Izbor von der Leyen za predsjednicu Europske komisije: Pobjeda Angele Merkel, udarac Europskom parlamentu - Monitor.hr
03.07.2019. (19:30)

Europska unija je zajednica u kojoj igra 28 država, a u kojoj uvijek pobjeđuje Njemačka

Izbor von der Leyen za predsjednicu Europske komisije: Pobjeda Angele Merkel, udarac Europskom parlamentu

Pola vijeka Njemačka nije imala svog čovjeka na vrhu Europske komisije, Ursula von der Leyen bi trebala postati prva žena na ovoj funkciji, a još je i iz Kršćanske demokratske unije (CDU) kao i Merkel. Fijasko su pak doživjeli Europski parlament i načelo „nositelja izborne liste” za europske izbore jer na kraju u fotelju nije došao nijedan od kandidata koji su zbilja trčali izbornu trku – komentira Deutsche Welle izbor europske premijerke.


Slične vijesti

Srijeda (20:30)

Europa na kušnji

EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura

Europska komisija predložila je instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura (HRT). Za pomoć Hrvatskoj Europa je predvidjela 10 milijardi eura, od čega 7,3 milijarde bespovratno, objavio je premijer Plenković (Jutarnji).

09.01. (18:30)

Počinje predsezona

Svi europski povjerenici danas u Zagrebu

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Navečer je svečano primanje u HNK, sutra u NSK sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije; ovdje program posjete. Tko je tko u Komisiji – ovdje info.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

29.12.2019. (10:30)

Koruptivno inertni

Iz Bruxellesa stigla ocjena Vladinih poteza, Europska komisija odaslala u Zagreb ozbiljne poruke

Borba protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima, reforma sustava javnih plaća, smanjivanje proračunskog rizika vezanog uz zdravstveni sustav, poticanje duljeg radnog vijeka i poboljšanje sustava socijalne zaštite – glavne su reformske mjere koje sasvim nedostaju Hrvatskoj, ocjena je Europske komisije u godišnjem Pregledu napretka u mjerama javnih politika za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

05.11.2019. (16:30)

Victory for Ludovic

Rumunjska izabrala Orbana za premijera, ovaj je liberalan

Parlament Rumunjske izglasao je povjerenje manjinskoj vladi liberala Ludovica Orbana, što je dobra vijest i za Europsku komisiju pa onda i za Hrvatsku jer će ovime biti omogućeno imenovanje rumunjskog kandidata za mjesto europskog povjerenika, čime je okončana politička kriza koja je blokirala formiranje nove Europske komisije. Ovaj Orban nije u rodu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali je mađarske nacionalnosti.

 

06.10.2019. (22:30)

Zainteresiranih ima

Neodlučna i troma EU otvara balkanska vrata Turskoj, Rusiji i Kini

Zaboravnost kada je u pitanju proširenje EU, odbacivanje mađarskog kandidata Laszla Trocsanyia za Hahnovog nasljednika, te šarolikost raspoloženja europskih parlamentaraca prema trenutnom španjolskom ministru vanjskih poslova Josepu Borrellu koji je od Europskog vijeća već novoimenovan za visokog predstavnika i potpredsjedniku za „Snažniju Evropu u svijetu“ – samo su neke od indikacija koje upućuju na zaključak da Europska unija ni u novopredloženom sazivu Europske komisije, s naglašeno ambicioznom novom predsjednicom Ursulom von der Leyen, nema viziju kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

13.09.2019. (14:30)

Dobar smisao za auto-ironiju

Novosti o Šuici: EU digla ruke i od demokracije, i od demografije

Novosti komentiraju izbor HDZ-ove Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju, koja će ondje “biti zadužena i za vraćanje nade ljudima na mnogim područjima Europe koja su pogođena demografskim problemima, ali i gubitkom perspektive i nade”, kako je rekla predsjednica Komisije von Leyen. “Kakav dribling, ha? Dati demografiju i demokraciju članici stranke koja se u svojoj državi, Republici Hrvatskoj, uspješno bori protiv jednog i drugog, pa je demografski odavno u minusu, a demokratski u deficitu”.

16.07.2019. (21:30)

Von der Leyen obećala “zeleni ugovor” za EU

Ursula von der Leyen izabrana je za predsjednicu Europske komisije s 383 glasa, 9 više od potrebna, obećala je pokrenuti “zeleni ugovor za Europu”, a konkretni bi ciljevi bili da EU bude ugljično neutralna do 2050., dok bi se općenito zagađenje ugljikom balansiralo zelenim mjerama kao što je sadnja drveća. Što se Brexita tiče ona bi Ujedinjenom Kraljevstvu dopustila odgodu izlaska.

 

16.07.2019. (16:30)

Ćoškaste države

Kolakušić: Njemačkoj 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u euro-parlamentu, Sloveniji i Hrvatskoj – nula!

“Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji – nula. Poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke” – rekao je Mislav Kolakušić u govoru pred Euro-parlamentom gdje se odlučuje o Ursuli von der Leyen kao budućoj predsjednici Europske komisije. Nadovezao se Ivan Vilibor Sinčić – “Italija je dobila sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula”.

 

26.06.2019. (13:30)

Naš čovjek u Bruxellesu

Politico: Prednosti i mane Plenkovića i Grabar-Kitarović za mjesto predsjednika Europske komisije

Ugledni sajt Politico naveo je prednosti i mane devetero kandidata za predsjednika Europske komisije, a među njima su hrvatski premijer i predsjednica. Za Plenkovića kažu da ima diplomatskog iskustva, bio europarlamentarac, odigrao ključnu ulogu u ulasku Hrvatske u EU, voli ga Martin Selmayr, trenutno glavni tajnik Europske komisije, a podržala ga i Angela Merkel. Grabar-Kitarović samim time što je žena osigurala bi spolni balans u vodstvu EU, bila je ministrica vanjskih poslova i u diplomaciji kao i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. I njoj i njemu su minusi to što Hrvatska nije ni u eurozoni ni u Schengenu, a njoj dodatno to što je bliska desnici. Jutarnji