Hrvatski film 'Belladonna' na Sundanceu - Monitor.hr
09.12.2015. (12:39)

Roberte, spremaj nagrade!

Hrvatski film ‘Belladonna’ na Sundanceu

Debitantski film hrvatske redateljice Dubravke Turić Belladonna uvršten je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala. ‘Belladonna’ je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. U konkurenciji na Sundanceu je i redateljski prvijenac glumice Mirjane Karanović, manjinska hrvatska koprodukcija, ‘Dobra žena’. MonitorSlične vijesti

09.01.2016. (14:40)

Hrvatski filmovi ‘Belladonna’ i ‘Tu tamo’ na festivalu u Rotterdamu

Na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, u kratkometražnom programu prikazat će se dva hrvatska naslova: ‘Belladonna’ Dubravke Turić snimljena u produkciji Spiritus Movensa i animirani film ‘Tu tamo’ redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija.

‘Belladonna’ i ekipa filma u Rotterdam stižu odmah nakon Sundance Film Festivala gdje je ovaj naslov uvršten u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova. U Rotterdamu se pak ovaj debitantski uradak, za koji Dubravka Turić osim režije potpisuje scenarij i montažu, prikazuje u sekciji pod nazivom Kratke priče: Bez upozorenja (Short Stories: Without Warning). ‘Belladonna’ je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus Movens, direktor fotografije je Branko Linta. ‘Belladonna’ je prošle godine proglašen najboljim kratkometražnim filmom u natjecateljskoj sekciji Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Animirani film ‘Tu tamo’ redatelja Alexandera Stewarta na festival u Rotterdam stiže sa Slamdancea gdje se prikazuje u konkurenciji animiranih filmova. ‘Tu tamo’ počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Film se prikazuje u sekciji nazvanoj Pitoreskno (Couleur Locale) koja kroz pet odabranih filmova reflektira udaljenost od doma. Za ovaj autorski projekt Alexandera Stewarta animaciju supotpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers. Producentica je Vanja Andrijević iz Bonobostudija.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, koji će cjelokupni program u svim sekcijama objaviti 22. siječnja, jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije.

09.12.2015. (12:33)

Hrvatski film ‘Belladonna’ na Sundanceu

Debitantski film hrvatske redateljice Dubravke Turić Belladonna uvršten je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.

Sundance Film Festival održava se od 21. do 31. siječnja u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah. Ove je godine na festival prijavljeno 8.712 kratkometražnih filmova, a izabrano je njih 72 u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog kratkometražnog filma.

‘Belladonna’ je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens, za promociju i plasman zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke za promociju i distribuciju Everything Works, direktor fotografije je Branko Linta, Dubravka Turić ujedno je i scenaristica i montažerka filma, autorica dizajna zvuka je Dubravka Premar, snimanje tona odradio je Hrvoje Petek, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja Morana Starčević, a autorica maske Snježana Gorup. Film je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar.

Podsjetimo, ‘Belladonna’ je ove godine proglašena najboljim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti, natjecateljskoj sekciji Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koja je posvećena otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena, a koja uključuje dugometražne i kratkometražne naslove.

Na Sundance film festivalu svoju će svjetsku premijeru u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa doživjeti i redateljski prvijenac glumice Mirjane Karanović, manjinska hrvatska koprodukcija, ‘Dobra žena’. Ovaj dugometražni igrani film nastao je u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Na scenariju su uz poznatu glumicu radili Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitoj priči. U filmu glume Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković.

12.09.2015. (22:58)

‘Belladonna’ Dubravke Turić najbolji "novi" kratkometražni film 72. Mostre

29.07.2015. (15:37)

Putevima 'Zvizdana'

Naš film u Veneciji: ‘Belladonnom’ su debitirale i redateljica i glavna glumica

U natjecateljskom programu Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji svoje je mjesto našao kratkometražni igrani film ‘Belladonna’, čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Dubravka Turić. Priča je ovo o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici. Osim debitantice u redateljskom stolcu, svoj će debi filmom doživjeti i glavna glumica Aleksandra Naumov. Jutarnji