetničke“ kaste, Hrvatsku su zarobili oni koji takve „upravljače“ već trideset godina uporno biraju samo zbog toga što su oni „naši“, a „naši“, kao što je poznato, kad imaju hotel ili ilegalnu točionicu alkohola uvijek brinu za „našega“ malog čovjeka i njegove potrebe. Piše Goranko Fižulić za Telegram

10.09.2020. (14:30)

Manjinska pitanja

Prema novom prijedlogu Europske komisije Hrvatska – na crvenoj listi

Goranko Fižulić upozorava na novi prijedlog Europske komisije: Zajednička i koordinirana politika ograničenja kretanja građana prema kojoj bi svaka država morala obavljati 250 testova na 100.000 stanovnika tjedno. Države koje bi imale više od 3% pozitivnih u ukupnom broju testiranih u sedmodnevnom razdoblju ili je broj novih slučajeva veći od 150 na 100.000 stanovnika završile bi na crvenoj listi. Po ovom kriteriju danas bi na „crvenoj“ listi bile Španjolska, Francuska, Hrvatska, Rumunjska, Češka i Mađarska. Rješenje – više testiranja.

22.08.2020. (00:30)

Krizni stožer u krizi

Fižulić: Kako smo uspjeli upropastiti ‘dobru epidemiološku situaciju’ i rastjerati turiste

Krivci za trenutni kolosalni fijasko i masovni egzodus stranih gostiju nisu ni više ili manje disciplinirani ili relaksirani hrvatski građani, krivci sigurno nisu ni naši gosti koji su samo slijedili naša pravila igre, krivci su oni koji su ta pravila igre zamislili i svima nama ih obznanili. Netko će trebati objasniti zašto su izostale mjere koje su mogle i trebale spriječiti nekontrolirano širenje zaraze koronavirusa, piše Goranko Fižulić.

24.07.2020. (14:30)

Uvoz naš svagdašnji

Analiza: Kako je Hrvatska, iracionalnim potezima, uništila proizvođače i postala ovisna o uvozu mlijeka

Goranko Fižulić analizira razloge zbog kojih je Meggle odlučio zatvoriti osječki pogon, kao i širu sliku proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj: Osječki pogon sa 160 zaposlenih i nešto više od 40 milijuna eura godišnjega prihoda nije samo nevažan za svoga njemačkog vlasnika, nego je i marginalan na hrvatskome tržištu mlijeka i mliječnih prerađevina koje je pod dominantnom kontrolom Dukata i Vindije. U takvim okolnostima nije mu preostalo ništa drugo nego da pokuša zadržati tržišni udio za svoje robne marke na hrvatskome tržištu dopremom artikala iz drugih država, a proizvodnju i otkup mlijeka jednostavno prepusti konkurentima. Meggle sigurno nije došao u Osijek da bi pakirao mlijeko koje će u cisternama dovoziti iz Njemačke jer takav poslovni model u uvjetima jedinstvenoga tržišta EU ne donosi zaradu. Ali upravo je na takvome modelu u drugoj polovini devedesetih godina prošloga stoljeća stasao dio domaće prehrambeno-prerađivačke industrije i upravo je zahvaljujući tome modelu djelomično upropaštena domaća poljoprivredna proizvodnja.

17.07.2020. (16:30)

Brojke govore

Fižulić: Zašto Hrvatska provodi tako malo testova na koronu

Pod pretpostavkom da je do sada u Hrvatskoj napravljen zanemariv broj testiranja koja su građani platili iz svoga džepa nije teško izračunati da je za 97.724 testiranja obavljenih do 15. srpnja 2020. HZZO platio nešto manje od 150 milijuna kuna. Zanimljivo je da ministar Beroš nije obećao sniženje cijene za HZZO već samo za građane ‘koji se zbog svojih potreba žele testirati’, piše Goranko Fižulić.