Izbori za predsjednika Europske komisije: Čelnici EU nisu u stanju donijeti odluku - opet! - Monitor.hr
21.06. (12:30)

Bi - ne bi

Izbori za predsjednika Europske komisije: Čelnici EU nisu u stanju donijeti odluku – opet!

Prošlo je četiri tjedana od izbora za EP, vodilo se desetine pregovora u parlamentu, protekla su već i dva samita EU, a 28 šefova država i stranačkih frakcija u Euro-parlamentu i dalje nisu sposobni donijeti jasnu odluku o osobama za najvažnije položaje u EU, komentira Deutsche Welle. Druga stvar je praktična prevara birača – prije izbora bili su istaknuti “spitzen-kandidati” (iliti glavni kandidati, ilustracija gore – Weber, Timmermans, Vestager, Keller, Cue, Zahradil) za predsjednika Komisije – “ali to se sad izbjegava svim mogućim argumentima i birači EU se tu moraju osjetiti kako ih netko vuče za nos”.Slične vijesti

Utorak (15:30)

Victory for Ludovic

Rumunjska izabrala Orbana za premijera, ovaj je liberalan

Parlament Rumunjske izglasao je povjerenje manjinskoj vladi liberala Ludovica Orbana, što je dobra vijest i za Europsku komisiju pa onda i za Hrvatsku jer će ovime biti omogućeno imenovanje rumunjskog kandidata za mjesto europskog povjerenika, čime je okončana politička kriza koja je blokirala formiranje nove Europske komisije. Ovaj Orban nije u rodu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali je mađarske nacionalnosti.

 

06.10. (20:30)

Zainteresiranih ima

Neodlučna i troma EU otvara balkanska vrata Turskoj, Rusiji i Kini

Zaboravnost kada je u pitanju proširenje EU, odbacivanje mađarskog kandidata Laszla Trocsanyia za Hahnovog nasljednika, te šarolikost raspoloženja europskih parlamentaraca prema trenutnom španjolskom ministru vanjskih poslova Josepu Borrellu koji je od Europskog vijeća već novoimenovan za visokog predstavnika i potpredsjedniku za „Snažniju Evropu u svijetu“ – samo su neke od indikacija koje upućuju na zaključak da Europska unija ni u novopredloženom sazivu Europske komisije, s naglašeno ambicioznom novom predsjednicom Ursulom von der Leyen, nema viziju kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

13.09. (12:30)

Dobar smisao za auto-ironiju

Novosti o Šuici: EU digla ruke i od demokracije, i od demografije

Novosti komentiraju izbor HDZ-ove Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i demokraciju, koja će ondje “biti zadužena i za vraćanje nade ljudima na mnogim područjima Europe koja su pogođena demografskim problemima, ali i gubitkom perspektive i nade”, kako je rekla predsjednica Komisije von Leyen. “Kakav dribling, ha? Dati demografiju i demokraciju članici stranke koja se u svojoj državi, Republici Hrvatskoj, uspješno bori protiv jednog i drugog, pa je demografski odavno u minusu, a demokratski u deficitu”.

16.07. (19:30)

Von der Leyen obećala “zeleni ugovor” za EU

Ursula von der Leyen izabrana je za predsjednicu Europske komisije s 383 glasa, 9 više od potrebna, obećala je pokrenuti “zeleni ugovor za Europu”, a konkretni bi ciljevi bili da EU bude ugljično neutralna do 2050., dok bi se općenito zagađenje ugljikom balansiralo zelenim mjerama kao što je sadnja drveća. Što se Brexita tiče ona bi Ujedinjenom Kraljevstvu dopustila odgodu izlaska.

 

16.07. (14:30)

Ćoškaste države

Kolakušić: Njemačkoj 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u euro-parlamentu, Sloveniji i Hrvatskoj – nula!

“Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji – nula. Poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke” – rekao je Mislav Kolakušić u govoru pred Euro-parlamentom gdje se odlučuje o Ursuli von der Leyen kao budućoj predsjednici Europske komisije. Nadovezao se Ivan Vilibor Sinčić – “Italija je dobila sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula”.

 

03.07. (19:30)

Europska unija je zajednica u kojoj igra 28 država, a u kojoj uvijek pobjeđuje Njemačka

Izbor von der Leyen za predsjednicu Europske komisije: Pobjeda Angele Merkel, udarac Europskom parlamentu

Pola vijeka Njemačka nije imala svog čovjeka na vrhu Europske komisije, Ursula von der Leyen bi trebala postati prva žena na ovoj funkciji, a još je i iz Kršćanske demokratske unije (CDU) kao i Merkel. Fijasko su pak doživjeli Europski parlament i načelo „nositelja izborne liste” za europske izbore jer na kraju u fotelju nije došao nijedan od kandidata koji su zbilja trčali izbornu trku – komentira Deutsche Welle izbor europske premijerke.

26.06. (11:30)

Naš čovjek u Bruxellesu

Politico: Prednosti i mane Plenkovića i Grabar-Kitarović za mjesto predsjednika Europske komisije

Ugledni sajt Politico naveo je prednosti i mane devetero kandidata za predsjednika Europske komisije, a među njima su hrvatski premijer i predsjednica. Za Plenkovića kažu da ima diplomatskog iskustva, bio europarlamentarac, odigrao ključnu ulogu u ulasku Hrvatske u EU, voli ga Martin Selmayr, trenutno glavni tajnik Europske komisije, a podržala ga i Angela Merkel. Grabar-Kitarović samim time što je žena osigurala bi spolni balans u vodstvu EU, bila je ministrica vanjskih poslova i u diplomaciji kao i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. I njoj i njemu su minusi to što Hrvatska nije ni u eurozoni ni u Schengenu, a njoj dodatno to što je bliska desnici. Jutarnji

21.06. (10:30)

Uzmite je, pliz, može i upola plaće!!!

I Grabar-Kitarović i Plenković kandidati za predsjednika Europske komisije

Ime Kolinde Grabar-Kitarović jučer se po prvi puta spominjalo kao kandidatkinje za predsjednicu Europske komisije, pogotovo jer je na tu mogućnost pristao i Emmanuel Macron. Za premijera Plenkovića se i ranije govorilo kao opciji, a tijekom noći njegovo se ime ponovno spominjalo. Odluka o predsjedniku Komisije će ići u paketu s odlukama o predsjedniku Europskog vijeća, predsjedniku Parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku te predsjednika Europske središnje banke. Odluka o imenima će pasti dana, a najkasnije 1. srpnja.