Izjava za povijest: Bolton priznao da se u Venezueli radi o nafti - Monitor.hr
09.02.2019. (10:30)

Više im se ne da ni lagati

Izjava za povijest: Bolton priznao da se u Venezueli radi o nafti

U izjavi koja će vjerojatno ući u povijest, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton bez ikakve je zadrške priznao što njegova zemlja radi u Venezueli: “Trenutno razgovaramo s velikim američkim kompanijama koje rade u Venezueli ili ovdje u SAD-u kao Citgo, i jasno je da pokušavamo doći do istog ishoda… Bit će velika stvar ako ostvarimo da američke naftne kompanije investiraju i proizvode u Venezueli”. Ova Boltonova izjava pokazala je da je američki imperijalizam ušao u novu fazu, onu u kojoj se njegove namjere više ni ne pokušavaju prikriti fabriciranim “dokazima” protiv ciljanog režima, komentiraju Novosti. Wall Street Journal objavio je analizu prema kojoj je smjena režima u Venezueli “tek prvi korak u implementaciji nove politike preuzimanja kontrole nad regijom i smanjenja utjecaja Rusije i Kine”, te da slijede pritisci prema Kubi i Nikaragvi (Democracy Now).


Slične vijesti

19.06.2020. (08:00)

Bivši savjetnik napisao knjigu o Trumpu, ovo je 10 bombastičnih tvrdnji iz nje

Trump je ljudima rekao da je Venezuela ‘zapravio dio SAD-a’ i želio ju napasti, od državnog odvjetnika Billa Barra tražio je da CNN-ove reportere ‘strpa u zatvor’, nudio je pomoć Erdoganu da 2018. izbjegne istragu pravosuđa, a od kineskog predsjednika Xi Jinpinga zatražio je pomoć u reizboru. Ovo su neke od tvrdnji koje je u svojoj novoj knjizi o američkom predsjedniku napisao njegov bivši savjetnik John Bolton, piše Index. Trump je zanemario Boltonovu osvetoljubivost, koja će se možda pokazati kao posljednji čavao u lijesu Trumpove političke karijere, piše Robert Bajruši.

18.06.2020. (13:30)

Alo, Kinez!

John Bolton: Trump tražio pomoć kineskog predsjednika Xija oko izbora

Donald Trump pokušavao je nagovoriti kineskog predsjednika Xi Jinpinga da mu pomogne oko reizbora, piše bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u svojoj novoj knjizi ‘The Room Where It Happened’. Kaže Bolton da je Trump htio da Kina kupuje poljoprivredne proizvode od američkih farmera. Opisuje Bolton i da Trump “ostaje šokantno neinformiran o tome kako da vodi Bijelu kuću” te da je rutinski svoje interese stavljao ispred nacionalnih. Trumpovi ljudi pokušavaju blokirati objavu knjige (idući tjedan).

 

28.01.2020. (18:30)

Čovjek koji je previše, ako ne i sve, znao

Trumpova noćna mora: Dio republikanaca podržava demokrate u pozivu Boltonu da svjedoči

Republikanci u Senatu pod pritiskom su da dopuste svjedočenje bivšeg Trumpovog savjetnika za sigurnost Johna Boltona, koji u svojoj novoj knjizi navodno piše da je Trump pomoć od 391 milijun dolara Ukrajini uvjetovao pokretanjem istrage protiv Huntera Bidena, sina Joea Bidena. Republikanski senator Mitt Romney rekao je kako su izgledi sve veći da će četiri senatora iz njihove stranke glasati za to da se Boltonu dopusti svjedočenje, čime bi oporbeni demokrati dobili potreban broj glasova da pozovu Boltona na saslušanje.

 

11.09.2018. (15:17)

Pregazit ćemo vam sve tulipane!

SAD prijeti Međunarodnom kaznenom sudu ako bude tužio Amerikance ili Izraelce

Ako Međunarodni kazneni sud bude pokretao istrage protiv američkih vojnika koji su služili u Afganistanu ili protiv Izraela “zabranit ćemo tim sucima i tužiteljima ulazak u Sjedinjene Države, pokrenut ćemo sankcije nad njihovom imovinom u američkom financijskom sustavu i pokrenut ćemo procese protiv njih u našem pravosudnom sustavu”, zaprijetio je Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton. Sjedinjene Države nisu članice ICC-a, suda smještenog u Haagu.

04.10.2016. (20:04)

Stanje stvari

Bivši američki veleposlanik u UN-u: Putin pobjeđuje u Siriji

“SAD nisu na vrijeme shvatile da su Rusija i njen saveznik Bashar al-Assad odlučili pobijediti u sirijskom ratu i sada je kasno za reakciju. Vladina vojska na korak je od zauzimanja Alepa, a zato Rusija i sirijske vlasti neće dozvoliti vanjskim snagama da utječu na situaciju. Barack Obama živi u svijetu riječi, dok Vladimir Putin živi u svijetu sile te on pobjeđuje u Siriji”, smatra bivši američki ambasador pri Ujedinjenim narodima John Bolton. Al Jazeera Balkan, worldtribune.com