Zašto su jagode bez okusa i mirisa? Za sve su krivi fungicidi - Monitor.hr
28.02. (08:00)

Ma, najslađe su mamine iz vrta

Zašto su jagode bez okusa i mirisa? Za sve su krivi fungicidi

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry razotkriva da uobičajeni fungicidi, poput boskalida i difenokonazola, koji se koriste u uzgoju jagoda, mijenjaju strukturu stanica ovog voća, čineći ih bezukusnima, bljutavima i manje hranjivima. Studija je također pokazala smanjenje količine šećera i hranjivih tvari poput vitamina C, te povećanje kiselosti. (Agroklub)


Slične vijesti

25.05.2023. (17:00)

Ekološki Super Mario za biljke

Top pet prirodnih fungicida

Prirodni fungicidi se lako pripremaju, sastojci poput sode bikarbone, češnjaka, kamilice su dostupni, a nisu štetni za uzgajane biljke. Kao preventivno sredstvo protiv plamenjače i pepelnice bit će nam potrebna jedna žlica sode bikarbone, 1 l mlijeka i 5 do 10 l vode. Vrlo učinkovit fungicid se može pripremiti od češnjaka. Djelovat će i kao insekticid i biostimulator. Dovoljno je nekoliko češnjeva usitniti, nije ih potrebno guliti, i preliti sa 1 l vode. Ostavi se da odstoji najmanje 12 h, preko noći. Gotovo sredstvo se procijedi. Pripravak od ljuski crvenog luka dat će najbolju zaštitu od plamenjače. Dovoljno je 200 g lukovine potopiti u 10 l vode. Dobra je i kamilica, čije suhe cvjetove preliti s litrom proklučale vode. Ima i fungicid od tri vrste povrća. Za više recepata posjetite Agroklub